Η επίσημη τελετή εγκαινίων της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ» στη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α., υπό τη Διεύθυνση της καθηγήτριας κ. Παπαευαγγέλου, την οποία και συγχαίρουν οι Πρυτανικές Αρχές, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής κ. Δημόπουλος, η Πρόεδρος του Δ.Σ. ΕΛΙΖΑ κ. Καρέλλα, ο Διοικητής του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ κ. Αποστολόπουλος, η Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του Ε.Κ.Π.Α. στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ και Υπεύθυνη της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, καθηγήτρια κ. Παπαευαγγέλου, και η κ. Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Υπεύθυνη της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ.
Στην τελετή παρευρέθηκε και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, κ. Μίνα Γκάγκα.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, ανέφερε στον χαιρετισμό τα εξής:
«Σαν σήμερα, πριν από είκοσι έξι χρόνια ακριβώς, έφυγε από τη ζωή, βάναυσα κακοποιημένη από την ίδια της τη μητέρα, η εξάχρονη Ελίζα, παιδί μεταναστών που ζούσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Εύλογα χαρακτηρίσθηκε από τις Αρχές ως η χειρότερη περίπτωση παιδικής κακοποίησης που “είχαν δει ποτέ”. Μια ιστορία που ακόμα σοκάρει με την αγριότητά της αλλά και για τον εξωφρενικό, γραφειοκρατικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τις κρατικές υπηρεσίες πρόνοιας και τη δικαιοσύνη.
Δυστυχώς, υπάρχουν γύρω μας και άλλες Ελίζες. Ανυπεράσπιστα βρέφη και παιδιά που βιώνουν μια βαθιά οδυνηρή πραγματικότητα, μην έχοντας καμία βοήθεια. Κανένα από αυτά δεν πρέπει να φτάνει σε αυτό το σημείο, να υφίσταται αυτή τη σκοτεινή πλευρά της ζωής μόνο του. Το χρέος της Πολιτείας απέναντι σε όλες αυτές τις ευάλωτες ψυχές είναι επιβεβλημένο, αυτονόητο. Δεν επιτρέπεται να εξαντλείται σε ευχολόγια.
Σε αυτόν τον αγώνα, ευτυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας με κοινωνικές ευαισθησίες και διάθεση προσφοράς, εξέχοντα μέλη της παιδιατρικής κοινότητας και ειδικοί, που επιλέγουν να μην μένουν απαθείς. Όπως η κυρία Μαρίνα Καρέλλα, που τιμώντας τη μνήμη της αδικοχαμένης μικρής Νεοϋορκέζας ίδρυσε, το 2008, το Σωματείο που φέρει το όνομά της και κάλυψε ένα μεγάλο κενό στην πατρίδα μας σχετικά με την ανίχνευση και τη διερεύνηση παρόμοιων περιστατικών. Την ίδια χρονιά η Οργάνωση ξεκίνησε, σε συνεργασία με τα “Παιδικά Xωριά SOS”, τη λειτουργία του πρώτου ξενώνα θεραπείας και αποκατάστασης παραμελημένων και κακοποιημένων παιδιών, ενώ ακολούθησε η δημιουργία της 1ης Μονάδας Φροντίδας στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού.
Σήμερα, τη συμβολική αυτή ημέρα, εγκαινιάζουμε τη 2η Μονάδα στο Νοσοκομείο Αττικόν. Λειτουργεί υπό τη διεύθυνση και την καθοδήγηση της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής και αποσκοπεί στη διεπιστημονική φροντίδα βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης, καθώς και στην εκπόνηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα συνδράμουν ουσιαστικά στη πρόληψη του ζοφερού φαινομένου της παιδικής κακοποίησης.
Προκειμένου όμως να γίνει πράξη το τόσο σωστό μήνυμα της καμπάνιας του Σωματείου “Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση”, απολύτως απαραίτητη είναι και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Όσο συνηθίζουμε στην ένοχη σιωπή και τους σκόρπιους ψιθύρους που δύσκολα διαπερνούν τους τέσσερις τοίχους, όσο προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει ο φόβος και η ανασφάλεια των ευάλωτων οικογενειών, όσο δεν καταγγέλλουμε στις αρμόδιες αρχές περιστατικά κακοποίησης, κανένας φορέας και καμία δράση δεν θα μπορεί από μόνος του να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάζονται στο “ΕΛΙΖΑ” για αυτόν τον ιερό σκοπό, στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Πρόεδρό του, σε εκείνους που μας παρακινούν προς αυτή την κατεύθυνση με το απόθεμα της γενναιοδωρίας τους. Στη Διευθύντρια της Κλινικής Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, που ανέλαβε την επίβλεψη του νέου και δύσκολου διεπιστημονικού εγχειρήματος, στα υπόλοιπα στελέχη της Μονάδας, σε όσους προσφέρουν έμπρακτα όλες τους τις δυνάμεις στα παιδιά. Το παράδειγμά τους μας γεμίζει αισιοδοξία, μας δίνει δύναμη και μας υπενθυμίζει πόσο δίκαιο είχε η Άννα Φρανκ όταν έλεγε ότι ποτέ “κανείς δεν έχει γίνει φτωχός δίνοντας”».
Ο χαιρετισμός της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Σακελλαροπούλου, είναι διαθέσιμος ακολουθώντας τον κάτωθι σύνδεσμο: https://www.presidency.gr/chairetismos-sta-egkainia-tis-monadas-frontidas-gia-tin-asfaleia-ton-paidion-eliza/
Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης και κινητοποίησης όλων- όχι μόνο των Σωματείων, αλλά και της Πολιτείας, της κοινωνίας, του κάθε πολίτη- έτσι ώστε όλα τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών να καταγγέλλονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται άμεσα, κάτι που, δυστυχώς, πολλές φορές δεν συμβαίνει. Πρόσθεσε ότι το Νοσοκομείο πρέπει να είναι ο πρώτος σταθμός για ένα κακοποιημένο παιδί, καθώς μόνο εκεί αυτά τα περιστατικά μπορούν να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από εξειδικευμένους και κατάλληλα εκπαιδευμένους επιστήμονες και μετά να ακολουθεί η κινητοποίηση όλου του μηχανισμού με την εμπλοκή της Αστυνομίας, της Δικαιοσύνης κλπ.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης στο Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Παιδιών, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων, οι οποίες θα καλύψουν τα όποια κενά υπάρχουν σε αυτό τον τομέα σε επίπεδο Πολιτείας.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: “Το φαινόμενο της σωματικής κακοποίησης παιδιών και οι διαστάσεις που έχει λάβει καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη σχεδιασμού εθνικών προγραμμάτων, ειδικών δράσεων, καθώς και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων, με εθνικό αποτύπωμα, όπως η νέα, 2η, Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών. Σε αυτόν τον κόσμο, λοιπόν, είναι υποχρέωση όλων μας να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες, ο κάθε φορέας στο πεδίο αρμοδιότητάς του, αλλά και οι Πολίτες μεμονωμένα ως ενεργά κύτταρα της κοινωνίας, για ένα ασφαλέστερο αύριο για όλα τα παιδιά“. Στο κλείσιμο του λόγου του και αφού ευχαρίστησε θερμά, εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών, το Σωματείο ΕΛΙΖΑ, καθώς και όλους τους δωρητές, τόνισε ότι “το Πανεπιστήμιό μας έχει σημαντική παράδοση δωρεών και ευεργεσιών από μεγάλους ευεργέτες και δωρητές, τους οποίους πάντα τιμούμε, όπως αρμόζει”.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο χώρο της Μονάδας.
Η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας, υπό τη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., αποτελεί πρωτοβουλία του Σωματείου ΕΛΙΖΑ – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού. Η Μονάδα στο ΑΤΤΙΚΟΝ είναι η δεύτερη στην Ελλάδα που υλοποιεί το Σωματείο με σκοπό τη διεπιστημονική φροντίδα παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης και τη διαμόρφωση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης. Η πρώτη νοσοκομειακή Μονάδα ξεκίνησε το 2018 στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», υπό τη Β’ Παιδιατρική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α. και η λειτουργία της έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό εντοπισμού των περιστατικών παιδιών με υποψία κακοποίησης, από έτος σε έτος, καθώς και τη μείωση του χρόνου νοσηλείας των παιδιών που χρήζουν νοσηλείας, στο 1/3. Στόχος αυτών των νοσοκομειακών Μονάδων, σε συνεργασία με το πολύτιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, είναι να προστατευτούν ολοένα και περισσότερα παιδιά που κινδυνεύουν καθώς και οι ευάλωτες οικογένειες.
Δείτε το δελτίο τύπου των εγκαινίων της Μονάδας στον επίσημο ιστοχώρο του Σωματείου ΕΛΙΖΑ: https://eliza.org.gr/egkainia-tou-2ou-paidiatrikou-nosokomeiakou-kentrou-diacheirisis-peristatikon-kakopoiisis-stin-ellada/