Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αυθεντικότητα Τροφίμων/Food Authenticity Workshop από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Για πρώτη φορά το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, με την υποστήριξη του τεχνοβλαστού του ΕΚΠΑ «Track4Value» και της εμβληματικής εταιρίας επιστημονικού εξοπλισμού «Bruker», διοργάνωσε ένα διήμερο workshop με θέμα την «Αυθεντικότητα Τροφίμων» στο αμφιθέατρο «Αριστοτέλης» του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

auth wor5

Το workshop ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενώ έλαβαν μέρος εκπρόσωποι τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο, όσο και από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στόχος αυτής της προσπάθειας, ήταν να συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων και τα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας, οι τάσεις που υπάρχουν όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και οι αναλυτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζονται για την ανάδειξη των διατροφικών χαρακτηριστικών ενός τροφίμου και κατ’ επέκταση τον περιορισμό παράνομων πρακτικών, όπως η νοθεία.

auth wor2
auth wor

Στα πλαίσια της διεξαγωγής του, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Θωμαΐδης, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον ακαδημαΐκό χώρο, τη βιομηχανία, τα εργαστήρια, αλλά και από δημόσιους φορείς. Συγκεκριμένα στην ανοικτή συζήτηση συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) κ. Ρ. Γαμβρός, o Προϊστάμενος Εργαστηρίου Τροφίμων και Πρόσθετων Τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους κ. Χ. Αλεξόπουλος, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων κ. Φρ. Γαΐτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΑΤΤΙΚΗ Μελισσοκομική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας Α.Ε.» κ. Γ. Πίττας, ο Αντιπρόεδρος Εφαρμοσμένης Φασματομετρίας Μάζας στην εταιρία επιστημονικού εξοπλισμού Bruker κ. B. Galvin, o Λέκτορας στο Queen’s University Belfast κ. Ν. Birse καθώς και ο Επικεφαλής του Τμήματος Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Στουγκάρδης κ. J. Brockmeyer.J. Brockmeyer.

auth wor4

Στη συζήτηση αυτή τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία τροφίμων και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας γεφυρωτικού συνδέσμου μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας, αλλά και νομοθεσίας και επιστήμης, δίνοντας έμφαση στη συνεισφορά των δημόσιων φορέων για την βελτιστοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας προς την ενσωμάτωση και την εφαρμογή όλων των επιτευγμάτων της επιστημονικής κοινότητας για τον αποτελεσματικό έλεγχο της νοθείας τροφίμων και τεκμηρίωσης της αυθεντικότητας τους.

auth wor3

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN