Δράσεις

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον διεπιστημονικό χώρο των Σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας και Κοινωνίας / Σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Το Εργαστήριο θεμελιώνεται σε ένα σύνολο βασικών στόχων και δεσμεύσεων:

  1. Να μελετήσει την επιστήμη και την τεχνολογία ως κοινωνικο-πολιτικά φαινόμενα, παράγοντας έρευνα που εμβαθύνει την κατανόηση της συν-παραγωγής τεχνοεπιστημών και κοινωνικών/πολιτικών συγκροτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάζει πώς λειτουργούν η επιστήμη και η καινοτομία σε διαφορετικούς κοινωνικούς τομείς, καθώς και το ευρύτερο αποτύπωμά τους στην κουλτούρα, την οικονομία και την καθημερινή ζωή.
  2. Να προάγει την έρευνα στην ιστορία και κοινωνιολογία της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας υπό το φως των σημερινών Μεγάλων Προκλήσεων (Grand Challenges) — όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, η ακραία φτώχεια, η επισιτιστική ασφάλεια, η πρόσβαση στο νερό και οι πανδημίες που επηρεάζουν ανθρώπους και ζώα.
  3. Να διερευνήσει την επιστήμη και την καινοτομία ως μέρος ευρύτερων “καθεστώτων γνώσης”, θεσμικά ενσωματωμένων συστημάτων που καθορίζουν ποιες μορφές γνώσης θεωρούνται επιθυμητές, απαραίτητες και νομιμοποιημένες. Αυτό περιλαμβάνει τη μελέτη των τρόπων διαχείρισης της γνώσης είτε μέσα από συστήματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας είτε μέσα από συστήματα ανοικτής επιστήμης και καινοτομίας. Επίσης θα διερευνηθούν οι τρόποι αξιολόγησης των καινοτομιών και ιεράρχησης των κοινωνικών προτεραιοτήτων καθώς και η διαμόρφωση δεικτών για την αποτίμηση της έρευνας και της καινοτομίας και ο ρόλος τους στην συγκρότηση της γνώσης.
  4. Να επικοινωνήσει την ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας με υπεύθυνο και πολυδιάστατο τρόπο, αποφεύγοντας απλουστευτικές, ηρωικές ή ντετερμινιστικές αφηγήσεις. Στόχος είναι η ενσωμάτωση προσεγγίσεων από τις ψηφιακές σπουδές, τις περιβαλλοντικές και ιατρικές ανθρωπιστικές επιστήμες, διερευνώντας νέες μορφές επικοινωνίας για την πολυπλοκότητα, την αβεβαιότητα, τον κίνδυνο, την ευαλωτότητα και τη δημιουργικότητα στην επιστήμη και την καινοτομία.
  5. Να μελετήσει κριτικά τους κοινωνικο-τεχνικούς μετασχηματισμούς και μεταβάσεις καθώς και τα συστήματα καινοτομίας. Το Εργαστήριο θα δώσει έμφαση στην μελέτη πολιτικών των μορφών διακυβέρνησης της καινοτομίας. Επίσης θα διερευνήσει τις ιστορικές εξαρτήσεις των τεχνοεπιστημονικών αλλαγών και θα προωθήσει πρότυπα διακυβέρνησης που ενισχύουν τη συμμετοχική και χωρίς αποκλεισμούς διαμόρφωση μελλοντικών κατευθύνσεων/μονοπατιών, με τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων φορέων από την οικονομία, τη βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών. Το ζήτημα της συμπεριληπτικής, ανοικτής και δημοκρατικής επιστημονικής έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας θα είναι κεντρικό στις έρευνες και δραστηριότητες του εργαστηρίου.
  6. Να ενισχύσει την κατανόηση της επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας “σε χρήση”. Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στο πώς αυτές συγκροτούνται, προσαρμόζονται και επανερμηνεύονται μέσα από τις πρακτικές χρήσης τους. Το Εργαστήριο φιλοδοξεί να συνεργαστεί με ερευνητικές ομάδες, επιστήμονες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, προωθώντας την υπεύθυνη έρευνα και την ανοιχτή, δημοκρατική καινοτομία. Θα αναπτύξει ερευνητικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν μελλοντικά μονοπάτια, λαμβάνοντας υπόψη τις ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις της επιστήμης και της καινοτομίας.

Η ίδρυση του Εργαστηρίου εγκαινιάστηκε με μία διαδικτυακή εκδήλωση, στις 13 Μαΐου 2025, η οποία περιλάμβανε ομιλία του Καθηγητή Stephen Hilgartner από το Πανεπιστήμιο Cornell, με τίτλο «Science and the Crisis of Democracy in the United States». Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 80 άτομα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νικόλαος Θωμαΐδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, και ο Καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας Αντώνιος Χατζημωυσής, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Διευθυντής του εργαστηρίου Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας Στάθης Αραποστάθης ανέλυσε τους στόχους του εργαστηρίου.

Καθηγητής Stephen Hilgartner

Frederic J. Whiton Chair of Science and Technology Studies,
Department of Science & Technology Studies, Cornell University

Ο Καθηγητής Stephen Hilgartner είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για το πρωτοποριακό έργο του στις κοινωνικές διαστάσεις και τις πολιτικές της σύγχρονης και αναδυόμενης επιστήμης και τεχνολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις βιοεπιστήμες. Η έρευνά του εξετάζει πώς η επιστημονική γνώση συμβάλλει στη συγκρότηση, την αμφισβήτηση και τη διατήρηση κοινωνικών μορφών και θεσμών.

Έχει αναπτύξει το έργο του γύρω από την συμπαραγωγή τεχνοεπιστήμης και κοινωνίας, μέσα από σημαντικές μελέτες που αφορούν την εμπειρογνωμοσύνη, την ιδιοκτησία της γνώσης, τις διαμάχες για τον κίνδυνο και τις τεχνολογίες της βιοτεχνολογίας. Ως δημιουργικός και στοχαστικός μελετητής, έχει ασκήσει καθοριστική επιρροή στον χώρο των Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS), εισάγοντας θεμελιώδεις έννοιες όπως τα «καθεστώτα γνώσης» (knowledge regimes) και τα «οράματα πρωτοπορίας» (vanguard visions).

Το ευρέως συζητημένο βιβλίο του, Reordering Life: Knowledge and Control in the Genomics Revolution (MIT Press, 2017), προσφέρει μία διεισδυτική ανάλυση για το πώς αναδύθηκαν νέες μορφές γνώσης και ελέγχου κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος. Προηγουμένως, το έργο του Science on Stage: Expert Advice as Public Drama (Stanford University Press, 2000) βραβεύθηκε με το Rachel Carson Prize της Society for Social Studies of Science για την καινοτόμο προσέγγισή του στην επιστημονική συμβουλή ως δημόσια και πολιτική «παράσταση».

Επιπλέον, έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Science & Democracy: Making Knowledge and Making Power in the Biosciences and Beyond (Routledge, 2015) και Handbook of Genomics, Health and Society (Routledge, 2018). Η συμβολή του στον επιστημονικό διάλογο αναγνωρίστηκε με την εκλογή του ως Μέλους της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

 

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εορτασμός 20 χρόνων ανασκαφικών ερευνών του ΕΚΠΑ στο Κοτρώνι Καπανδριτίου (αρχ. Άφιδνα)

Εορτασμός 20 χρόνων ανασκαφικών ερευνών του ΕΚΠΑ στο Κοτρώνι Καπανδριτίου (αρχ. Άφιδνα)

Στο φιλόξενο χώρο του Γυμνασίου Καπανδριτίου πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των 20 χρόνων συνεχούς επιστημονικής παρουσίας του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ στο λόφο Κοτρώνι Καπανδριτίου που ταυτίζεται με την αρχαία Άφιδνα. Από τον διευθυντή της πανεπιστημιακής ανασκαφής καθηγητή Πλάτωνα Πετρίδη, την πρώην διευθύντρια λέκτορα Άννα Παπαδημητρίου-Γραμμένου και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής […]

Έκθεση «Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή» στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Έκθεση «Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή» στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή» από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα πραγματοποιηθούν στον Εκθεσιακό Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, στις 27 Ιουνίου 2025. Με την επιστημονική επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Μιχαλόπουλου, διοργανώνεται περιοδική έκθεση αφιερωμένη σε ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της αρχαίας δραματουργίας, […]

H συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην ορχήστρα της συμμαχίας των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS (Rome CIVIS Orchestra Academy 2025)

H συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην ορχήστρα της συμμαχίας των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS (Rome CIVIS Orchestra Academy 2025)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και η Πρόεδρός του, Καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη, στήριξαν από την πρώτη στιγμή τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών στην ορχήστρα CIVIS, τόσο στις προηγούμενες επιτυχείς διοργανώσεις (Μασσαλία, Απρίλιος 2022 και Μαδρίτη, Μάιος 2023), όσο και στη φετινή, ιδιαίτερα επιτυχημένη, υλοποίηση της δράσης,  τον Ιούνιο του 2025 στη Ρώμη (Πανεπιστήμιο Sapienza). Κύριος στόχος […]

Το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του EΚΠΑ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ  του Γαλλικού Ινστιτούτου «Δύναμαι, Δρῶ»

Το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του EΚΠΑ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ του Γαλλικού Ινστιτούτου «Δύναμαι, Δρῶ»

Το Tμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με την Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, συμμετείχε ενεργά στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2025 με τίτλο: «Δύναμαι, Δρῶ». Η αντίστιξη των δύο λέξεων δεν είναι τυχαία. Η μία αναφέρεται στην ικανότητα, η άλλη […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εορτασμός 20 χρόνων ανασκαφικών ερευνών του ΕΚΠΑ στο Κοτρώνι Καπανδριτίου (αρχ. Άφιδνα)

Εορτασμός 20 χρόνων ανασκαφικών ερευνών του ΕΚΠΑ στο Κοτρώνι Καπανδριτίου (αρχ. Άφιδνα)

Στο φιλόξενο χώρο του Γυμνασίου Καπανδριτίου πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των 20 χρόνων συνεχούς επιστημονικής παρουσίας του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ στο λόφο Κοτρώνι Καπανδριτίου που ταυτίζεται με την αρχαία Άφιδνα. Από τον διευθυντή της πανεπιστημιακής ανασκαφής καθηγητή Πλάτωνα Πετρίδη, την πρώην διευθύντρια λέκτορα Άννα Παπαδημητρίου-Γραμμένου και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής […]

Έκθεση «Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή» στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Έκθεση «Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή» στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή» από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, θα πραγματοποιηθούν στον Εκθεσιακό Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, στις 27 Ιουνίου 2025. Με την επιστημονική επιμέλεια του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Μιχαλόπουλου, διοργανώνεται περιοδική έκθεση αφιερωμένη σε ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της αρχαίας δραματουργίας, […]

H συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην ορχήστρα της συμμαχίας των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS (Rome CIVIS Orchestra Academy 2025)

H συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην ορχήστρα της συμμαχίας των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων CIVIS (Rome CIVIS Orchestra Academy 2025)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και η Πρόεδρός του, Καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη, στήριξαν από την πρώτη στιγμή τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών στην ορχήστρα CIVIS, τόσο στις προηγούμενες επιτυχείς διοργανώσεις (Μασσαλία, Απρίλιος 2022 και Μαδρίτη, Μάιος 2023), όσο και στη φετινή, ιδιαίτερα επιτυχημένη, υλοποίηση της δράσης,  τον Ιούνιο του 2025 στη Ρώμη (Πανεπιστήμιο Sapienza). Κύριος στόχος […]

Το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του EΚΠΑ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ  του Γαλλικού Ινστιτούτου «Δύναμαι, Δρῶ»

Το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του EΚΠΑ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ του Γαλλικού Ινστιτούτου «Δύναμαι, Δρῶ»

Το Tμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με την Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, συμμετείχε ενεργά στο Φεστιβάλ Φιλοσοφίας του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2025 με τίτλο: «Δύναμαι, Δρῶ». Η αντίστιξη των δύο λέξεων δεν είναι τυχαία. Η μία αναφέρεται στην ικανότητα, η άλλη […]

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο