Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τιμητική συμμετοχή των Καθηγητών του Ε.Κ.Π.Α. κ.κ. Ν. Θωμαΐδη και Σ. Καλανταρίδου στην εκδήλωση «ΠΡΟΣΩΠΑ-THE EVENT» από το CNN Greece

O Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. και Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας κ. Νίκος Θωμαΐδης και η Καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Στείρωσης του Ε.Κ.Π.Α. κα Σοφία Καλανταρίδου τιμήθηκαν σε εκδήλωση που οργάνωσε το CNN Greece, στις 30 Ιανουαρίου 2024, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του θεσμού «ΠΡΟΣΩΠΑ» για την προσφορά τους κατά την πανδημία COVID. Συμμετείχαν και οι δύο σε σχετικό πάνελ όπου αναφέρθηκαν στην επίδραση που είχε η πανδημία τόσο στην εργασία τους όσο και στους ίδιους.

Ο Καθηγητής κ. Θωμαΐδης και η ερευνητική του ομάδα ανέπτυξαν μέθοδο ανίχνευσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα, με αποτέλεσμα να μπορεί να προειδοποιεί έγκαιρα την πολιτεία και την κοινωνία για τη διασπορά της COVID19 στην κοινότητα και την επικείμενη αύξηση των κρουσμάτων. Επιπλέον, έγινε μοντελοποίηση με τεχνικές μηχανικής μάθησης και από το ιικό φορτίο γινόταν πρόβλεψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των Μ.Ε.Θ. Η προσέγγιση της επιδημολογίας λυμάτων έχει βρει εφαρμογή διεθνώς, όχι μόνο για την ανίχνευση ιικού φορτίου, αλλά και άλλων ουσιών και το εργαστήριο του κ. Θωμαΐδη έχει παράξει πλήθος αποτελεσμάτων για την κατάσταση υγείας του πληθυσμού της Αττικής και σχετικά δεδομένα για τη χρήση φαρμακευτικών ουσιών και τις ουσίες που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις (ναρκωτικά, κάπνισμα, αλκοόλ).

ΘΩΜΑΪΔΗΣ
Ο Νίκος Θωμαΐδης στην εκδήλωση «ΠΡΟΣΩΠΑ»

Η Καθηγήτρια κα Καλανταρίδου εφάρμοσε μαζί με το ιατρικό, μαιευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Αττικού Νοσοκομείου σχέδιο αντιμετώπισης των εγκύων με λοίμωξη COVID, καθώς και του επικείμενου τοκετού τους. Στο Αττικό Νοσοκομείο έγινε ο πρώτος τοκετός επιτόκου με COVID, πραγματοποιήθηκε επιτυχής αντιμετώπιση επιτόκου με μεταμόσχευση νεφρού, προεκλαμψία και λοίμωξη COVID και γέννηση υγιούς νεογνού, εγκύου που διασωληνώθηκε ενώ ταυτόχρονα κυοφορούσε (δεύτερο περιστατικό παγκοσμίως), και πολλά άλλα δύσκολα περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλης σειράς περιστατικών και την δημιουργία αλγορίθμου αντιμετώπισης εγκύων με  COVID, σε συνεργασία με 8 νοσοκομεία από 4 χώρες της Ευρώπης. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, όλες οι έγκυες είχαν εξαιρετική έκβαση τόσο για τις ίδιες όσο και για τα νεογνά τους.

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN