Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Έναρξη Ερευνητικού Έργου Horizon Europe με τίτλο TARDIS με τη συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας

image 14

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο TARDIS (Trustworthy and Resilient Decentralised Intelligence for Edge Systems) συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ και τριετούς διάρκειας, ξεκίνησε τις εργασίες του την 1/1/2023. Στους συμμετέχοντες φορείς συμπεριλαμβάνεται και το ΕΚΠΑ μέσω του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, με επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας τον Αναπληρωτή Καθηγητή Παναγιώτη Τρακάδα.

Ο κύριος ερευνητικός στόχος του TARDIS εδράζεται στη διαχείριση κατανεμημένων συστημάτων και έχει σκοπό να εστιάσει στην υποστήριξη της σωστής και αποτελεσματικής ανάπτυξης εφαρμογών για σμήνη και αποκεντρωμένα κατανεμημένα συστήματα, συνδυάζοντας ένα νέο μοντέλο προγραμματισμού..

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχής υλοποίηση του έργου TARDIS, η οποία στηρίζεται στην συνεργασία έντεκα (11) φορέων του εξωτερικού (ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρείες), θα παρέχει βασικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης δεδομένων και των αποκεντρωμένων μοντέλων μηχανικής μάθησης. Το λογισμικό που θα αναπτυχθεί θα κρύψει την ετερογένεια και θα αντιμετωπίσει τη δυναμικότητα του κατανεμημένου περιβάλλοντος, προσαρμόζοντας την εκτέλεση διαφορετικών στοιχείων εφαρμογής σε όλες τις συσκευές με αυτόνομο και έξυπνο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του τμήματος διαχείρισης λιμένων και ναυτιλίας έχει αναλάβει να διερευνήσει και να αξιολογήσει τα οφέλη που θα προκύψουν από την ενσωμάτωση του νέου προγραμματιστικού περιβάλλοντος και σμήνους θαλάσσιων και υποθαλάσσιων συσκευών στους λιμένες και στη ναυτιλία.

Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ θα συμβάλλει ενεργά στην υλοποίηση των εξελίξεων που θα προτείνει το έργο, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα υποστήριξης διδακτορικών διατριβών σε νέους ερευνητές.

Στη τελική φάση του έργου, το TARDIS θα ενσωματωθεί σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης, αλλά και ως αυτόνομο εργαλείο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δύο για την ανάπτυξη εφαρμογών για συστήματα σμήνους συσκευών. Τα αποτελέσματα του έργου θα επικυρωθούν στο πλαίσιο τεσσάρων διαφορετικών περιπτώσεων χρήσης που παρέχονται από βιομηχανικούς εταίρους υψηλού αντίκτυπου που κυμαίνονται από δορυφόρους, αποκεντρωμένες δυναμικές αγορές, αποκεντρωμένες λύσεις μηχανικής μάθησης για εφαρμογές προσωπικού βοηθού και τη διαδικασία κατανεμημένου ελέγχου ενός έξυπνου εργοστασίου.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN