Την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων του ανακαινισμένου Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής και ομώνυμου Ερευνητικού Εργαστηρίου της Κλινικής “Κ. Τούντας”, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όπου, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και Καθηγήτρια της Ιατρικής ΕΚΠΑ κ. Μίνα Γκάγκα και ο Υφυπουργός Παιδείας, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Άγγελος Συρίγος.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκαν:
- Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Ομώνυμο Ερευνητικό Εργαστήριο
- Αγιασμός-Ιερέας Αρεταιείου Νοσοκομείου
- Ενημέρωση για τους χώρους του Εργαστηρίου και μικρή ξενάγηση
Στη συνέχεια, ακολούθησαν προσφωνήσεις και χαιρετισμοί από τους:
Καθηγητή Αθανάσιο Μελέτιο Δημόπουλο, Πρύτανη ΕΚΠΑ
Καθηγητή Εμμανουήλ Πικουλή, Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ
Καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, Πρόεδρο Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Καθηγητή Νικόλαο Αρκαδόπουλο, Αναπληρωτή Πρόεδρο Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. Εφορείας Αρεταιείου Νοσοκομείου
Καθηγητή Νικόλαο Νικητέα, Διευθυντή Χειρουργικού Τομέα Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Καθηγητή Γεώργιο Ζωγράφο, Διευθυντή Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής και του Εργαστηρίου Πειραματικής Χειρουργικής
Καθηγητή Μανούσο Κωνσταντουλάκη, Διευθυντή της Κλινικής και του Ερευνητικού Εργαστηρίου
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος, στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
“[…] Το 1906, ιδρύθηκε «Χειρουργική και Γυναικολογική Κλινική», την οποία διηύθυνε ο εκλεγείς από το 1899 Καθηγητής της Εγχειρητικής και Τοπογραφικής Ανατομικής, Ευάγγελος Καλλιοτζής. Στην Κλινική αυτή, παραλλήλως με τη Χειρουργική, λειτουργούσε υποτυπώδες Γυναικολογικό Τμήμα.
Σήμερα λειτουργεί και συνεχίζει μια μεγάλη παράδοση με σημαντική προσφορά, πρωτοπόρο ερευνητικό έργο και αναγνωρισμένο ευρύτερο ιατρικό έργο η Β’ Χειρουργική Κλινική με Διευθυντή τον διακεκριμένο Συνάδελφο, Καθηγητή και Φίλο κ. Μανούσο Κωνσταντουλάκη.
[…]
Το Πειραματικό Εργαστήριο Χειρουργικής δημιουργήθηκε 1991 από τον αείμνηστο καθηγητή Ιωάννη Παπαδημητρίου, μια μεγάλη μορφή της Ιατρικής με διεθνή αναγνώριση και τεράστια προσφορά.
Από τότε αποτελούσε πάντα μέρος της εκπαίδευσης του 11ου και 12ου εξαμήνου. Στο εργαστήριο έχει ολοκληρωθεί μεγάλος αριθμός διδακτορικών διατριβών και συνεχίζει σε όλα τα έτη να παράγει ερευνητικές εργασίες. Λειτουργούσε πάντα βάση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών και διέθετε χειρουργικά τραπέζια, ειδικούς θαλάμους φιλοξενίας πειραματόζωων διαφόρων μεγεθών, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Θαλάμους καταψύξεως, Χώρους συγγραφής εργασιών.
Πλέον το Εργαστήριο διαθέτει και τον αναγκαίο εξοπλισμό για την απομόνωση DNA, cell free DNA, microvesicles, RNA, miRNA, και πρωτεϊνών από βιολογικό υλικό καθώς και την ανάλυση τους με τεχνικές όπως η ανοσοιστοχημεία, ELISA, Real-Time PCR, Flow Cytometry, Western Blot, εκκολαπτήρα, υδατόλουτρα, καθώς και εξοπλισμό για την διενέργεια κυτταροκαλλιέργειας.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα η εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής μας Σχολής μπορεί πλέον να γίνεται σε καλύτερες συνθήκες με νέες υποδομές!
Η Ιατρική μας Σχολή με όλους σας, με όλους μας έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τεράστια, σταθερά βήματα προς το μέλλον που οραματιζόμαστε.
Οι Διεθνείς Κατατάξεις αναδεικνύουν τη σημαντική θέση της Σχολής μας ανάμεσα σε χιλιάδες Ιατρικές Σχολές σε όλο τον κόσμο. Για το μέγεθος της χώρας μας, έχουμε ένα σημαντικό αριθμό Highly Cited Επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή.
Το Πανεπιστήμιό μας είναι, μαζί με άλλα 9 Πανεπιστήμια, Ιδρυτικό μέλος από το τέλος του 2018 της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας CIVIS, μιας Συμμαχίας η οποία έχει ως στόχο να διαμορφώσει το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Μιας συμμαχίας που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα Υγείας.
Ως Πρυτανική Αρχή δώσαμε και δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην βελτίωση των υποδομών και τη ανάπτυξη νέων με σκοπό τη δημιουργία όσο γίνεται καλύτερων συνθηκών για τη διεξαγωγή της έρευνας.
Στα πρόσφατα χρόνια η Ιατρική μας Σχολή μεγαλώνει Κτηριακά και ενισχύεται σε εξοπλισμό. Σύντομα θα ολοκληρωθούν τα δύο νέα Κτίρια επί της οδού Μικράς Ασίας και δρομολογείται η επέκταση στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
Παράλληλα προχώρησαν η ανακαίνιση του αμφιθεάτρου Παθολογικής Ανατομικής, η ανακαίνιση της αίθουσας Anatomage και η εγκατάσταση των τραπεζών τρισδιάστατης Ανατομικής του Ανθρώπου, η αναδιαρρύθμιση χώρων του 3ου ορόφου του Αμφιθεάτρου Φυσιολογίας στο Γουδή, για τις ανάγκες του προγράμματος pMED, η διαμόρφωση χώρου στο Εργαστήριο Φυσιολογίας για την ανάπτυξη του Κέντρου Κλινικής Προσομοίωσης υψηλής πιστότητας και η διαμόρφωση του δώματος του εργαστηρίου Μικροβιολογίας για τις ανάγκες αντιμετώπισης της Πανδημίας.
Ιδιαίτερα οφείλουμε να τονίσουμε ότι η λειτουργία του Κέντρου Νέων Τεχνολογιών και Ιατρικής Ακριβείας, ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα πρωτοποριακής έρευνας, ενώ προσεχώς θα λειτουργήσει και νέο Core Facility στο ΑΚΙΣΑ, παραπλεύρως του Νοσοκομείου Αττικόν.
Παράλληλα μια ακόμα σημαντική, εμβληματική, πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου μας, ένα προσωπικό μου όνειρο, η δημιουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών έγινε πλέον πραγματικότητα και από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος προχωρούμε με το BA in Medicine! Και έπεται συνέχεια! […]
Στο συνημμένο αρχείο παρατίθεται ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρύτανη: