Την Τρίτη 30 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Μακάριος Ελευθεριάδης, Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αρχοντία Γιαννοπούλου, Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Μαριάννα Θεοδωρά και Μαρία Κούκου.
Μακάριος Ελευθεριάδης, Εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
Ο Μακάριος Ι. Ελευθεριάδης είναι Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο τη Μαιευτική-Γυναικολογία, Εμβρυομητρική και Περιγεννητική Ιατρική. Εργάζεται στη Β΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στη Β΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο κι εκπόνησε τη Διδακτορική Διατριβή του επίσης στη Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μετεκπαιδεύτηκε στη μαιευτική υπερηχογραφία και στην Ιατρική του Εμβρύου εργαζόμενος για δύο έτη σε έμμισθη θέση πλήρους απασχόλησης του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (National Health System, NHS) ως Clinical Research Fellow στο Ηarris Birthright Research Centre For Fetal Medicine, King’s College Hospital, London, UK, (Director: Professor Kypros Nicolaides).
Στη συνέχεια, με εκπαιδευτική άδεια από το Ε.Κ.Π.Α., και για δύο συνεχόμενα έτη μετεκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική του Εμβρύου στο Ηarris Birthright Research Centre For Fetal Medicine, King’s College Hospital, London, UK, (Director: Professor Kypros Nicolaides) κι έλαβε τον τίτλο του Honorary Consultant in Fetal Medicine στο παραπάνω κέντρο.
Κατέχει τον τίτλο του «Diploma in Fetal Medicine» από το Fetal Medicine Foundation.
Είναι Διευθυντής του Μονοτμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο: «Εμβρυομητρική Ιατρική» (MSc in Fetal Maternal Medicine).
Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση, δημιουργία και λειτουργία του κοινού διακλινικού τμήματος «Μονάδα εμβρυοσκόπισης, χειρουργικής εμβρύου και εφαρμογών laser του Ε.Κ.Π.Α.» στο οποίο αντιμετωπίζονται επιπλοκές μονοχοριακών κυήσεων οι οποίες παραπέμπονται απ’ όλη την Ελλάδα.
Έχει πλούσιο διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο.
[makarios@hotmail.co.uk]
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής
Η Αλεξάνδρα Σολδάτου είναι αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. (1997). Μετά την υπηρεσία υπαίθρου, ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στο University of Iowa, USA, και έλαβε το δίπλωμα American Boards of Pediatrics (2002). Μετεκπαιδεύθηκε στο τμήμα Πρωτοπαθών Ανοσοανεπαρκειών και Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Great Ormond Street Hospital στο Λονδίνο (2002–2003). Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. (2006). Ασκεί πλήρες κλινικό έργο υπηρετώντας όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, ως Επιστημονική Συνεργάτης της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Παίδων «η Αγία Σοφία» (2004 – 2006), και μέλος ΔΕΠ στη Β’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (2008-σήμερα). Έχει παράλληλη απασχόληση στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο «Αττικόν» (2018–σήμερα). Είναι υπεύθυνη της πρώτης νοσοκομειακής ομάδας για παιδιά με υποψία κακοποίησης – παραμέλησης, τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών, και συντονίζει την αναπαραγωγή του κλινικού προτύπου με υποστήριξη του Σωματείου ΕΛΙΖΑ. Για τη βελτίωση των υπηρεσιών της Μονάδας, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και το τμήμα Παιδικής & Εφηβικής Γυναικολογίας της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α.
Είναι υπεύθυνη του μαθήματος «Η Φροντίδα για την Ασφάλεια των Παιδιών», «υπεύθυνη καθηγήτρια» επτά συνεδρίων της ΕΕΦΙΕ, μέλος της Επιτροπής Erasmus/CIVIS, ακαδημαϊκός υπεύθυνος τριών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Π.Μ.Σ. «Παιδιατρική Λοιμωξιολογία». Διδάσκει σε Π.Μ.Σ. στο Ε.Κ.Π.Α., ΠΑΔΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΑΠΘ. Με υποστήριξη του Σωματείου ΕΛΙΖΑ, υλοποίησε έντεκα διαπανεπιστημιακά εκπαιδευτικά προγράμματα με συμμετοχή καθηγητών Yale University και Dartmouth College, USA. Επισκέφθηκε το Yale University, ως υπότροφος του U.S. Department of State (2017) και Fulbright Scholar (2022). Είναι μέλος εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών, εταίρος της
Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής και μέλος του ΔΣ τριών επιστημονικών εταιρειών. Έχει συγγράψει 76 πλήρεις δημοσιεύσεις και 15 περιλήψεις σε διεθνή περιοδικά, όπως και 24 ελληνικές δημοσιεύσεις. Έχει πραγματοποιήσει συνολικά 183 ομιλίες, 36 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 28 σε ελληνικά.
[alsoldat@med.uoa.gr]
Αρχοντία Γιαννοπούλου, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Η Αρχοντία Γιαννοπούλου ολοκλήρωσε όλες τις σπουδές της στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ. Η διδακτορική της διατριβή παρουσιάστηκε το 2012 και είχε ως θέμα τις Μερικές Διατάξεις και τους Αλγόριθμους σε Γραφήματα. Έκτοτε κατείχε θέσεις ερευνήτριας στα: University of Bergen στη Νορβηγία (2013-2014), Durham University στην Αγγλία (2014-2015), Warsaw University στην Πολωνία (2015-2016) και TU Berlin στη Γερμανία (2016 – 2019). Από το 2019 υπηρετεί στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Π.Α. ως επίκουρη καθηγήτρια.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε: Αλγόριθμους σε Γραφήματα (Παραμετρικοί, Ακριβείς, και Προσεγγιστικοί), Δομική Θεωρία Γραφημάτων (Θεωρία Ελάσσονων Γραφημάτων, Αποσυνθέσεις Γραφημάτων, Παράμετροι Γραφημάτων, Κλάσεις Γραφημάτων, Ιδιότητες Erdős-Pósa, Ανίχνευση Γραφημάτων), Παραμετρικούς Αλγόριθμους και Πολυπλοκότητα (Πυρηνοποίηση, Υποεκθετικοί Αλγόριθμοι, Δομικές Παραμετροποιήσεις, Κάτω Φράγματα).
Η κ. Γιαννοπούλου έχει δημοσιεύσεις σε διακεκριμένα διεθνή ερευνητικά περιοδικά και συνέδρια, όπως τα Journal of Combinatorial Theory Series B, SIAM Journal on Discrete Mathematics, ACM Transactions on Algorithms, ACM-SIAM Symposium on Discrete Algorithms, και EATCS International Colloquium on Automata, Languages and Programming. Έχει δώσει προσκεκλημένες ομιλίες και έχει πάρει μέρος σε συνέδρια ή σεμινάρια με συμμετοχή κατόπιν πρόσκλησης, όπως στο Dagstuhl και στο Bertinorο.
Έχει δώσει σεμιναριακές ομιλίες σε διάφορα ιδρύματα, μεταξύ άλλων στο Department of Combinatorics and Optimization, University of Waterloo, στο Laboratoire d’Informatique, de Robotique et de Microélectronique de Montpellier, και στο Technische Universität Berlin. Διετέλεσε Προσκεκλημένη εκδότρια ενός ειδικού τεύχους στο περιοδικό “Theoretical Computer Science” (TCS) με θέμα “Theory and Applications of Graph Searching” καθώς και μέλος της επιστημονικήςεπιτροπής των διεθνών συνεδρίων WG 2024, IPEC 2023, WAOA 2020, MFCS 2019, GRASTA 2018. Έχει μετάσχει στην οργανωτική επιτροπή συνεδρίων και διεύθυνε την οργανωτική επιτροπή του GRASTA 2018: 9th workshop on GRAph Searching, Theory & Applications. Τέλος, έχει διατελέσει κριτής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.
[arcgian86@gmail.com]
Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
H Ευαγγελία Διαμαντοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο “Νεότερη Τέχνη και Επικοινωνία”. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σχέση τέχνης και επικοινωνίας και στην ευρύτερη σχέση της τέχνης με τον πολιτισμό και τα κοινωνικά δρώμενα. Το δημοσιευμένο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει 4 μονογραφίες (2007: Ο Θεόφιλος στο Πήλιο: Ζητήματα ζωγραφικής σκηνοθεσίας, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2010: Η τέχνη του μπιλιάρδου: Ένα παιχνίδι με εικόνες, εκδόσεις Ταξιδευτής, 2012: Η διμέτωπη ταυτότητα του Γιαννούλη Χαλεπά, εκδόσεις Ταξιδευτής, 2018: Εκτός οικογενείας – Επικοινωνώντας με την τέχνη του ξένου, εκδόσεις Επίκεντρο, καθώς και ερευνητικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή διεπιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους για θέματα τέχνης και πολιτισμού.
[evadiam@media.uoa.gr]
Μαριάννα Θεοδωρά, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής
Η Μαριάννα Θεοδωρά είναι Αναπλ. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο τη Μαιευτική-Γυναικολογία, Εμβρυομητρική και Περιγεννητική Ιατρική. Εργάζεται στη Α΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2014.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στη Α΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ κι εκπόνησε τη Διδακτορική Διατριβή του επίσης στη Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μετεκπαιδεύτηκε στην Εμβρυομητρική Ιατρική στην Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική Ε.Κ.Π.Α. για τρία έτη σε έμμισθη θέση πλήρους απασχόλησης και έλαβε εξειδίκευση στην Εμβρυομητρική και Περιγεννητική Ιατρική ως Υπότροφος (Fellow) στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Μαιευτικής Γυναικολογίας (Europrean Board and College Of Obstetrics and Gynecology) και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Περιγεννητικής Ιατρικής (European Association of Perinatal Medicine). Έχει πλούσιο διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Δραστηριοποιήθηκε στην Διεθνή Ανθρωπιστική Οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Έχει διδάξει 7 μαθήματα σε προπτυχιακό και 8 μαθήματα σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
[martheodr@gmail.com]
Μαρία Κούκου, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
Η Μαρία Κ. Κούκου είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων. Επίσης, είναι Αν. Διευθύντρια του ερευνητικού Εργαστηρίου Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Ερευνών (E2ReLab) του Ε.Κ.Π.Α. Απέκτησε το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού το 1991 από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και διδακτορικό τίτλο σπουδών Χημικού Μηχανικού το 1997 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) στην επιστημονική περιοχή της ανάλυσης και σχεδιασμού εγκαταστάσεων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ανάλυση και στο σχεδιασμό εγκαταστάσεων και διεργασιών με έμφαση στη βελτιστοποίηση και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με έρευνα σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης θερμικής ενέργειας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Από το 1992 έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 25 ερευνητικά έργα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Γ.Γ.Ε.Τ, κ.ά. με κύριο ερευνητικό ρόλο και σε αντικείμενα ανάλυσης και σχεδιασμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων, εξοικονόμησης ενέργειας, κ.ά. Το δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει περισσότερες από 100 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια με σημαντικό αριθμό ετερο-αναφορών ενώ είναι συγγραφέας δύο βιβλίων σε θέματα Α.Π.Ε. και δύο κεφαλαίων σε βιβλία σε θέματα σχεδιασμού εγκαταστάσεων. Η κα Κούκου έχει διδάξει σε δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), είναι κριτής σε διεθνή περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει σε Προεδρεία και Οργανωτικές Επιτροπές Διεθνών και Ελληνικών Συνεδρίων. Επίσης, είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της ASHRAE (American Society of Heating Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) και άλλων επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στους ακόλουθους συνδέσμους:
ORCID ID: https://orcid.org/0000-0003-3089-8467
Google Scholar: https://scholar.google.gr/citations?hl=el&user=xFzR6VAAAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate
Web site: https://agro.uoa.gr/koukou/
[mkoukou@uoa.gr]