Δράσεις

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον διεπιστημονικό χώρο των Σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας και Κοινωνίας / Σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Το Εργαστήριο θεμελιώνεται σε ένα σύνολο βασικών στόχων και δεσμεύσεων:

  1. Να μελετήσει την επιστήμη και την τεχνολογία ως κοινωνικο-πολιτικά φαινόμενα, παράγοντας έρευνα που εμβαθύνει την κατανόηση της συν-παραγωγής τεχνοεπιστημών και κοινωνικών/πολιτικών συγκροτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάζει πώς λειτουργούν η επιστήμη και η καινοτομία σε διαφορετικούς κοινωνικούς τομείς, καθώς και το ευρύτερο αποτύπωμά τους στην κουλτούρα, την οικονομία και την καθημερινή ζωή.
  2. Να προάγει την έρευνα στην ιστορία και κοινωνιολογία της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας υπό το φως των σημερινών Μεγάλων Προκλήσεων (Grand Challenges) — όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, η ακραία φτώχεια, η επισιτιστική ασφάλεια, η πρόσβαση στο νερό και οι πανδημίες που επηρεάζουν ανθρώπους και ζώα.
  3. Να διερευνήσει την επιστήμη και την καινοτομία ως μέρος ευρύτερων “καθεστώτων γνώσης”, θεσμικά ενσωματωμένων συστημάτων που καθορίζουν ποιες μορφές γνώσης θεωρούνται επιθυμητές, απαραίτητες και νομιμοποιημένες. Αυτό περιλαμβάνει τη μελέτη των τρόπων διαχείρισης της γνώσης είτε μέσα από συστήματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας είτε μέσα από συστήματα ανοικτής επιστήμης και καινοτομίας. Επίσης θα διερευνηθούν οι τρόποι αξιολόγησης των καινοτομιών και ιεράρχησης των κοινωνικών προτεραιοτήτων καθώς και η διαμόρφωση δεικτών για την αποτίμηση της έρευνας και της καινοτομίας και ο ρόλος τους στην συγκρότηση της γνώσης.
  4. Να επικοινωνήσει την ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας με υπεύθυνο και πολυδιάστατο τρόπο, αποφεύγοντας απλουστευτικές, ηρωικές ή ντετερμινιστικές αφηγήσεις. Στόχος είναι η ενσωμάτωση προσεγγίσεων από τις ψηφιακές σπουδές, τις περιβαλλοντικές και ιατρικές ανθρωπιστικές επιστήμες, διερευνώντας νέες μορφές επικοινωνίας για την πολυπλοκότητα, την αβεβαιότητα, τον κίνδυνο, την ευαλωτότητα και τη δημιουργικότητα στην επιστήμη και την καινοτομία.
  5. Να μελετήσει κριτικά τους κοινωνικο-τεχνικούς μετασχηματισμούς και μεταβάσεις καθώς και τα συστήματα καινοτομίας. Το Εργαστήριο θα δώσει έμφαση στην μελέτη πολιτικών των μορφών διακυβέρνησης της καινοτομίας. Επίσης θα διερευνήσει τις ιστορικές εξαρτήσεις των τεχνοεπιστημονικών αλλαγών και θα προωθήσει πρότυπα διακυβέρνησης που ενισχύουν τη συμμετοχική και χωρίς αποκλεισμούς διαμόρφωση μελλοντικών κατευθύνσεων/μονοπατιών, με τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων φορέων από την οικονομία, τη βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών. Το ζήτημα της συμπεριληπτικής, ανοικτής και δημοκρατικής επιστημονικής έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας θα είναι κεντρικό στις έρευνες και δραστηριότητες του εργαστηρίου.
  6. Να ενισχύσει την κατανόηση της επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας “σε χρήση”. Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στο πώς αυτές συγκροτούνται, προσαρμόζονται και επανερμηνεύονται μέσα από τις πρακτικές χρήσης τους. Το Εργαστήριο φιλοδοξεί να συνεργαστεί με ερευνητικές ομάδες, επιστήμονες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, προωθώντας την υπεύθυνη έρευνα και την ανοιχτή, δημοκρατική καινοτομία. Θα αναπτύξει ερευνητικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν μελλοντικά μονοπάτια, λαμβάνοντας υπόψη τις ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις της επιστήμης και της καινοτομίας.

Η ίδρυση του Εργαστηρίου εγκαινιάστηκε με μία διαδικτυακή εκδήλωση, στις 13 Μαΐου 2025, η οποία περιλάμβανε ομιλία του Καθηγητή Stephen Hilgartner από το Πανεπιστήμιο Cornell, με τίτλο «Science and the Crisis of Democracy in the United States». Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 80 άτομα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νικόλαος Θωμαΐδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, και ο Καθηγητής Σύγχρονης Φιλοσοφίας Αντώνιος Χατζημωυσής, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης. Στην αρχή της εκδήλωσης ο Διευθυντής του εργαστηρίου Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας Στάθης Αραποστάθης ανέλυσε τους στόχους του εργαστηρίου.

Καθηγητής Stephen Hilgartner

Frederic J. Whiton Chair of Science and Technology Studies,
Department of Science & Technology Studies, Cornell University

Ο Καθηγητής Stephen Hilgartner είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για το πρωτοποριακό έργο του στις κοινωνικές διαστάσεις και τις πολιτικές της σύγχρονης και αναδυόμενης επιστήμης και τεχνολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις βιοεπιστήμες. Η έρευνά του εξετάζει πώς η επιστημονική γνώση συμβάλλει στη συγκρότηση, την αμφισβήτηση και τη διατήρηση κοινωνικών μορφών και θεσμών.

Έχει αναπτύξει το έργο του γύρω από την συμπαραγωγή τεχνοεπιστήμης και κοινωνίας, μέσα από σημαντικές μελέτες που αφορούν την εμπειρογνωμοσύνη, την ιδιοκτησία της γνώσης, τις διαμάχες για τον κίνδυνο και τις τεχνολογίες της βιοτεχνολογίας. Ως δημιουργικός και στοχαστικός μελετητής, έχει ασκήσει καθοριστική επιρροή στον χώρο των Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS), εισάγοντας θεμελιώδεις έννοιες όπως τα «καθεστώτα γνώσης» (knowledge regimes) και τα «οράματα πρωτοπορίας» (vanguard visions).

Το ευρέως συζητημένο βιβλίο του, Reordering Life: Knowledge and Control in the Genomics Revolution (MIT Press, 2017), προσφέρει μία διεισδυτική ανάλυση για το πώς αναδύθηκαν νέες μορφές γνώσης και ελέγχου κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος. Προηγουμένως, το έργο του Science on Stage: Expert Advice as Public Drama (Stanford University Press, 2000) βραβεύθηκε με το Rachel Carson Prize της Society for Social Studies of Science για την καινοτόμο προσέγγισή του στην επιστημονική συμβουλή ως δημόσια και πολιτική «παράσταση».

Επιπλέον, έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους Science & Democracy: Making Knowledge and Making Power in the Biosciences and Beyond (Routledge, 2015) και Handbook of Genomics, Health and Society (Routledge, 2018). Η συμβολή του στον επιστημονικό διάλογο αναγνωρίστηκε με την εκλογή του ως Μέλους της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS).

 

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Επίσκεψη του καθηγητή George Sirrakos στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την Πέμπτη 12/06/2025, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Καθηγητή George Sirrakos και ομάδας φοιτητών και φοιτητριών από το Kutztown University of Pennsylvania, College of Education, Department of Secondary Education στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον Καθηγητή Sirrakos και την ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που τον συνόδευαν υποδέχτηκαν στους χώρους του Τμήματος ο Καθηγητής Χρήστος Παρθένης, η Αναπληρώτρια […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Διαδικτυακή Συνάντηση μελών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ με εκπροσώπους του Προγράμματος Κινεζο-Γερμανικής Νομικής Συνεργασίας και την Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ)

Διαδικτυακή Συνάντηση μελών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ με εκπροσώπους του Προγράμματος Κινεζο-Γερμανικής Νομικής Συνεργασίας και την Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ)

Πραγματοποιήθηκε την 14/7/2025 διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ (α) αφενός των μελών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, της αναπληρώτριας καθηγήτριας και Διευθύντριας του Τομέα Δημοσίου Δικαίου κ. Αικατερίνης Ηλιάδου και του επίκουρου καθηγητή κ. Νικόλαου Σημαντήρα και (β) αφετέρου εκπροσώπων του προγράμματος Κινεζο-γερμανικής νομικής συνεργασίας που διεξάγεται από τη Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή […]

«Το ΕΚΠΑ στην Πόλη»: Ανασκόπηση δράσεων περιόδου 2024-2025

«Το ΕΚΠΑ στην Πόλη»: Ανασκόπηση δράσεων περιόδου 2024-2025

Ο κύκλος επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων υπό τον τίτλο «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη», καθιερώθηκε, με πρόταση του γράφοντος, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκκινώντας από τις 21 Μαρτίου του 2024, συνδιοργανώνεται δε σε σύμπραξη με τον Δήμο Αθηναίων, επί τη βάσει και σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, εκατέρωθεν ήδη, από τον μήνα Φεβρουάριο του […]

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Στις 12 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη», πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Gutenberg, εκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Παπαδήμα, για το σπουδαίο μεταφραστικό […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Πρόγραμμα “MOVE AS YOU ARE” – Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+ στον τομέα του Αθλητισμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο η οργάνωση Child Eye Health εκτιμά, ότι τουλάχιστον 450 εκατομμύρια παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, που χρήζουν θεραπείας, ενώ 90 εκατομμύρια ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (https://www.euroblind.org/) εκτιμά, ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν προβλήματα όρασης. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την κλίμακα του προβλήματος και την ανάγκη για […]

Διαδικτυακή Συνάντηση μελών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ με εκπροσώπους του Προγράμματος Κινεζο-Γερμανικής Νομικής Συνεργασίας και την Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ)

Διαδικτυακή Συνάντηση μελών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ με εκπροσώπους του Προγράμματος Κινεζο-Γερμανικής Νομικής Συνεργασίας και την Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ)

Πραγματοποιήθηκε την 14/7/2025 διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ (α) αφενός των μελών του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, της αναπληρώτριας καθηγήτριας και Διευθύντριας του Τομέα Δημοσίου Δικαίου κ. Αικατερίνης Ηλιάδου και του επίκουρου καθηγητή κ. Νικόλαου Σημαντήρα και (β) αφετέρου εκπροσώπων του προγράμματος Κινεζο-γερμανικής νομικής συνεργασίας που διεξάγεται από τη Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή […]

«Το ΕΚΠΑ στην Πόλη»: Ανασκόπηση δράσεων περιόδου 2024-2025

«Το ΕΚΠΑ στην Πόλη»: Ανασκόπηση δράσεων περιόδου 2024-2025

Ο κύκλος επιμορφωτικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων υπό τον τίτλο «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη», καθιερώθηκε, με πρόταση του γράφοντος, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκκινώντας από τις 21 Μαρτίου του 2024, συνδιοργανώνεται δε σε σύμπραξη με τον Δήμο Αθηναίων, επί τη βάσει και σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, εκατέρωθεν ήδη, από τον μήνα Φεβρουάριο του […]

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Eκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαρία Παπαδήμα

Στις 12 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Το ΕΚΠΑ στην Πόλη», πραγματοποιήθηκε, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα και με την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Gutenberg, εκδήλωση αφιερωμένη στην καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Παπαδήμα, για το σπουδαίο μεταφραστικό […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Henan (Κίνα)

Στις 16 Ιουλίου 2025 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Henan. Το μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτρια Σοφία Παπαϊωάννου, και, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Henan, ο Αντιπρόεδρος του ιδρύματος, Καθηγητής Zhang Ligang, στην πόλη Zhengzhou της Κίνας, την έδρα […]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

Παρακαλώ δείτε το Ένατο Ενημερωτικό Δελτίο (Απρίλιος-Ιούνιος 2025) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πατώντας εδώ. Newsletter 9 Λήψη Το αρχείο των προηγούμενων ενημερωτικών δελτίων είναι προσβάσιμο: https://www.phs.uoa.gr/drastiriotites/newsletter/.

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ήταν προσκεκλημμένος στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου όπου αναφέρθηκε στην θερμική καταπόνηση και τα μέτρα πρόληψης ιδιώς για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενόψει του νέου κύματος καύσωνα ο κ. Σιάσος εξήγησε ποιες πληθυσμιακές ομάδες οφείλουν να είναι προσεκτικές και […]

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΔΝΕΓ-Π.Κ.) είναι γνωστό ως η μονάδα του ΕΚΠΑ που ασχολείται κατεξοχήν με τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Πρόκειται για μια αυτόνομη μονάδα του Πανεπιστημίου, η οποία έχει μακρά και πλούσια παράδοση προσφοράς στον τομέα αυτόν. Διδάσκει τη νέα ελληνική γλώσσα σε αλλοδαπούς […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

9o Ενημερωτικό Δελτίο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. [Απρίλιος- Ιούνιος 2025]

Παρακαλώ δείτε το Ένατο Ενημερωτικό Δελτίο (Απρίλιος-Ιούνιος 2025) του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πατώντας εδώ. Newsletter 9 Λήψη Το αρχείο των προηγούμενων ενημερωτικών δελτίων είναι προσβάσιμο: https://www.phs.uoa.gr/drastiriotites/newsletter/.

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

Συμβουλές για τον καύσωνα από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Καρδιολογίας Γεράσιμο Σιάσο – Τι πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες

O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος ήταν προσκεκλημμένος στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου όπου αναφέρθηκε στην θερμική καταπόνηση και τα μέτρα πρόληψης ιδιώς για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ενόψει του νέου κύματος καύσωνα ο κ. Σιάσος εξήγησε ποιες πληθυσμιακές ομάδες οφείλουν να είναι προσεκτικές και […]

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ στη νέα εποχή

Το ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (ΔΝΕΓ-Π.Κ.) είναι γνωστό ως η μονάδα του ΕΚΠΑ που ασχολείται κατεξοχήν με τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Πρόκειται για μια αυτόνομη μονάδα του Πανεπιστημίου, η οποία έχει μακρά και πλούσια παράδοση προσφοράς στον τομέα αυτόν. Διδάσκει τη νέα ελληνική γλώσσα σε αλλοδαπούς […]

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Επιτυχής Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος UNI-T Academy – Τρία χρόνια καινοτόμων δράσεων στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των ευρωπαίων εκπαιδευτικών

Την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα UNI-T Academy (ένα από τα 11 προγράμματα που είχαν επιλεγεί για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την πρώτη πρόσκληση του Erasmus+ Teacher Academies) Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε δυναμικά ως εταίρος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Χριστίνα […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο