Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 13/06/2024

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 13/06/2024

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου και του μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Ευστάθιος Αραποστάθης, Καλομοίρα –Μαρία Δασκολιά, Κωνσταντίνος Μουρλάς, Βασιλική Σταθοκώστα και Διονύσιος Ραΐτσος-Εξαρχόπουλος.

Ευστάθιος Αραποστάθης, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης

Ο Στάθης Αραποστάθης είναι Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Απέκτησε το διδακτορικό τους το 2006 από το Faculty of Modern History, University of Oxford. Στην συνέχεια, και πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στο Ε.Κ.Π.Α. το 2012, έχει εργαστεί ως ερευνητής στα πανεπιστήμια: University of Leeds, University of Edinburgh, University of Oxford, University of Cardiff. Eπίσης έχει υπάρξει επισκέπτης καθηγητής και ερευνητής στο University of California at Davis (Fulbright Fellow), Princeton University (Seeger Center for Hellenic Studies Fellow), Technical University of Graz (Science Technology Society Fellow), Université Gustav Eiffel-Paris/INRAE (Laboratoire Interdisciplinaire Sciences Innovations Société, Fellow). Το ερευνητικό έργο καλύπτει ένα μεγάλο εύρος ερευνητικών περιοχών: την ιστορία της τεχνολογίας και των μηχανικών, την ιστορία και κοινωνιολογία της επιστήμης και της καινοτομίας, τις σπουδές επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα το έργο του αναδεικνύει τον ρόλο των ειδημόνων στην συγκρότηση της επιστήμης και της τεχνολογίας, την σχέση επιστήμης, τεχνολογίας, βιομηχανίας, την αλληλεπίδραση βιομηχανίας με την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρίες, τα ζητήματα της διακυβέρνησης των πολύπλοκων τεχνολογικών συστημάτων και της επιστημονικής έρευνας καθώς και την συμπαραγωγή του δικαίου με την επιστήμη και την τεχνολογία ειδικότερα σε θέματα διαχείρισης γνώσης και ρύθμισης της διακινδύνευσης. Η ερευνά του και η επιστημονική του ομάδα έχει επιχορηγηθεί από απο Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος των ερευνητικών προγραμμάτων CONEF (www.conef.gr) και Go-JuST (www.go-just.com) που χρηματοδοτούνται από το ΕΛΙΔΕΚ και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Έχει δημοσιεύσεις σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Πιο συγκεκριμένα έχει συγγράψει ένα βιβλίο που έχει εκδοθεί από το MIT Press, έχει επιμεληθεί 8 βιβλία συλλογές σε εξειδικευμένα θέμα και ειδικά τεύχη σε επιστημονικά περιοδικά και έχει 50 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους με κριτές και κεφάλαια σε εκπαιδευτικό υλικό.  Διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα τα  μαθήματα: Ιστορία της Τεχνολογίας,  Επιστήμη Τεχνολογία Κοινωνία, Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική,  Δίκαιο Επιστήμη Τεχνολογία.
[arapost@phs.uoa.gr]

Καλομοίρα –Μαρία Δασκολιά, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η Μαρία Δασκολιά εξελέγη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Θεωρία και Πράξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) του Ε.Κ.Π.Α., στο οποίο εισήλθε με σειρά επιτυχίας 6η, με ειδίκευση «Ψυχολογία». Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην «Περιβαλλοντική Ψυχολογία» (Master of Science in Environmental Psychology) στο Τμήμα Ψυχολογίας του University of Surrey (Αγγλία). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Ε.Κ.Π.Α., με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, και ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ στην «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση». Ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών εκπόνησε στη συνέχεια μεταδιδακτορική έρευνα σε θέματα θεωρίας και πράξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. του Ε.Κ.Π.Α.
Υπηρετεί ως εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ στο Ε.Κ.Π.Α. από το 2008, αρχικά ως Λέκτορας (2008-2012) και στη συνέχεια ως Επίκουρη Καθηγήτρια (2012-2016) και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια (2017-2024). Από το 2014 μέχρι σήμερα διατελεί Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Τμήματος. Διδάσκει μαθήματα της ειδικότητάς της τόσο στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Μάθηση, Ψυχολογικές Προσεγγίσεις των Σύγχρονων Περιβαλλοντικών Ζητημάτων στην Εκπαίδευση και τη Επικοινωνία, Περιβαλλοντικές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Εκπαίδευση) όσο και σε περισσότερα από ένα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και άλλων Πανεπιστημίων.
Έχει διατελέσει για περισσότερα από 15 χρόνια Διευθύντρια της Κατεύθυνσης Σπουδών «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία» του ΠΜΣ «Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου», ενώ συμμετέχει ως τακτικό μέλος στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακού Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Εκπαιδευτική Πράξη». Έχει συμβάλλει μέσα από διαφορετικές θέσεις επιστημονικής και διοικητικής ευθύνης στο Τμήμα της και στη Φιλοσοφική Σχολή. Σημαντική η συνεισφορά της και σε ιδρυματικό επίπεδο, έχοντας διατελέσει, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, επιστημονική και παιδαγωγική Υπεύθυνη των δύο Παιδικών Σταθμών και του Νηπιαγωγείου του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και μέλος της Ομάδας Έργου CIVIS Ι. Από τον Μάιο 2024 έχει αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής (WP Leader) στο CIVIS ΙΙ με αντικείμενο Accredited Shared Undergraduate (Bachelor) and Graduate (Master) Educational Offer.
Έχει διατελέσει μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΕΛΕΕΤΠΕΑ), μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία», ενώ είναι διαπιστευμένη εμπειρογνώμονας αξιολόγησης θεμάτων Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέλος των Ευρωπαϊκών Δικτύων Εμπειρογνώμων Green and Digital Education και Citizen Science in Social Sciences and Humanities.
Έχει συμμετάσχει σε 28 ερευνητικά έργα ως επιστημονική υπεύθυνη και/ή επιστημονική βασική ερευνήτρια, τα 22 χρηματοδοτούμενα από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα, ενώ τα 6 αυτοχρηματοδοτούμενα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Έχει περισσότερες από 160 δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και συγγραφή ή επιμέλεια βιβλίων. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 75 συμμετοχές σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, πάνω από 50 σε ελληνικά επιστημονικά συνέδρια και πολυάριθμες εισηγήσεις ως προσκεκλημένη ομιλήτρια.
Η ερευνητική και επιστημονική της δραστηριότητα και το δημοσιευμένο συγγραφικό της έργο εστιάζονται σε διαφορετικές πτυχές της θεωρίας και την πράξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία, όπως στην ταυτότητα και στην ενδυνάμωση του ρόλου των εκπαιδευτικών, στην παιδαγωγική αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και εργαλείων για διδασκαλία και μάθηση, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της διεπιστημονικότητας και της διαθεματικότητας, κυρίως μέσα από τις Περιβαλλοντικές Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Environmental Humanities), στην Επιστήμη των Πολιτών και στην Εκπαίδευση για την Κλιματική Αλλαγή σε διαφορετικά εκπαιδευτικά πλαίσια και περιβάλλοντα.
[mdaskol@eds.uoa.gr]

Κωνσταντίνος Μουρλάς, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Ο Κωνσταντίνος Μουρλάς είναι Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στη μελέτη ευφυών συστημάτων και πιο συγκεκριμένα στα προσαρμοζόμενα και εξατομικευμένα περιβάλλοντα επικοινωνίας και μάθησης. Πρόσφατα, ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα δίνεται στην ανάκτηση, επεξεργασία και οπτικοποίηση πληροφορίας, αναγνώριση προτύπων (pattern recognition), και εξόρυξη πληροφοριών κρυμμένων σε ένα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων (big data analysis), που άλλοτε είναι δομημένα, ημι-δομημένα ή και τελείως αδόμητα.  Γλώσσες προγραμματισμού όπως η Python καθώς και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για κατηγοριοποίηση (classification), εξόρυξη και εύρεση προτύπων καθώς και αλγόριθμοι επεξεργασίας φυσικής γλώσσας για την ανάκτηση απόψεων και συναισθηματικής φόρτισης κειμένων από ένα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων, αποτελούν αντικείμενα μελέτης και έρευνας με έμφαση το χώρο της Δημοσιογραφίας Δεδομένων (data journalism).
Το ερευνητικό του έργο (πάνω από 100 εργασίες)  έχει δημοσιευθεί σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά καθώς και σε κεφάλαια επιστημονικών βιβλίων του ευρύτερου επιστημονικού χώρου, ενώ έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος σε πάνω από 20 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα με αντικείμενο τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα.   Η εξωτερική χρηματοδότηση από τα έργα αυτά, έχει αξιοποιηθεί στην περαιτέρω στελέχωση της ερευνητικής του ομάδας, στην ανάπτυξη της τεχνολογικής υποδομής του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών και στην συμμετοχή των νέων ερευνητών σε διεθνή συνέδρια και διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις.
[mourlas@media.uoa.gr]

Βασιλική Σταθοκώστα, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας

Η Καθηγήτρια Βασιλική Σταθοκώστα πραγματοποίησε θεολογικές σπουδές στο Α.Π.Θ., στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey/University of Geneva και στη Θεολογική Σχολή του Fribourg/Ελβετία. Η έρευνά της αναφέρεται σε ζητήματα Ορθόδοξης Θεολογίας και Οικουμενικής Θεολογίας. Στο Ε.Κ.Π.Α. υπηρετεί από το 2009, έχοντας θητεύσει στις βαθμίδες του Λέκτορα, Επίκουρου και Αναπληρωτή Καθηγητή. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους για την Ορθόδοξη συμβολή στην οικουμενική κίνηση, τα ζητήματα προσηλυτισμού, θρησκευτικής ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητήματα Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και διαχριστιανικού διαλόγου, χριστιανικής ανθρωπολογίας με ειδική αναφορά στη συμμετοχή των γυναικών στην Εκκλησία στο πλαίσιο του διορθόδοξου και διαχριστιανικού διαλόγου.
Συνεργάτης σε ελληνικά και διευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με θέμα την Ορθόδοξη Εκκλησία στον σύγχρονο κόσμο, την Οικουμενική Κίνηση (διορθόδοξες, διαχριστιανικές – διεκκλησιαστικές σχέσεις), ζητήματα φύλου, παγκοσμιοποίησης και πολυπολιτισμικότητας σε σχέση με τη θρησκεία/-ες, έχει οργανώσει ημερίδες και διεθνή επιστημονικά συνέδρια για αυτά τα θέματα. Επίσης, συμμετέχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιστημονική και ακαδημαϊκή υπεύθυνη προγράμματος elearning του Ε.Κ.Π.Α.
Έχει εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Ελλάδος σε οικουμενικά συνέδρια και έχει οριστεί μέλος θεολογικών διορθοδόξων και διαχριστιανικών επιτροπών, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη θεματική ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» της Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (KEK), εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Θεολογική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Commission Ecumenical Education and Formation (Επιτροπή για την Οικουμενική Εκπαίδευση και Διαμόρφωση) για τη Θεολογική Εκπαίδευση. Επίσης, είναι μέλος της Steering Committee του “Ecumenical Dialogue Group” (της Ομάδας για τον Οικουμενικό Διάλογο) της International Orthodox Theological Association (IOTA, Διεθνής Ορθόδοξη Θεολογική Εταιρεία).
Είναι Επιστημονική Σύμβουλος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επί θεμάτων Οικουμενικής Κινήσεως.
Διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεολογίας, καθώς και σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ε.Κ.Π.Α. και του Ε.Α.Π.
[vstathokosta@theol.uoa.gr]

Διονύσιος Ραΐτσος-Εξαρχόπουλος, Εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας

Ο Διονύσης Ραΐτσος έλαβε πτυχίο στην θαλάσσια βιολογία, μεταπτυχιακό στην θαλάσσια & Αλιευτική Επιστήμη, και διδακτορικό στην δορυφορική ωκεανογραφία από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια Newcastle, Aberdeen και Plymouth αντίστοιχα. Εργάστηκε για 6 χρόνια ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ελλάδα (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και τη Σαουδική Αραβία (KAUST). Την περίοδο 2013-2019 εργάστηκε ως Ερευνητής Β΄ (Senior Research Scientist) στο Plymouth Marine Laboratory, στην Αγγλία. Από τον Ιούνιο του 2019 έως και σήμερα υπηρετεί στον Τομέα Ζωολογίας Θαλάσσιας Βιολογίας, του Τμήματος Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., από τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, με γνωστικό αντικείμενο «Θαλάσσια Βιολογία». Τα τελευταία 20 χρόνια πραγματοποιεί έρευνες στη Ωκεανογραφία και Θαλάσσια Βιολογία παρατηρώντας βιοφυσικές μεταβολές σε διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη (Μεσόγειο, Ερυθρά, Βόρεια, Μαύρη θάλασσα, Αραβικό κόλπο, και στον Παγκόσμιο Ωκεανό). Έχει υιοθετήσει μια διεπιστημονική προσέγγιση, συνδυάζοντας δορυφορικά δεδομένα, in situ και εργαστηριακές μετρήσεις για την κατανόηση της απόκρισης των θαλασσίων Οικοσυστημάτων στην κλιματική αλλαγή. Έχει συμμετάσχει σε 8 μεγάλες ερευνητικές ωκεανογραφικές αποστολές στην Μεσόγειο Θάλασσα, Ερυθρά Θάλασσα, Περσικό Κόλπο, και στον Ατλαντικό Ωκεανό (Εγκάρσια διάσχιση). Το ερευνητικό του έργο αποτελείται από 89 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή περιοδικά με κριτές ( >5050 αναφορές, h-index=42, Scholar, Ιούνιος 2024).
Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός υπεύθυνος ή εταίρος σε 22 ερευνητικά προγράμματα. Τα τελευταία χρόνια (2019-2024) στο Ε.Κ.Π.Α., έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από 9 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα, από διεθνείς (Αγγλία, Σαουδική Αραβία, Ευρωπαϊκή Ένωση, και Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) και εθνικές (ΕΛ.Ι.Δ.Ε.Κ.) πηγές χρηματοδότησης. Το 2020 συνέστησε την ερευνητική ομάδα Ωκεανογραφίας & Παρατήρησης Γης. Η ομάδα αποτελείται από προπτυχιακούς (18), μεταπτυχιακούς (16), διδακτορικούς (9) φοιτητές, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές (3).
[draitsos@biol.uoa.gr]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας, οι οποίοι/οποίες φοίτησαν στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, σύμφωνα με τη γενική διμερή συμφωνία συνεργασίας, αλλά και τα ειδικά προγράμματα φοίτησης αλλοδαπών […]

Στο ΕΚΠΑ για άλλη μία χρονιά οι πρώτοι των πρώτων

Στο ΕΚΠΑ για άλλη μία χρονιά οι πρώτοι των πρώτων

Ημέρα χαράς για αρκετούς μαθητές που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι θριάμβευσαν συγκεντρώνοντας πάνω από 19.000 μόρια, όπου για ακόμα μία χρονιά, οι πρώτοι των πρώτων είναι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στο ΕΚΠΑ. Από τους πρώτους, είναι ο μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Νίκος Παρασκάκης που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.500 μόρια, γράφοντας στη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Φιλοσοφική Σχολή: Τελετή αποφοίτησης φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας

Την Πέμπτη 5 Ιουνίου, στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ πραγματοποιήθηκε η τελετή αποφοίτησης των προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών του Πανεπιστημίου Ξένων Γλωσσών της Γκουανγκντόνγκ της Λ.Δ. της Κίνας, οι οποίοι/οποίες φοίτησαν στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, σύμφωνα με τη γενική διμερή συμφωνία συνεργασίας, αλλά και τα ειδικά προγράμματα φοίτησης αλλοδαπών […]

Στο ΕΚΠΑ για άλλη μία χρονιά οι πρώτοι των πρώτων

Στο ΕΚΠΑ για άλλη μία χρονιά οι πρώτοι των πρώτων

Ημέρα χαράς για αρκετούς μαθητές που διαγωνίστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι θριάμβευσαν συγκεντρώνοντας πάνω από 19.000 μόρια, όπου για ακόμα μία χρονιά, οι πρώτοι των πρώτων είναι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στο ΕΚΠΑ. Από τους πρώτους, είναι ο μαθητής του 3ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου Νίκος Παρασκάκης που κατάφερε να συγκεντρώσει 19.500 μόρια, γράφοντας στη […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο