Η έγκαιρη επιλογή και χορήγηση ανοσοθεραπείας αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη θεραπεία της COVID-19 πνευμονίας. Αυτό αναγνωρίζεται από διεθνή ομάδα 15 ειδικών επιστημόνων οι οποίοι δημοσίευσαν κατευθυντήριες οδηγίες στο εγνωσμένου κύρους περιοδικό Nature Medicine (https://doi.org/10.1038/s41591-021-01643-9). Οι συμμετέχοντες επιστήμονες σχεδίασαν και διεξήγαγαν τις μεγάλες κλινικές δοκιμές που οδήγησαν στην αδειοδότηση των φαρμάκων δεξαμεθαζόνης, τοσιλιζουμάμπης και anakinra για τη θεραπεία των ασθενών.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπροσωπήθηκε από τον Καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων Ευάγγελο Ι. Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των 15 συγγραφέων. Ο κ. Γιαμαρέλλος συντόνισε τη διεξαγωγή των μεγάλων κλινικών μελετών SAVE και SAVE-MORE σε 29 παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές στην Ελλάδα και σε 8 παθολογικές κλινικές στην Ιταλία. Οι μελέτες αυτές απέδειξαν ότι σε κάθε ασθενή με COVID-19 πνευμονία πρέπει να γίνεται μέτρηση στο αίμα του δείκτη suPAR (soluble urokinase plasminogen activator receptor). Τιμές 6 ng/ml ή μεγαλύτερες φανερώνουν κίνδυνο για εξέλιξη σε αναπνευστική ανεπάρκεια και πιθανή διασωλήνωση τις επόμενες ημέρες. Σε αυτούς τους ασθενείς πρέπει άμεσα να ξεκινάει θεραπεία με το φάρμακο anakinra η οποία οδηγεί σε συνολική βελτίωση κατά 64%. Η σημασία της θεραπευτικής στρατηγικής υπογραμμίζεται στις διεθνείς οδηγίες.
«Τα αποτελέσματα αυτά είναι προϊόντα της ακάματης προσπάθειας πλέον των 500 επιστημόνων στην Ελλάδα και 50 επιστημόνων στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης και πρωτίστως η αγάπη για τους ασθενείς αποτέλεσαν τα βασικά συστατικά της σημαντικής αυτής επιτυχίας», δήλωσε ο κ. Γιαμαρέλλος.