Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, το ειδικό σεμιναριακό μάθημα (στην αγγλική γλώσσα) με γενικό τίτλο “Identities and Politics in the 21st century”, στο πλαίσιο του προπτυχιακού υποχρεωτικού μαθήματος της «Κοινωνιολογίας της Θρησκείας» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), με διδάσκοντα τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Νικόλαο Δεναξά.
Ομιλήτριες ήταν η κ. Nancy Snow, Ομότιμη Καθηγήτρια του California State University, Fullerton (Η.Π.Α.) και Επισκέπτρια Καθηγήτρια (Fulbright) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και η κ. Ειρήνη Κωτσοβίλη, Λέκτορας στο Τμήμα Παγκόσμιων Ανθρωπιστικών Σπουδών (Global Humanities) του Simon Fraser University (Vancouver, Καναδάς). Των εισηγήσεων, προηγήθηκε εκτενής παρουσίαση των ομιλητριών από την Καθηγήτρια της Συγκριτικής Θρησκευτικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Ε.Κ.Π.Α., κ. Κίρκη Κεφαλέα, η οποία τόνισε πως η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται και στο ευρύτερο πλαίσιο του Eιδικού Mνημονίου Συνεργασίας (MoU) του Τμήματος με το Πανεπιστήμιο Simon Fraser.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις:
- της κ. Nancy Snow με τίτλο “If Trump were a religion. Identities and politics in 21stcentury America”, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε πως η επιρροή της οργανωμένης θρησκείας μειώνεται στις Η.Π.Α., ενώ οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο σε εναλλακτικές πηγές ανεύρεσης νοήματος και αισθήματος κοινότητας. Αυτό ακριβώς το κενό φαίνεται πως εκμεταλλεύεται ο D. Trump, προσφέροντας ένα αφήγημα που απηχεί σε όσους αισθάνονται περιθωριοποιημένοι ή παραγκωνισμένοι από τους επικρατούντες θεσμούς.
- της κ. Ειρήνης Κωτσοβίλη, με τίτλο “Identities and politics in 21stcentury Canada”, με την οποία παρουσιάστηκαν βασικά γεγονότα και εξελίξεις από την Ιστορία του Καναδά, καθώς και τα σύγχρονα διακυβεύματα σχετικά με τη διαφοροποίηση της ταυτότητας (εθνικής, θρησκευτικής, έμφυλης, πολιτικής), τις ανισότητες και τις προκλήσεις που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν. Ενδιαφέρον παρουσίασε η ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες και τα κοινωνικοπολιτικά κινήματα των «Πρώτων Εθνών» και των αυτοχθόνων πληθυσμών, που συγχωνεύουν ποικίλες, περίπλοκες και πλούσιες πολιτιστικές και πνευματικές πολιτικές δράσεις.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε γόνιμη συζήτηση των φοιτητών και φοιτητριών με τις ομιλήτριες.
Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση