Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, 20 χρόνια από τη Σύμβαση της UNESCO για την ΑΠΚ» [3-4/11/23]

H Έδρα UNESCO «Ανθρωπολογία της Παραδοσιακής Μουσικής» με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κο Παύλο Κάβουρα, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Μουσικής και του Πολιτισμού «ΤΡΟΠΟΣ», διοργανώνουν το Διεπιστημονικό Συνέδριο «Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική – Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, 20 χρόνια από τη Σύμβαση της UNESCO για την ΑΠΚ».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια, Πανεπιστημίου 30, στην αίθουσα «Ιωάννης Δρακόπουλος», στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2023. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το συνέδριο περιλαμβάνει τρεις ενότητες θεματικών:
Η πρώτη ενότητα αφορά σε γενικότερα ζητήματα της ΑΠΚ, διεθνώς και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Η δεύτερη ενότητα εστιάζεται σε έναν κριτικό διάλογο με αντικείμενο τα τρία στοιχεία του ελληνικού μουσικού πολιτισμού που έχουν ήδη εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.
Η τρίτη ενότητα επανέρχεται στη θεματική της ΑΠΚ γενικώς και εξετάζει σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές από τα πεδία της Ψηφιακής Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Εκπαίδευσης.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται με την διεξαγωγή μίας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με σκοπό την κωδικοποίηση των συμπερασμάτων και τον περαιτέρω σχεδιασμό των δράσεων για την ΑΠΚ.

Τα εγγεγραμμένα στοιχεία του ελληνικού μουσικού πολιτισμού που θα συζητηθούν είναι (κατά σειρά εγγραφής τους στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO):

● Το Μωμοέρια, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου από την Κοζάνη, το οποίο αποτελεί παραδοσιακή μορφή του λαϊκού ποντιακού θεάτρου (2016),
● το Ρεμπέτικο (2017) και
● η Βυζαντινή Μουσική / Ψαλτική Τέχνη, (εγγραφή από κοινού με την Κύπρο, 2019).

Διακεκριμένοι ομιλητές από όλο το φάσμα των φορέων και οργανισμών της χώρας που ασχολούνται με την έρευνα, την ανάδειξη και τη διαφύλαξη της ΑΠΚ, καθώς και επιστήμονες διεθνούς κύρους οι οποίοι επεξεργάζονται σύγχρονες μεθοδολογίες για την ευρύτερη διερεύνηση και διαχείριση του πολιτισμού συμβάλουν με την παρουσία τους σε μία πλούσια ανταλλαγή απόψεων για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στις εργασίες του συνεδρίου θα διαδραματίσουν εκπρόσωποι των κοινοτήτων που συνδέονται με τα εγγεγραμμένα στοιχεία.

Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει πεδίο αναστοχασμού για τα 20 χρόνια εφαρμογής της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη λογική των καταγραφών και τις επιπτώσεις που είχε η εγγραφή του κάθε στοιχείου στην κοινότητα αναφοράς του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρωινές και απογευματινές συνεδρίες και δύο μουσικές εκδηλώσεις. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί μία συναυλία αφιερωμένη στην Βυζαντινή Ψαλτική Τέχνη στην Εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας και το Σάββατο μια μουσική βραδιά σε ένα χαρακτηριστικό ρεμπέτικο στέκι της σύγχρονης Αθήνας. Το συνέδριο είναι ανοιχτό σε όλους και σε όλες που επιθυμούν να το παρακολουθήσουν. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες, το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, δηλώσεις συμμετοχής και διαδικτυακή σύνδεση, μπορείτε να απευθύνεστε στις ιστοσελίδες:
https://ich.tropos.org.gr
https://unescochairmusic.uoa.gr/

Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δωρεάν. Οι εγγραφές θα είναι ανοικτές έως την Πέμπτη 2/11/2023 και ώρα 17:00.

από έως
Scheduled Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές Επιστήμες & Τέχνες Πανεπιστημιακή Κοινότητα Παρουσιάσεις

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN