Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ελληνοϊταλικές διαπανεπιστημιακές σχέσεις και η αποστολή της καθηγήτριας Domenica Minniti-Γκώνια στη Νάπολι για το Ministero degli Esteri

Η κα Domenica Minniti-Γκώνια, καθηγήτρια Ιταλικής Γλωσσολογίας και Μετάφρασης και γενική υπεύθυνη για το πρόγραμμα Erasmus στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΤΙΓΦ), πραγματοποίησε αποστολή στη Νάπολι από τις 16 ως τις 23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των ανταλλαγών επιστημόνων και προσωπικοτήτων από τον χώρο των Γραμμάτων και του Πολιτισμού μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, τις οποίες προωθεί το Ministero degli Affari Esteri e della Cooperazione Internazionale (MAECI). Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην «Παρθενόπεια πόλη» (Partenope), η κα Minniti συναντήθηκε επανειλημμένα με τον Αντιπρύτανη για την Internalizzazione του Università di Napoli «L’Orientale», Καθηγητή Augusto Guarino, στον οποίο μετέφερε τον χαιρετισμό του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Αθανάσιου Δημόπουλου. Κατά τις συναντήσεις, συζητήθηκαν «διαδρομές» για την περαιτέρω βελτίωση της συμφωνίας Erasmus μεταξύ του ΤΙΓΦ και του Orientale, η οποία είναι σε ισχύ από το 2015. Ήδη χάρη στη συμφωνία αυτή πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές φοιτητών και διδασκόντων, καθώς και επιστημονικές συναντήσεις όπως το συνέδριο Italoellenica 2017 και η ημερίδα «Dante e il greco/Dante in greco», με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των καθηγητριών Rosa Piro και Rita Librandi, μέλους της Accademia della Crusca.

Παράλληλα, η κα Minniti-Γκώνια συμμετείχε στις εργασίες του ΙΕ´ Συνεδρίου της Associazione per la Storia della lingua italiana, της οποίας είναι μέλος, το οποίο έλαβε χώρα και στα τρία μεγάλα πανεπιστήμια της πόλης, το Università degli Studi Federico II, το Università Orientale και το Università degli Studi Suor Orsola di Benincasa.

Κύριο αντικείμενο της αποστολής ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα για σύναψη ευρύτερης διμερούς συμφωνίας μεταξύ του Orientale και του ΕΚΠΑ, μέσω της οποίας θα αναληφθούν πρωτοβουλίες που σκοπό θα έχουν την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο ιστορικών αυτών Atenei και την ενίσχυση των Μεσογειακών Σπουδών. Τέλος, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο για υποστήριξη της διδασκαλίας της Νέας Ελληνικής στο Orientale.

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζεται ότι το Orientale ιδρύθηκε το 1732 και αποτελεί την αρχαιότερη Σχολή ανατολικών σπουδών της Ευρώπης, με σταθερή παράδοση στις σπουδές των γλωσσών, πολιτισμών και κοινωνιών της Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής και Νοτίου και Βορείου Αμερικής. Υπήρξε δε το πρώτο ιταλικό πανεπιστήμιο που ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα εισήγαγε τη διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας.

image 34
image 35
image 36

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN