Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, μέλη της Γ’ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝ «Αττικόν», ειδικευόμενοι και 15 φοιτητές του 6ου έτους στο μάθημα της Γενικής Χειρουργικής, είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με ένα ψηφιακό δυναμικό και διαδραστικό περιβάλλον μάθησης όπου κλινικές περιπτώσεις επιλύονται μέσω ολογραφικών σεναρίων, που υποστηρίζονται από AI σε ένα πιλοτικό διαδραστικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Εργαστήριου Χειρουργικής Ανατομίας Bioskills Surgical Lab στο ΑΚΙΣΑ, που έχει δημιουργηθεί με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Αξιοποιώντας εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και τεχνητής νοημοσύνης (AI), συμπεριλαμβανομένης της πρώτης αλληλεπίδρασης με προηγμένα γλωσσικά μοντέλα στην υγειονομική περίθαλψη, οι εκπαιδευόμενοι, κάνοντας χρήση ειδικού λογισμικού και εξοπλισμού, μπήκαν σε ένα εκπαιδευτικό Metaverse, στο οποίο τους παρουσιάστηκαν όλα τα μέσα και οι μεθοδολογίες για τη διαχείριση ιατρικών περιστατικών και εξασκήθηκαν στην διαχείρισή τους.
Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πικουλή, «είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η συνεργασία με το μοναδικό κέντρο ικανοτήτων στην Ελλάδα στην υγεία, την “ΠΥΘeΙΑ”, με επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Νούλα και με τον κ. Σωτήρη Αναγνώστη ως υπεύθυνο καινοτομίας και μάρκετινγκ, μιας και νοηματοδοτεί ένα νέο καινοτόμο τρόπο εκπαίδευσης που εστιάζει στην εμπειρία μάθησης σύμφωνα με τα διεθνή standards. Οι εκπαιδευόμενοι έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, την οποία χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα εκπαιδευτική».
Στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2023, στο Μέγαρο Μουσικής, η “ΠΥΘeΙΑ” και η Γ’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική, στα πλαίσια του 33ου Πανελλήνιου Χειρουργικού Συνεδρίου, θα παρουσιάσουν από κοινού νέες ιατρικές εκπαιδευτικές μεθοδολογίες, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην ιατρική εκπαίδευση-κατάρτιση και την ερευνητική και κλινική πράξη.