Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι ο ετήσιος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας[1] iGEM 2022 στον εκθεσιακό χώρο Paris Expo-Porte de Versailles. Σε αυτόν έλαβε μέρος και η ομάδα της Αθήνας ανάμεσα σε 356 συνολικά ομάδες διακεκριμένων πανεπιστημίων από 42 χώρες.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα εκπροσωπήθηκε από 9 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Βιολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Ιατρική Σχολή, Τμήμα Πληροφορικής ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Σχολή Χημικών Μηχανικών, Σχολή Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ) και διαγωνίστηκε στο πεδίο Foundational Advance (Overgraduate). Μετά από 9 μήνες εντατικής προσπάθειας και συστηματικής ενασχόλησης, η iGEM Athens 2022 παρουσίασε το ερευνητικό της project «PERpectives» ενόψει 6 κριτών και απέσπασε χρυσό μετάλλιο και δύο υποψηφιότητες διάκρισης στις κατηγορίες «Best Safety and Security Award» και «Best Education Award».
Η ομάδα σχεδίασε και υλοποίησε ένα σύστημα που περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ενός υπολογιστικού αλγορίθμου σε ένα βακτηριακό βιολογικό κύκλωμα, με στόχο την δημιουργία ενός εργαλείου που θα μπορεί να επεξεργάζεται διαφορετικά ερεθίσματα, να τα ταξινομεί με βάση τη σημαντικότητά τους και αντίστοιχα να παίρνει μία τελική απόφαση εκπομπής ή μη σήματος. Η ερευνητική τους δουλειά εντάσσεται στον ταχέως αναδυόμενο κλάδο του Biocomputing (κλάδος που ασχολείται με την κατασκευή βιολογικών συστημάτων που πραγματοποιούν λειτουργίες που παραδοσιακά εκτελούνται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές) και αποτελεί έναν καινοτόμο σχεδιασμό ενός πρώιμου σταδίου βακτηριακής τεχνητής νοημοσύνης.
Αναλυτικότερα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλο το ερευνητικό αυτό project στην ιστοσελίδα που δημιούργησε η ομάδα για τον Διαγωνισμό με δωρεάν πρόσβαση για όλους στον παρακάτω σύνδεσμο: https://2022.igem.wiki/athens/
Το βίντεο με τη βασική ιδέα του project είναι επίσης διαθέσιμο:
Η ομάδα δέχτηκε βοήθεια από αρκετά μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας, καθώς και οικονομική υποστήριξη από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ.