Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εργαστήριο-Σεμινάριο Λαογραφίας για την Μικρασιατική προσφυγική μνήμη και ταυτότητα στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης [22/3/23]

Τίτλος εργαστηρίου-σεμιναρίου: Διαδρομές της Μικρασιατικής προσφυγικής μνήμης και ταυτότητας: Από την οικογενειακή στη δημόσια μνήμη. Παραδείγματα λαογραφικής έρευνας στο Ε.Κ.Π.Α.

Οργάνωση: Βασιλική Χρυσανθοπούλου, αναπλ. καθ. Κοινωνικής Λαογραφίας & Γεώργιος Κούζας, επίκ. καθ. Αστικής Λαογραφίας Τμήματος Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. με την συνεργασία του Πλάτωνα Πετρίδη, καθ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Διευθυντή του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Χώρος και χρόνος διεξαγωγής: Τετάρτη 22.03.2023, 2.30-6.00 μ.μ. στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, 2ος όροφος, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου (τηλ. 210 7277946)

Περιεχόμενο εργαστηρίου-σεμιναρίου: Το εργαστήριο-σεμινάριο στοχεύει στην συμβολή της Λαογραφίας, μέσω των ομιλιών καθηγητών, φοιτητών και ερευνητών της – μελών του Ε.Κ.Π.Α., στην ανάδειξη της ταυτότητας των Μικρασιατών προσφύγων και των απογόνων τους μέσω της διερεύνησης των αναμνήσεών τους, όπως εκφράζονται μέσα από αφηγήσεις και αντικείμενα που οι οικογένειές τους μοιράζονται με το ευρύ κοινό, ως κοινή πλέον κληρονομιά και μέρος της δημόσιας μνήμης της κοινωνίας μας. Διεξάγεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Ελληνική Λαογραφία – Ελληνικοί περιφερειακοί και τοπικοί πολιτισμοί» του Π.Μ.Σ. «Λαϊκός Πολιτισμός και Λογοτεχνία» του Τμήματος Φιλολογίας (Διδάσκουσα: Β. Χρυσανθοπούλου) και σε διασύνδεση με την έκθεση “Αντικείμενα Τόποι 1922-2022” του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης. Η έκθεση είναι ανοικτή στο κοινό στον χώρο του Μουσείου από Δευτέρα έως Παρασκευή μεταξύ 8.30 π.μ. και 16.00 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις αρχές Απριλίου 2023. Το εργαστήριο-σεμινάριο θα συμπεριλάβει τα εξής:

  1. Εισήγηση για τις έννοιες, τις θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις της μνήμης, ιδιαίτερα της τραυματικής, της διαγενεακής μεταβίβασης και της διαχείρισής της, των τόπων μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με εστίαση στην υλική και στην άυλη πλευρά της (Βασιλική Χρυσανθοπούλου & Γιώργος Κούζας)
  2. Παρουσίαση παραδειγμάτων προσφυγικής μνήμης και ταυτότητας από καταγραφές και ερευνητικές εργασίες μεταπτ. φοιτητών και υποψ. διδακτόρων της Λαογραφίας (Μαγδαληνή Κόλλια, Καλλιόπη Ξανθάκου, Ιωακείμ Καρεπίδης, Αντωνία Μετέτη, Ευαγγελία Κώρου, Σταυρούλα Σωτηροπούλου)
  3. «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι»: Η πολιτιστική διαχείριση ενός Μικρασιάτικου κοινοτικού θρήνου για την καταστροφή της Σμύρνης και τραγούδισμά του από την Παρασκευή Γ. Κανελλάτου, Δ/ντρια Ερευνών του ΕΡ.Κ.Ε.Τ., υποψ. Διδ. Λαογραφίας Τμήματος Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.
  4. Επίσκεψη στην παρακείμενη έκθεση “Αντικείμενα Τόποι 1922-2022” και “συνομιλία” με τις ιστορίες που αφηγούνται τα εκθέματα, σε σχέση με τις προηγηθείσες ανακοινώσεις
  5. Συζήτηση πάνω σε ερωτήματα και θέματα του εργαστηρίου-σεμιναρίου για περαιτέρω αποσαφήνιση και εμβάθυνση

Το Εργαστήριο-Σεμινάριο είναι ανοικτό στο πανεπιστημιακό και στο ευρύ κοινό.

Scheduled Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Πανεπιστημιακή Κοινότητα Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN