Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πώς αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Μεσόγειο επηρεάζεται από απομακρυσμένα παγετώδη περιβάλλοντα; Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη γεωμορφολογία; Μπορούμε να διαβάσουμε τις μεταβολές στο κλίμα και στο τοπίο μέσα από τα ίχνη που άφησαν στο πέρασμά τους; Χρησιμοποιώντας την έως τώρα εξέλιξη της γεωμορφολογίας λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη του τοπίου; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που συζητήθηκαν στα παγωμένα τοπία της Σουηδικής και Νορβηγικής υπαίθρου στα πλαίσια του εντατικού CIVIS σχολείου με τίτλο «Geomorphology and Associated risk: Paleoglaciology» που διοργανώθηκε στην περιοχή Idre της Σουηδίας, κατά το χρονικό διάστημα 25-30 Μαΐου 2022 από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόκειται για το πρώτο εντατικό σχολείο από μια σειρά CIVIS σχολείων σχετικών με τη γεωμορφολογία και τους γεωμορφικούς κινδύνους που διοργανώνονται υπό την ευθύνη της Καθηγήτριας Νίκης Ευελπίδου, από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος. Η ομάδα αποτελείται από πέντε Πανεπιστήμια της συμμαχίας CIVIS και συγκεκριμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (National and Kapodistrian University of Athens), το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (University of Stockholm), το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (Universidad Autonoma de Madrid), το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (University of Bucharest) και το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Universite Aix-Marseille).

image 1
Η ομάδα εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών, στη Σουηδική περιπαγετώδη ύπαιθρο

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, οδηγεί στη τήξη των παγετώνων. Από το 1990 έως σήμερα, 28 τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου από τις αρκτικές περιοχές του πλανήτη έχουν λιώσει, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της θαλάσσιας στάθμης, ένα φαινόμενο που αναμένεται να έχει αυξανόμενο ρυθμό. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από την τήξη των παγετώνων έχει θέσει σε κίνδυνο πλήθος παράκτιων περιοχών σε όλο τον κόσμο, στη Μεσόγειο και σε πόλεις της Μέσης Ανατολής.

Μέσα από την μελέτη και την γνώση των διαφόρων διεργασιών που σχετίζονται από την αλλαγή συμπεριφοράς των παγετώνων, είναι δυνατή η πρόβλεψη και ο εντοπισμός των φυσικών καταστροφών που θα λάβουν μέρος τις επόμενες δεκαετίες, συνεισφέροντας στην πρόληψη και ουσιαστική αντιμετώπιση αυτών.

Στο εντατικό σχολείο “Geomorphology and Associated risk: Paleoglaciology” συμμετείχαν 28 φοιτητές και καθηγητές του δικτύου CIVIS από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (University of Stockholm), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (National and Kapodistrian University of Athens), το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (Universidad Autonoma de Madrid), το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (University of Bucharest) και το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Universite Aix-Marseille). Ειδικότερα, η ελληνική ομάδα του ΕΚΠΑ αποτελούνταν από τους υποψήφιους διδάκτορες Αλέξανδρο Πετρόπουλο και Αριστογείτων-Θοδωρή Γαβαλά, την μεταπτυχιακή φοιτήτρια  Μαρία Τζουξανιώτη και τους φοιτητές Κωνσταντίνα Ασημακοπούλου,  Βασιλική Ισούκη, Πάρις Οικονόμου, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

image 2
Η Ελληνική αποστολή στα περιπαγετώδη περιβάλλοντα της Σουηδίας

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN