CIVIS

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, ανταλλαγής ιδεών και σύνθεσης πολιτικών προτάσεων από την επόμενη γενιά Ευρωπαίων πολιτών.

Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν ύστερα από ανοικτή πρόσκληση, μεταξύ πάνω από 2.300 αιτήσεων από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά, επιλέχθηκαν 230 συμμετέχοντες (participants) και 16 συντονιστές (coordinators) από 190 πανεπιστήμια, εκπροσωπώντας 50 χώρες και 53 πανεπιστημιακές συμμαχίες, εκπροσωπώντας 50 εθνικότητες, μεταξύ των οποίων 30 ευρωπαϊκές και 20 μη ευρωπαϊκές.

1

Photo credit: @fusingphoenix @celment.producties

 

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, διαμορφώθηκαν συλλογικά 76 προτάσεις πολιτικής, από τις οποίες 74 υιοθετήθηκαν με ψηφοφορία στην εμβληματική αίθουσα Robert Schuman.

Οι 8 θεματικές ομάδες εργασίας (panels) ήταν οι εξής:

– Panel 1 – Mentally (un)stable. How can the EU help young people manage mental health issues caused by overstimulation?

– Panel 2 – Greener tomorrow. What is the role of climate and environmental policies in higher education and energy?

– Panel 3 – AI, European democracy and civic engagement. How can the EU benefit from Artificial Intelligence in its mission of promoting democracy?

– Panel 4 – Innovation for all. In what ways can the EU balance innovation and competitiveness to support sustainable economic growth?

– Panel 5 – Education beyond graduation. How can the EU promote lifelong learning to prepare its citizens for rapid technological and socioeconomic changes?

– Panel 6 – Living with dignity. What measures should the EU consider to ensure affordable housing for its younger generations?

– Panel 7 – Unveiling inequalities. What are the issues related to the gender pay gap and minorities?

– Panel 8 – Unity in diversity. How can the EU foster cultural understanding and inclusivity in an increasingly diverse Europe?

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία στην αίθουσα Robert Schuman, οι φοιτητές καλωσορίστηκαν από θεσμικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της διοργάνωσης, οι οποίοι τόνισαν τον ουσιαστικό και όχι συμβολικό χαρακτήρα της ESA ως μηχανισμού δημοκρατικής συμμετοχής και διαμόρφωσης πολιτικής. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν στις θεματικές τους ομάδες και ξεκίνησαν τη συνεργατική επεξεργασία των προβληματικών που θα αποτελούσαν τον πυρήνα των τελικών τους προτάσεων.

Η δεύτερη ημέρα αφιερώθηκε στη συστηματική εργασία των panels και σε διαθεματικές ανταλλαγές απόψεων, ενισχύοντας τη συλλογική επεξεργασία ιδεών και την κριτική αναστοχαστικότητα. Το «Village of Alliances» μετέτρεψε τον εκθεσιακό χώρο του Κοινοβουλίου σε έναν χώρο διαπανεπιστημιακής γνωριμίας και δικτύωσης, όπου περίπου 40 πανεπιστημιακές συμμαχίες παρουσίασαν τις δράσεις και τις αξίες τους, μέσα σε αυτές και το CIVIS. Ταυτόχρονα, πρώην συμμετέχοντες της ESA παρακολούθησαν ειδικές συνεδρίες και λειτούργησαν ως μέντορες για τους νεότερους, ενισχύοντας τη διαγενεακή συνέχεια του θεσμού. Σημαντικό στοιχείο της ημέρας αποτέλεσαν και τα θεματικά εργαστήρια, μεταξύ των οποίων και εκείνο για την τεχνητή νοημοσύνη, στο οποίο φοιτητές και alumni ανέπτυξαν διάλογο για τα ηθικά και πολιτικά διλήμματα της τεχνολογικής διακυβέρνησης.

Εικόνα1

“Village of Alliances” CIVIS Booth: Δήμητρα Μπεκιράκη, Hebatalla Kamaluddin Nurdin, Κατερίνα Σχοινά, Anja Schön, Andrés García, Vanessa Jubenot, Photo credits: Katerina Schoina

 

Η τρίτη και τελευταία ημέρα κορυφώθηκε με την παρουσίαση των τελικών προτάσεων όλων των Panels. Συνολικά 76 προτάσεις πολιτικής τέθηκαν σε ψηφοφορία, από τις οποίες οι 74 εγκρίθηκαν, επιβεβαιώνοντας την ουσία του διαλόγου και την ποιότητα της συλλογικής εργασίας. Η διαδικασία της ψηφοφορίας απετέλεσε κορυφαία στιγμή της ESA, καθώς αποτύπωσε με καθαρότητα τη δημοκρατική συμμετοχή, τον στοχασμό και την ευθύνη των νέων Ευρωπαίων πολιτών. Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με κοινό απολογισμό, φωτογραφίες και συναντήσεις με αποφοίτους και εκπροσώπους των πανεπιστημιακών συμμαχιών, υπενθυμίζοντας ότι η ESA δεν αποτελεί ένα πέρασμα, αλλά την αρχή μιας συνεχιζόμενης πορείας συμμετοχής. Οι τελικές προτάσεις των panels πρόκειται να δημοσιευθούν στον επίσημο ιστότοπο της ESA, ώστε να είναι προσβάσιμες σε ιδρύματα, φορείς χάραξης πολιτικής και την ευρύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα.

Εικόνα2

Αίθουσα Rober Schuman, Photo credits: Katerina Schoina

Η φοιτητική κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) είχε ενεργή παρουσία στη συνέλευση, με συμμετοχές σε panels που εστίασαν σε κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα, της η περιβαλλοντική πολιτική, η ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη, η εκπαίδευση και η ενίσχυση της δημοκρατίας. Από πλευράς ΕΚΠΑ, συμμετείχαν οι φοιτητριες:

 

Δήμητρα Μπεκιράκη – Panel 1 Participant, προπτυχικαή φοιτήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

«Προσωπικά, το European Student Assembly (ESA25), είναι μια εμπειρία που μένει για πάντα ανεξίτηλη, δίνοντας μου την ευκαιρία για πνευματική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη. Γνώρισα τόσα πολλά δημιουργικά και καινοτόμα μυαλά και κυρίως ψυχές, οι οποίες είναι γεμάτες με θέληση και ενθουσιασμό. Συμμετείχα στο Panel 1, με τίτλο: Mentally (un)stable” και συζητήσαμε ποικίλα θέματα, από την ακαδημαϊκή πίεση, μέχρι τρόπους που μπορούμε να προστατευτούμε από της κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το θέμα είναι κρίσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επηρεάζει συνεχώς, όχι μόνο τη νεολαία αλλά και όλους της πολίτες. Η συμμαχία Civis, μου προσέφερε αυτή την υπέροχη ευκαιρία, να μοιραστώ της ιδέες μου και να διευρύνω της ορίζοντες μου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Νιώθω τόσο ευλογημένη και ευγνώμων για την συγκεκριμένη εμπειρία και δεν θα άλλαζα τίποτα από αυτή!» 

Εικόνα3

H Δήμητρα Μπεκιράκη στην Αίθουσα Robert Schuman., Photo credits: Katerina Schoina

 

 Κατερίνα Σχοινά – Panel 2 Coordinator, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ

«Η συμμετοχή μου στην Ευρωπαϊκή Φοιτητική Συνέλευση 2025 υπήρξε μια εξαιρετικά ουσιαστική εμπειρία, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είχα την τιμή να συμβάλω στη διαδικασία ως συντονίστρια του Panel 2 με θεματική “Greener Tomorrow”, το οποίο εστίασε στον τρόπο με τον οποίο οι περιβαλλοντικές και ενεργειακές προκλήσεις μπορούν να ενσωματωθούν της πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανώτατη εκπαίδευση. Σε στενή συνεργασία με φοιτητές από διαφορετικές χώρες και επιστημονικά υπόβαθρα, εργαστήκαμε συλλογικά για τη σύνταξη προτάσεων που προωθούν τη βιωσιμότητα, την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή δικαιοσύνη μέσω της εκπαίδευσης και της διατομεακής πολιτικής. Οι συζητήσεις που αναπτύχθηκαν χαρακτηρίστηκαν από κριτική σκέψη, διαπολιτισμικό διάλογο και διάθεση σύνθεσης, ενώ οι τελικές προτάσεις που κατατέθηκαν αντανακλούν τη βούληση της της γενιάς να διαμορφώσει ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για όλους».

Εικόνα4

Μέρα πρώτη: Η Κατερίνα Σχοινά στην παρουσίαση των Problem Statements από της Panel Coordinators.

 

Εικόνα5

Από αριστερά: Δήμητρα Μπεκιράκη και Κατερίνα Σχοινά, Photo credits: Katerina Schoina

 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πανεπιστημιακής Συμμαχίας CIVIS, συμμετείχαν φοιτητές/τριες από όλα τα ιδρυματικά μέλη της συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΠΑ, ενισχύοντας τη διαπανεπιστημιακή συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Συγκεκριμένα, από τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια το CIVIS εκπροσώπησαν:

Alessia Dapoto, Panel 1 – Coordinator, Sapienza Università di Roma

Andrés García, Panel 3 – Participant, Universidad Autónoma de Madrid

Zahraa Makki, Panel 4 – Participant, Aix-Marseille Université

Hebatalla Kamaluddin Nurdin, Panel 5 – Participant, Universitatea din București

Εικόνα6


H ομάδα φοιτητών του CIVIS για το European Student Assembly. Photo credits: Katerina SchoinaΕικόνα8

Το European Student Assembly αποτελεί καινοτόμο θεσμό που επιτρέπει τη συμμετοχή της φοιτητικής φωνής στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής, με προτάσεις που διαχέονται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ενεργή εμπλοκή των φοιτητών του ΕΚΠΑ και του CIVIS σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο αναδεικνύει τον ρόλο των πανεπιστημίων ως πυρήνων δημοκρατικής και συμμετοχικής εκπαίδευσης.

Το πλήρες κείμενο των προτάσεων που υιοθετήθηκαν από την ESA25 θα είναι σύντομα διαθέσιμο διαδικτυακά και θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για πανεπιστημιακά ιδρύματα, φορείς πολιτικής, φοιτητικές ενώσεις και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

 

Στο τέλος της συνάντησης ανακοινώθηκε πως το πέμπτο κατά σειρά European Student Assembly (ESA26) θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2026.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το European Student Assembly: https://www.eucvoices.eu/en/content/about-european-student-assembly

Πληροφορίες για το ESA25: https://www.eucvoices.eu/it/node/56

Instagram: @euc.voices

Facebook: https://www.facebook.com/EUCVoices

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/european-universities-community/

Βρείτε περισσότερες για το CIVIS  και τα Social Media: https://civis.eu/en

 Βρείτε περισσότερες για το CIVIS Student Council και τα Social Media:  https://civis.eu/en/engage/student-engagement/student-council

Εικόνα7

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Photo credits: Katerina Schoina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία πλήρης εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS – Europe’s Civic University Alliance, με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences». Φοιτητές από πανεπιστήμια–μέλη του δικτύου CIVIS είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με πληθώρα drones και […]

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, […]

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2025  στο πλαίσιο της τρίτης σειράς σεμιναρίων για υποψήφιους διδάκτορες με τίτλο «Προκλήσεις των Ψηφιακών και Τεχνολογικών Μετασχηματισμών», που διοργανώθηκε από τη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Η διάλεξη, με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δόθηκε από τον […]

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

*Της Σοφίας Παπαϊωάννου, Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Από τη διδασκαλία και την έρευνα, μέχρι την κοινωνική και διεθνή δικτύωση — η πρωτοποριακή διαδρομή του ΕΚΠΑ στη Συμμαχία του CIVIS. Ο ηγετικός ρόλος του ΕΚΠΑ στο νέο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οικοσύστημα Από το 2019, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνιστά θεμελιώδη […]

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι μπορεί να μας διδάξει η Ευρώπη του 19ου αιώνα για τη σύγχρονη πολύγλωσση Ευρωπαϊκή Ένωση; Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην πρώτη διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS, αφιερωμένη στην πολυγλωσσία που διοργανώνεται στις 2 Ιουνίου 2025 από το Κέντρο Γλωσσών του Paris Lodron Πανεπιστημίου του Salzburg, για να εξερευνήσετε πώς τα ιστορικά διδάγματα από την πολύγλωσση […]

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου 2025, από 09:30 έως 17:00 CET, στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στις βιοεπιστήμες. Η εν λόγω εκδήλωση, η οποία φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, επιδιώκει να γεφυρώσει την επιστημονική αριστεία με την πολιτική δράση, […]

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Η φοιτητική φωνή του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Συμμετοχή στο European Student Assembly (ESA25)

Στο Στρασβούργο, από τις 26 έως τις 28 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε τo τέταρτo κατά σειρά European Student Assembly – ESA25, στο πλαίσιο του προγράμματος European Universities Community Voices (EUC), φιλοξενώντας πάνω από 230 φοιτητές από ολόκληρη την Ευρώπη. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε τόπο δημοκρατικού διαλόγου, […]

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Διαδικτυακή Διάλεξη με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2025  στο πλαίσιο της τρίτης σειράς σεμιναρίων για υποψήφιους διδάκτορες με τίτλο «Προκλήσεις των Ψηφιακών και Τεχνολογικών Μετασχηματισμών», που διοργανώθηκε από τη συμμαχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS – Europe’s Civic University Alliance. Η διάλεξη, με θέμα «Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης που Επηρεάζουν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δόθηκε από τον […]

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

Το ταξίδι του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Διεθνοποίηση, Καινοτομία και Ευρωπαϊκή Προοπτική

*Της Σοφίας Παπαϊωάννου, Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ Από τη διδασκαλία και την έρευνα, μέχρι την κοινωνική και διεθνή δικτύωση — η πρωτοποριακή διαδρομή του ΕΚΠΑ στη Συμμαχία του CIVIS. Ο ηγετικός ρόλος του ΕΚΠΑ στο νέο Ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό οικοσύστημα Από το 2019, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνιστά θεμελιώδη […]

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η νέα διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS διερευνά την κληρονομιά της πολυγλωσσίας από την Αυτοκρατορία των Αψβούργων μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι μπορεί να μας διδάξει η Ευρώπη του 19ου αιώνα για τη σύγχρονη πολύγλωσση Ευρωπαϊκή Ένωση; Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην πρώτη διαδικτυακή διάλεξη του CIVIS, αφιερωμένη στην πολυγλωσσία που διοργανώνεται στις 2 Ιουνίου 2025 από το Κέντρο Γλωσσών του Paris Lodron Πανεπιστημίου του Salzburg, για να εξερευνήσετε πώς τα ιστορικά διδάγματα από την πολύγλωσση […]

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Ενισχύοντας την ηγετική θέση της Ευρώπης στις Βιοεπιστήμες – Κοινό Συνέδριο του Marseille Immunology Biocluster (MIB, Γαλλία) και του InFLAMES (Φινλανδία)

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου 2025, από 09:30 έως 17:00 CET, στις Βρυξέλλες, με θέμα την ενίσχυση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στις βιοεπιστήμες. Η εν λόγω εκδήλωση, η οποία φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, επιδιώκει να γεφυρώσει την επιστημονική αριστεία με την πολιτική δράση, […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο