Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ελληνική οικονομία: Τι βλέπουν 20 οίκοι για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό | Άρθρο του Ομ. Καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Π. Πετράκη στο ot.gr

Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο ot.gr άρθρο του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη «Ελληνική οικονομία: Τι βλέπουν 20 οίκοι για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό».

Πιο αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:

1 77
2 74

Πηγές:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:
Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.
Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.
Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.
Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.
Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.
Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

3 68
4 59

H Focus Economics στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το μήνα Μάιο (Consensus Forecasts – Greece, July 2024), αναφέρει ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ επιταχύνθηκε κατά 0,7% το α’ τρίμηνο του 2024 χάρη στην ανάκαμψη των επενδύσεων. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε, οι δημόσιες δαπάνες στράφηκαν σε συρρίκνωση και οι εξαγωγές μειώθηκαν με εντονότερο ρυθμό. Όσον αφορά στο β΄ τρίμηνο, η Focus Economics προβλέπει ελαφρά επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Τον Απρίλιο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον εντονότερο μηνιαίο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ. Επιπλέον, το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε τον Απρίλιο-Μάιο σε σχέση με τον μέσο όρο του α’ τριμήνου.

Παρακάτω ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Μαΐου 2024 και του Ιουνίου 2024.

5 21

Με βάση το μέσο όρο των εκτιμήσεων των διαφόρων οργανισμών, προκύπτει ότι ο εκτιμώμενος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2024 θα είναι περίπου στο 1,9% και για το 2025 της τάξης του 2,2%. Σε σχέση με ένα μήνα πριν 3 οργανισμοί μείωσαν ελαφρώς τις προβλέψεις τους για το 2024 και 4 οργανισμοί τις αύξησαν για το 2024, με σημαντικότερες αυξήσεις αυτές της Εθνικής Τράπεζας που αύξησε την εκτίμηση για τη μεγέθυνση του 2024 από 2,1% σε 2,4%, της Capital Economics από 1,5% σε 1,9% και της Οxford Economics από 1,7% σε 2,2%.

Αντίστοιχα, ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών για το ύψος του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της του Μαΐου 2024 και του Ιουνίου 2024.

6 15

Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2,6% το 2024, και θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2,1% το 2025, δηλαδή κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν πριν από δύο μήνες.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,3% τον Μάιο (Απρίλιος: 3,2%) λόγω των ηπιότερων πιέσεων στις τιμές των τροφίμων και της ταχύτερης μείωσης των τιμών των κατοικιών. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2,0% μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025. Οι υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων αποτελούν κίνδυνο που κρατάει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του

Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του

Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),

Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Δείτε τη δημοσίευση: https://www.ot.gr/2024/07/01/academia/elliniki-oikonomia-ti-vlepoun-20-oikoi-gia-to-aep-kai-ton-plithorismo/.

Δείτε την αναδημοσίευση: http://indeepanalysis.gr/oikonomia/ti-vlepouns-20-oikoi.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN