Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 05/09/2024 [ώρα 13:00]

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 05/09/2024 [ώρα 13:00]

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου και του Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Ευστάθιου Ευσταθόπουλου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Φωτεινή Βενετσάνου, Γεώργιος Καβύρης, Σοφία Μεργιαλή-Σαχά, Γεώργιος Ντάλλας, Νικόλαος Σπανάκης, Νικόλαος Βερβεσός, Παρασκευάς Δάλλας, Ευστράτιος Κελεπερτζής, Κωνσταντίνος Σούκης, Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος και Νικόλαος Φωκιαλάκης.

Φωτεινή Βενετσάνου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

[fvenetsanou@phed.uoa.gr]

Γεώργιος Καβύρης, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ο Δρ. Γεώργιος Καβύρης είναι Καθηγητής Σεισμολογίας – Σεισμικής Ανισοτροπίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε μελέτες σεισμικότητας, έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών, πιθανολογικής και στοχαστικής μελέτης σεισμικής επικινδυνότητας και σεισμικού κινδύνου στο πλαίσιο ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων, όπως ARIS, REAKT, SHARE και TELEMACHUS. Διετέλεσε Ακαδημαϊκός Συντονιστής ερευνητικού έργου στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020” και διατελεί Επιστημονικός Υπεύθυνος για το Ε.Κ.Π.Α. του Έργου TRANSFORM2 (HORIZON) που περιλαμβάνει εφαρμογή μηχανικής μάθησης στη Σεισμολογία και μελέτη αιχμής σε θέματα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών. Έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό διπλωματικών εργασιών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, ενώ διδάσκει το σύνολο σχεδόν των σχετικών με τη σεισμολογία μαθημάτων του Προπτυχιακού και Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. Εκπροσωπεί το Ε.Κ.Π.Α. στο Συμβούλιο “NFO TCS Consortium board” των Παρατηρητηρίων Εγγύς Ρηγμάτων στα πλαίσια του EPOS, για το Corinth Rift Laboratory (CRL). Είναι Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του AdriaArray Seismology Group, ως εκπρόσωπος του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Επιπροσθέτως, έχει συγγράψει περισσότερες από 210 εργασίες, μεταξύ των οποίων 62 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει λάβει βραβείο ως συν-συγγραφέας εργασίας η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε περισσότερο αναφερομένων εργασιών του διεθνούς περιοδικού «Engineering Geology» για την περίοδο Ιανουάριος 2014 – Ιούνιος 2016. Το έργο του έχει αναφερθεί 2951 φορές (h-index 24). Έχει συμμετάσχει σε εγκαταστάσεις μόνιμων και προσωρινών σεισμολογικών δικτύων, όπως στις περιπτώσεις των σεισμών της Αθήνας του 1999 και του 2019. Είναι μέλος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Σεισμοτεκτονικής του Ο.Α.Σ.Π.
[gkaviris@geol.uoa.gr]

Σοφία Μεργιαλή-Σαχά, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Η Σοφία Μεργιαλή-Σαχά είναι καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας (11ος-15ος αι.) στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στις βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές και συνέχισε τις σπουδές της στη Σορβόννη υπό την εποπτεία της Ελένης Γλύκατζη-Ahrweiler, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας το 1991. Η ερευνητική της εμπειρία διαμορφώθηκε διαδοχικά στην ερευνητική ομάδα του Λεξικού της Μεσαιωνικής Γλώσσας (1100-1669) του Εμμανουήλ Κριαρά (1984-1985), στο Institut National des Langues et Civilisations Orientales (Fonds Thomas Whittemore-Institut Byzantin (1991-1992), στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (1992-1995) και στο Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies (Harvard University), Washington, D.C. (1996-1997). Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1993-1996), στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2005-2006), στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2005-2006) και στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2007-2011). Υπήρξε μέλος των επιστημονικών εταιρειών Byzantine Studies Conference (1997-2002) και Canadian Committee of Byzantinists (1998-2002). Είναι επίσης μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας (1993-), της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών (2004-) και της Εταιρείας Έρευνας των σχέσεων του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού με τη Δύση (2012- ). ΄Εχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα, την Αμερική και τον Καναδά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην παιδεία και τους διανοούμενους, στους αγίους και τον ρόλο τους στη βυζαντινή κοινωνία, σε μορφές κοινωνικής παρέκκλισης, στην πειρατεία και το δουλεμπόριο, στις πολιτισμικές σχέσεις του Βυζαντίου με την Αναγεννησιακή Ιταλία, στη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν τρεις μονογραφίες (L’ enseignement et les lettrés pendant l’ époque des Paléologues (1261-1453), Athens 1996· Γράφοντας ιστορία με τους αγίους. Από την κοινωνία των αγίων στην κοινωνία των Παλαιολόγων, Αθήνα 2014· Το Βυζάντιο στο θέατρο της Οικουμένης, Αθήνα 2024) και σειρά άρθρων σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
[smergiali@arch.uoa.gr]

Γεώργιος Ντάλλας, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

[gdallas@phed.uoa.gr]

Νικόλαος Σπανάκης, εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

[nspan@med.uoa.gr]

Νικόλαος Βερβεσός, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής

[vervessosnikos@gmail.com]

Παρασκευάς Δάλλας, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής

[dallas@pharm.uoa.gr]

Ευστράτιος Κελεπερτζής, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ο Ευστράτιος Κελεπερτζής (23/10/1980) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπσιτημίου Αθηνών (http://users.uoa.gr/~kelepert/index.html) με γνωστικό αντικείμενο «Περιβαλλοντική Γεωχημεία». Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Γεωλογίας (Ε.Κ.Π.Α., 2003), και κατόπιν υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (MSc in Contaminated Land) στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth  της Αγγλίας (Department of Earth and Environmental Sciences). Είναι κάτοχος διδακτορικού (βαθμός άριστα) γεωλογικών και περιβαλλοντικών επιστημών από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (Ε.Κ.Π.Α., 2011). Εργάστηκε στο Ε.Κ.Π.Α ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (2014-2020), έως ότου την ομόφωνη εκλογή του στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή (2021).  Ως μέλος του Τμήματος διδάσκει περιβαλλοντικά γεωλογικά θέματα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με ιδιαίτερη έμφαση στη ρύπανση γεωπεριβάλλοντος, ενώ παράλληλα επιβλέπει σημαντικό αριθμό διπλωματικών εργασιών. Στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης πολυάριθμες εργασίες, στις περισσότερες εξ αυτών είτε ως πρώτος συγγραφέας είτε ως συγγραφέας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, οι έρευνές του αφορούν την περιβαλλοντική ποιότητα υδάτινων και εδαφικών συστημάτων από διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου, ενώ έχει ασχοληθεί επισταμένως με τη γεωχημική σύσταση οικιακών σκονών. Έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του σε σειρά εγχώριων και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Στα πλαίσια της ακαδημαϊκής του εξέλιξης ανέπτυξε συνεργασίες με επιστημονικές ομάδες από διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού με συναφή ερευνητικά αντικείμενα. Του έχει απονεμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο «Κωνσταντίνου Κτενά» της Τάξεως Θετικών Επιστημών για πρωτότυπη εργασία ορυκτολογικού περιεχομένου. Η απήχηση των δημοσιεύσεων του στη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι μεγάλη με εκατοντάδες ετεροαναφορές (h-index 20).
[kelepert@geol.uoa.gr]

Κωνσταντίνος Σούκης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

[soukis@geol.uoa.gr]

Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

Ο Κωνσταντίνος Ν. Σωτηρόπουλος είναι απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθήνας, Διδάκτορας της Εργοφυσιολογίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης στην Προπονητική. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο τη Διδακτική και Προπονητική της Πετοσφαίρισης. Επί σειρά ετών εργάσθηκε με επιτυχία ως προπονητής πετοσφαίρισης σε ομάδες Εθνικών κατηγοριών αλλά και στις Εθνικές ομάδες Νέων και Νεανίδων. Επίσης, εργάσθηκε ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην Α/βάθμια και Β/βάθμια Εκπαίδευση, ενώ διετέλεσε διευθυντής σχολικών μονάδων. Έχει διδάξει σε σεμινάρια Κ.Φ.Α. και επαγγελματιών της άσκησης τα αντικείμενα της μεθοδικής διδακτικής της τεχνικής και της φυσικής προετοιμασίας των αθλητών. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης, ενώ επί σειρά ετών έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης και επικεφαλής του τομέα Επιμόρφωσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στη διερεύνηση των νευρομυϊκών προσαρμογών μετά από άσκηση με αντιστάσεις και ειδικότερα στην επίδρασή της στην ισορροπία και την ευκινησία. Έχει εκπονήσει περισσότερες από 40 ερευνητικές εργασίες που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά με το σύστημα των κριτών, ενώ οι ετεροαναφορές στο εν λόγω έργο του φτάνουν τις 1348 (Google Scholar, h-index: 16, i10-index: 19).
[kostasnso@gmail.com]

Νικόλαος Φωκιαλάκης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής

[fokialakis@pharm.uoa.gr]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο