Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των κάτωθι μελών ΔΕΠ: Δημήτρης Ηλιόπουλος, Παντελεήμων Δοδός-Ντοντός, Ευαγγελία Σαμόλη, Ολύβια Δόντη, Ερωφύλη Παπαδοπούλου, Απόστολος Μιχαηλίδης και Τατιανή Σιδηροπούλου.

Δημήτρης Ηλιόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή

Ο Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Δημήτριος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε ως κλινικοεργαστηριακός ερευνητής στο Wistar Institute, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου University of Pennsylvania, στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στη Β’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Γ. Σκαλκέα και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής. Μετά τη λήψη της ειδικότητας, εκπαιδεύτηκε στην Καρδιοχειρουργική στο Baylor College of Medicine του Houston του Texas των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνολικά κατέχει τρείς ειδικότητες οι οποίες είναι οι εξής: Γενική Χειρουργική, Χειρουργική Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων και Αγγειοχειρουργική.

Έχει αναπτύξει  σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στο πεδίο των χειρουργικών παθήσεων της αορτής και συγκεκριμένα στη μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων των τοιχώματος της.

Το ακαδημαϊκό του έργο είναι αξιοσημείωτο. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 170 δημοσιευμένων άρθρων σε διεθνή αναγνωρισμένα περιοδικά με πάνω από 4600 βιβλιογραφικές αναφορές και σημαντικό διεθνή συντελεστή απήχησης του ερευνητικού του έργου. Πρόσφατα εξελέγη παμψηφεί Τακτικός Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Παράλληλα, είναι Διευθυντής της Δ’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία». Το κλινικό του έργο είναι αξιόλογο καθώς έχει ξεπεράσει τις 11.000 επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων της αορτής, δηλαδή τα ανευρύσματα και τους διαχωρισμούς.

Παντελεήμων Δοδός-Ντοντός, εξέλιξη σε Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών
[pdodos@math.uoa.gr]

Ο Παντελής Δοδός γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Το 1997 πήρε δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ από το ΕΜΠ, ενώ το 2003 απέκτησε το Διδακτορικό Δίπλωμα στα Θεωρητικά Μαθηματικά και πάλι από το ΕΜΠ. Από το 2003 ως το 2007 συνεργάστηκε με την ομάδα Συναρτησιακής Ανάλυσης στη ΣΕΜΦΕ. Το 2007 πήρε υποτροφία από το Fondation Sciences Mathematiques de Paris και επισκέφτηκε, ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, την Equipe d’Analyse Fonctionnelle στο Πανεπιστήμιο Paris 6. Το 2008 εργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Texas A&M, και το 2009 υποστήριξε επιτυχώς την υφηγεσία του (Habilitation) στο Πανεπιστήμιο Paris 6. Τον ίδιο χρόνο εκλέχθηκε στο Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, όπου και εργάζεται μέχρι σήμερα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην Μαθηματική Ανάλυση και τη Συνδυαστική, καθώς και τις σχέσεις τους με τη Θεωρία Πιθανοτήτων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ερευνητικές του δραστηριότητες μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του: https://sites.google.com/view/pandelis-dodos/.

Ευαγγελία Σαμόλη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[esamoli@med.uoa.gr]

Η Ευαγγελία (Εύη) Σαμόλη ορκίστηκε Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στην Κοινωνική Στατιστική από Πανεπιστήμιο του Southampton, UK. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών το 2005, ενώ  έχει μετεκπαιδευτεί στην Επιδημιολογία και την Περιβαλλοντική Επιδημιολογία. Συμμετέχει στη διδασκαλία Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε σχετικά σεμινάρια / εργαστήρια. Έχει οργανώσει ελληνικά και διεθνή μεταπτυχιακά σεμινάρια πάνω στη Βιοστατιστική και την Περιβαλλοντική Επιδημιολογία, ενώ ήταν συν-πρόεδρος του Ετήσιου Συνεδρίου της International Society of Environmental Epidemiology  το 2022 στην Αθήνα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις επιδράσεις στην υγεία λόγω έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και στις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής, καθώς και στην ανάπτυξη συναφών στατιστικών μεθόδων ανάλυσης. Έχει δημοσιεύσει 185 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με πάνω από 12.500 ετεροαναφορές (h index 57) και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 66 διεθνή συνέδρια με διάφορες ανακοινώσεις. Έχει διατελέσει μέλος σε ειδικές επιτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του US Health Effects Institute και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών που ενεργοποιούνται στην Περιβαλλοντική Επιδημιολογία.

Ολύβια Δόντη, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγήτρια της ΣΕΦΑΑ
[odonti@phed.uoa.gr]

H Ολύβια Δόντη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διδακτικής & Προπονητκής Βασικής Γυμναστικής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την Προπονητική και ιδιαίτερα τον παιδικό αθλητισμό, καθώς και παραμέτρους απόδοσης στα αθλήματα γυμναστικής, με έμφαση στις νευρομυϊκές προσαρμογές κατά την προπόνηση ευλυγισίας, δύναμης και ισχύος. Έχει δημοσιεύσει 45 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 90 ανακοινώσεις επιστημονικών εργασιών σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών (European College of Sport Science, Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης, κ.α) και επιστημονικών επιτροπών και κριτής σε 32 διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους. Επίσης, είναι συνεργάτης της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής γυναικών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής και Διεθνής Κριτής ενόργανης γυμναστικής γυναικών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής.

Ερωφίλη Παπαδοπούλου, νέος διορισμός σε Επικ. Καθηγήτρια στο Τμήμα Οδοντιατρικής

Η Ερωφίλη Παπαδοπούλου αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 2006. Ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης με κλινική εξειδίκευση στη Στοματολογία της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ το 2009, το 2020 απέκτησε το Διδακτορικό της Δίπλωμα και το 2022 πραγματοποίησε Μεταδιδακτορική εκπαίδευση στο Oral Medicine Unit of the Sheba Medical Center, Tel-Hashomer, Ισραήλ για 6 μήνες. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτις στην Μονάδα Αντιμετώπισης Ογκολογικού Ασθενούς και στην Κλινική Στοματολογίας και Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει ως συνεργάτης ερευνητής σε ερευνητικά πρωτόκολλα, τα οποία έχουν διεξαχθεί σε συνεργασία με το European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC), το Multinational Association of Supportive Care in Cancer (MASCC) και με την Amgen Hellas για το μητρώο καταγραφής ‘Osteonecrosis of the jaw Case Registry’. Έχει συμμετάσχει με εργασίες και εισηγήσεις σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ διαθέτει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Απόστολος Μιχαηλίδης, νέος διορισμός σε Επικ. Καθηγητή στο Τμ. Κοινωνικής Θεολογίας
[apostmichail@soctheol.uoa.gr]

Ο Απόστολος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1965. Το 1987 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (1990-1993) στο Department of Philosophy and Religion του Banaras Hindu University (Βαρανάσι, Ινδία), απ’ όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master of Arts in Indian Philosophy and Religion). Το 2005 αναγορεύθηκε ομοθύμως αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1995 έως το 2020 υπηρέτησε στη Μέση εκπαίδευση. Υπηρέτησε, επίσης, κατά περιόδους ως διδάσκων σε πανεπιστημιακά Τμήματα, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Από την 6η Οκτωβρίου του 2020 ανέλαβε υπηρεσία ως μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Ινδουισμός και Ανατολικά Θρησκεύματα». Την 20η Μαρτίου 2023 εξελέγη στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή για το γνωστικό αντικείμενο «Ινδουισμός».

Υπήρξε ένας από τους βασικούς συντάκτες του Θρησκειολογικού Λεξικού (Αθήνα 2000), συνεισφέροντας με τη συγγραφή 87 λημμάτων. Το 2006 δημοσίευσε τη διδακτορική του διατριβή Η θέση της Γυναίκας στον Ινδουισμό (επανέκδοση 2009) και το 2002 τη μελέτη Ινδουισμός (Καταβολές-Ιστορική πορεία-Βασικές Αντιλήψεις-Λατρεία). Επιπροσθέτως, έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων, θρησκειολογικού, θρησκειοϊστορικού και ιστορικού περιεχομένου, σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και στον έντυπο περιοδικό τύπο. Συμμετείχε δε ως εισηγητής σε ικανό αριθμό εγχώριων και διεθνών συνεδρίων, ως κεντρικός ομιλητής σε εκδηλώσεις πολιτιστικών και ερευνητικών συλλόγων και ως αποκλειστικός καλεσμένος ή συνομιλητής σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Τατιανή Σιδηροπούλου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN