Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 06/06/2022

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 06/06/2022
73

Τη Δευτέρα 06 Ιουνίου 202 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Μαρίνα Σιακαντάρη εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[msiaka@med.uoa.gr]

– Γεωργία Τρακαδά εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[gtrakada@med.uoa.gr]

Η Γεωργία Τρακαδά γεννήθηκε στο Αίγιο και αποφοίτησε από το 7ο Λύκειο Πατρών (1985). Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (1985-1991). Ειδικεύθηκε στην Πνευμονολογία – Φυματιολογία και στην Εντατική Θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή. Ολοκλήρωσε επίσης το μεταπτυχιακό της στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας.

Συνέχισε τη σταδιοδρομία της στη Γαλλία, στο Hôpital GUI DE CHAULIAC, Centre Hospitalier Universitaire (CHU), Montpellier, στο Unité des Troubles du Sommeil et de l¢Eveil και μετά στις ΗΠΑ, στο The Milton S. Hershey Medical Center and College of Medicine, Penn State University, στο Sleep Research and Treatment Center, όπου εξειδικεύθηκε στην Ιατρική του Ύπνου. Το 2014 πιστοποιήθηκε ως Expert Somnologist in Sleep Medicine, από την European Sleep Research Society και το 2019 αναγνωρίστηκε ως ειδική στην Ιατρική του Ύπνου από το Υπουργείο Υγείας. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας.

Υπηρέτησε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στην  Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ (2006 – 2009) και στο Τμήμα Νοσηλευτικής Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2009 – 2011). Από τον Ιανουάριο του 2011 υπηρετεί στη Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (peer-reviewing), ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών κεφαλαίων σε ελληνικά και διεθνή βιβλία. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται κυρίως την Ιατρική του Ύπνου, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαταραχές της αναπνοής.

– Παναγιώτης Τσιριγώτης εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[pantsir@med.uoa.gr]

Ο Παναγιώτης Τσιριγώτης γεννήθηκε το 1964 στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1982 κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων και αποφοίτησε το 1989. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία και ακολούθως στην Αιματολογία στην Β-Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική στον Ευαγγελισμό. Εργάστηκε στο Νοσοκομείο Παπαδημητρίου και ακολούθως στο Γ.Π.Ν ‘’ΑΤΤΙΚΟΝ’’ με την ιδιότητα του Επιμελητή Αιματολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ στην Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου. Το 2009 εξελέγη λέκτορας Αιματολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε όλη την πορεία εξέλιξης στις βαθμίδες του Επίκουρου και Αναπληρωτή Καθηγητή και τον Μάρτιο-2022 εξελέγη Καθηγητής Αιματολογίας. Από το 2004 και μέχρι σήμερα εργάζεται στο Γ.Π.Ν ΄΄ΑΤΤΙΚΟΝ΄΄ στην Αιματολογική Μονάδα και στην Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων της Β-Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο αντικείμενο της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, των κυτταρικών θεραπειών, την ανοσοθεραπεία και την οξεία λευχαιμία. Είναι συγγραφέας σε περισσότερες από 120 εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και δραστηριοποιείται στο τμήμα των Οξειών Λευχαιμιών όπου και έχει ενεργό ρόλο στην σύνταξη κλινικών πρωτοκόλλων και θεραπευτικών οδηγιών. Έχει διατελέσει μέλος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

– Αικατερίνη Διαμαντάκου εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
[diamcat@theatre.uoa.gr]

Μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α., όπου υπηρετεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας, με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία, και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο, οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις της εστιάζονται στο πεδίο του αρχαίου, τραγικού και κωμικού, δράματος καθώς και στη νεότερη, ελληνική και παγκόσμια, πρόσληψή του από τη νεότερη, ελληνική και παγκόσμια, δραματουργία, θεατρική σκηνή και ευρύτερη καλλιτεχνική πρακτική. Διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών μαθήματα σχετικά με το αρχαίο θέατρο και την πρόσληψή του, ενώ έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο  Charles-de-Gaulle Lille 3, UFR Arts de la Scène και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ε.Κ.Π.Α.
Συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του Προγράμματος Δημιουργίας Βάσης Δεδομένων Αρχαίου Θεάτρου (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ). Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικού έργου με τίτλο: «Οι μεταμορφώσεις της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας στη νεοελληνική δραματουργία της περιόδου 1974-2010» (ΕΛΚΕ/Καποδίστριας, 2009-2010). Συμμετείχε ως Συντελεστής στο Διεπιστημονικό Διεθνές Πρόγραμμα «Theatrum Mundi – Α Journey through European Performing Arts», με συνεργαζόμενο φορέα από την Ελλάδα το Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α. Συμμετείχε με την ιδιότητα της Συμβούλου στην Επιστημονική Ομάδα του έργου «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη: ένα διαδραστικό, θεατρικό ντοκιμαντέρ» (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. – Δράση «Επιστήμη και Κοινωνία» – «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Συμμετέχει στην Ερευνητική Ομάδα του τριετούς Η2020 ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος VAST-Values Across Space and Time, στο πλαίσιο του HORIZON, με Leader το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Είναι συνεργάτης του ερευνητικού «Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς» (Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας) και μέλος του ερευνητικού Εργαστηρίου «Θέατρο, Φιλοσοφία και Εκπαίδευση» (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α.).

– Αικατερίνη Ντόμαλη εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[kdomali@med.uoa.gr]

– Ιωάννα Γιαννοπούλου εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[igianno@med.uoa.gr]

– Ευάγγελος Παντελής εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
[vpantelis@med.uoa.gr]

Ο Ευάγγελος Παντελής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ το 1999 και από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ στην Ιατρική Φυσική – Ακτινοφυσική το 2001. Έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος από το ΕΚΠΑ το 2005. Το 2009 εξελέγη στη βαθμίδα του Λέκτορα και το 2012 στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικής Φυσικής.

Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά τις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας με έμφαση στη στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, την απεικονιστικά καθοδηγούμενη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία με πεδία διαμορφωμένης έντασης ακτίνων-Χ, το σχεδιασμό πλάνων ακτινοθεραπείας και τη ραδιοβιολογική τους εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες επιδιόρθωσης μη θανατηφόρων βλαβών. Έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στη πειραματική και υπολογιστική (με αναλυτικά μοντέλα και αλγορίθμους προσομοίωσης Monte Carlo) δοσιμετρία στενών και μη τυπικών πεδίων ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε σύγχρονες εφαρμογές ακτινοθεραπείας. Είναι μέλος της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος και της International Radiosurgery Society, ενώ έχει συμμετάσχει κατόπιν προσκλήσεως στην ομάδα εργασίας για την κλινική εφαρμογή του CyberKnife σε ασθενείς με ιδιοπαθή τρόμο.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τη συν-επιμέλεια του βιβλίου: “CyberKnife NeuroRadiosurgery: A practical guide”, Editors: A. Conti, P. Romanelli, E. Pantelis, S. G. Soltys, Y. H. Cho, M. Lim, Springer, 2020 και τη συγγραφή δυο κεφαλαίων στα βιβλία: “Radiochromic Film: Role and Applications in Radiation Dosimetry”, Editor: Indra J. Das, Taylor & Francis Books Inc., 2017 και “Quality and Safety in Radiotherapy”, Editors:  T. Pawlicki, A. J. Mundt, P. Dunscombe, P. Scalliet, Taylor & Francis Books Inc., 2010. Τέλος, έχει δημοσιεύσει 55 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά τα οποία έχουν λάβει 1150 ετεροαναφορές (Πηγή: Scopus Citation Overview, Μάϊος 2022), έχει δώσει 20 προσκεκλημένες ομιλίες και έχει 70 ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια Ιατρικής Φυσικής ή Ακτινοθεραπείας.

– Κωνσταντίνος Λουκάς εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
[cloukas@med.uoa.gr]

Ο Κωνσταντίνος Λουκάς γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Μέγαρα. Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ το 1996 και έγινε κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιατρική Φυσική από το University of Surrey, UK, το 1998. Στη συνέχεια εκπόνησε την διδακτορική του έρευνα στο Gray Cancer Institute με υποτροφία από τον οργανισμό Cancer Research UK. Το 2002 έγινε κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (PhD) στην Ιατρική Φυσική από το University College London. Την περίοδο 2002-2004 εργάστηκε ως Postdoctoral Scientist στο Institute of Neurology, UK, με χρηματοδότηση από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακευτικής εταιρίας GlaxoSmithKline. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στην ανάπτυξή καινοτόμων υπολογιστικών τεχνικών ανάλυσης εγκεφαλικών σημάτων.

Την περίοδο 2005-2006 εργάστηκε ως Senior Research Scientist στη spin-off εταιρία FORTH-Photonics, στην ανάπτυξη τεχνολογιών διαγνωστικής απεικόνισης στη γυναικολογία και ιστοπαθολογία. Tο 2007-2009 εργάστηκε ως Project Manager τηλεϊατρικής και πληροφοριακών συστημάτων νοσοκομείων σε εταιρίες ιατρικής πληροφορικής στην Αθήνα.

Το 2009 εκλέχθηκε Λέκτορας στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία του πρώτου πανεπιστημιακού κέντρου ιατρικής προσομοίωσης στην Ελλάδα. Το 2013 και το 2022 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής και Αναπληρωτής Καθηγητής, αντίστοιχα, στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε 19 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα Ιατρικής Φυσικής-Ιατρικής Πληροφορικής, εκ των οποίων σε 9 ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ή Κύριος Ερευνητής. Το επιστημονικό-συγγραφικό του έργο στο πεδίο της Ιατρικής Φυσικής-Ιατρικής Πληροφορικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: αξιολογητής σε 30 επιστημονικά περιοδικά, αξιολογητής χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέλος της συντακτικής ομάδας δύο επιστημονικών περιοδικών, 5 βραβεία σε διεθνή συνέδρια, 45 πλήρεις δημοσιεύσεις σε περιοδικά του SCI (εκ των οποίων σε 30 ως πρώτος συγγραφέας), και προσκεκλημένος ομιλητής σε δεκάδες διεθνή συνέδρια και ημερίδες. Το τρέχων ερευνητικό του έργο εστιάζεται στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Χειρουργική (surgical data science).

– Θεμιστοκλής Γρηγοριάδης εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
[tgregos@med.uoa.gr]

Σταυρούλα Μιχαλά εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[linamichala@med.uoa.gr]

– Νικολέττα Ροβίνα εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[nikrovina@med.uoa.gr]

Η Νικολέττα Ροβίνα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, από όπου και έλαβε τον τίτλο της διδάκτορος το 2001. Ειδικεύθηκε στην Πνευμονολογία και στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στην Εντατική Θεραπεία. Μετεκπαιδεύτηκε στο «Κέντρο Άσθματος και Αλλεργίας», Johns Hopkins, ΗΠΑ (2000) και στο Dipartimento di Scienze Cardiologiche, Toraciche e Vascolari, Universita degli Studi di Padova, Ιταλία (2006).
Το κύριο κλινικό και ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη φλεγμονή και την ανοσολογία των αποφρακτικών νοσημάτων του θώρακα (κυρίως βρογχικό άσθμα), καθώς και στην ανοσολογία της σήψης στον βαρέως πάσχοντα ασθενή. Τα τελευταία χρόνια, έχει επικεντρώσει το ερευνητικό της ενδιαφέρον στη μελέτη της ανοσολογικής απάντησης στη νόσο COVID-19.
Είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθώς και του Ελληνικού Ινστιτούτου και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας μελέτης της σήψης, ενώ από 2020 είναι επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Διετέλεσε μέλος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος (ΕΠΝΕΛ) και από το 2020 είναι μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Εργάζεται στο ΝΝΘΑ «η Σωτηρία», στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, ενώ είναι υπεύθυνη του «Ιατρείου Αποφρακτικών Νοσημάτων» της κλινικής από το 2008.

– Εμμανουήλ Αδαμάκης εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στο ΤΕΦΑΑ
[manosadam@phed.uoa.gr]

Είναι κάτοχος βασικού πτυχίου (B.Sc.) στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτοχος Μάστερ (M.Sc.) στην Αθλητική Παιδαγωγική και Διδακτική Φυσικής Αγωγής (Sport Pedagogy and Teaching of Physical Education) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κάτοχος Διδακτορικού (Ph.D.) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον τομέα της Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στις Νέες Τεχνολογίες στη Φυσική Δραστηριότητα. Έχει εργαστεί ως Λέκτορας στο πρόγραμμα Sports Studies and Physical Education στο University College Cork της Ιρλανδίας, καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης στο University of Luxembourg του Λουξεμβούργο. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών και εθελοντικών προγραμμάτων σχετιζόμενα με τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό (π.χ., καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε παιδιά-πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά με σκοπό την ομαλή ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πλαίσιο, συμμετοχή σε δράσεις εμψύχωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών Ρομά σε καταυλισμούς με στόχο την επαφή και την ομαλή μετάβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία). Στην παρούσα φάση συμμετέχει ως επιστημονικός συνεργάτης σε πέντε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα Erasmus+, με κύριο ρόλο την αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει περισσότερα από 30 επιστημονικά άρθρα και 10 κεφάλαια βιβλίων, και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 60 ερευνητικές εργασίες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως:

  1. Σχολική Φυσική Αγωγή και εξωσχολική φυσική δραστηριότητα παιδιών και εφήβων.
  2. Προπτυχιακή εκπαίδευση φοιτητών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
  3. Χρήση νέων τεχνολογιών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό.
  4. Μεθοδολογικά ζητήματα και σύνθετες στατιστικές προσεγγίσεις στη Φυσική Αγωγή, τη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό.
  5. Αντικειμενικοί και υποκειμενικοί μέθοδοι μέτρησης της φυσικής δραστηριότητας (π.χ., συσκευές καταγραφής φυσικής δραστηριότητας, ερωτηματολόγια).
    Τέλος, το 2013 έλαβε το διεθνές βραβείο το FIEPS Europe Thulin Award καλύτερου νέου ερευνητή στη Φυσική Αγωγή από την International Federation of Physical Education and Sport (FIEPS), και από το 2015 είναι ιδρυτικό μέλος του European Council of Research in Physical Education and School Sport (CEREPS).
Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Συναυλία Jazz του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ [2 Ιουλίου]

Την Τετάρτη 2 Ιουλίου και ώρα 21:00, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ διοργανώνει σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Συναυλία Jazz, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών. Στη συναυλία του Jazz Συνόλου συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές της Jazz κατεύθυνσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Σπύρος Μάνεσης Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Νομική Σχολή: Νέα παγκόσμια διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται ότι η φετινή ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Αέρα, «Leiden-Sarin Air Law Moot Court Competition 2025», ο οποίος διεξήχθη από τις 25 έως τις 27 Απριλίου ε.ε. στην Αθήνα, κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως στη φάση των προφορικών αγορεύσεων (Oral Pleadings) […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha TV σε ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου του Νέου Χημείου. Με την τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα στην πανεπιστημιακή κοινότητα το ανακαινισμένο κτήριο του ιστορικού Νέου Χημείου, στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη. Με την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της […]

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή Λουκά Σπάρου

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια του Λουκά Σπάρου σε ηλικία 91 ετών, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματός μας. Ο αποθανών υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος και στη συνέχεια διετέλεσε Πρόεδρος για 8 έτη. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος (1983), ενώ επέβλεψε […]

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Eκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη

Με βαθύτατη οδύνη σας ανακοινώνουμε την πρόωρη και αδόκητη εκδημία του Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Λάμπρου Γκουτζάνη. Ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Οδοντιατρική επί πολλά έτη ως μέλος ΔΕΠ της Κλινικής Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργική, συνεισφέροντας ουσιαστικά και πολύπλευρα στη θεωρητική και κλινική εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Αναγορεύτηκε Eπίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ο Θανάσης Χατζόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο κύριος Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Μεταφραστής, Παιδοψυχίατρος και Ψυχαναλυτής. Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε την 26η Ιουνίου 2025, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού […]

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

«Με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ ο ρόλος των ευρωπαϊκών ΑΕΙ ενισχύεται»

Η ατζέντα και η στρατηγική 54 κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης (UNICA), οι «ηγέτες» των οποίων συνεδρίαζαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών επί τρεις ημέρες – Στα 100 καλύτερα του κόσμου το ΕΚΠΑ Η Ευρώπη συνδέει τις βαθιές ακαδημαϊκές «ρίζες» της γύρω από νέες διαδρομές και χαράσσει πλέον έναν νέο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης στις χώρες-μέλη […]

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών| Εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση λήξης της καλλιτεχνικής δράσης «Μία ιστορία παιδικών αισθήσεων: Ο Πόλεμος, η Κατοχή και το Παιδικό Παιχνίδι», στο Αίθριο του Γρυπαρείου Μεγάρου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Στην εκδήλωση λήξης συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (ΕΙΦΚΔ) […]

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Γεώργιος Δαΐκος – Ο Μέγας Διδάχος της Ιατρικής

Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για τον Δάσκαλό σου. Ιδίως όταν υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από Δάσκαλος· όταν στάθηκε Μέντορας, Οδηγός, Φωτεινός Φάρος σε μια πορεία ζωής και επιστήμης. Μιλούμε σήμερα για τον Καθηγητή Γεώργιο Δαΐκο, όχι με τα συνηθισμένα λόγια ενός αποχαιρετισμού, αλλά με λόγια ευγνωμοσύνης και βαθειάς μνήμης. Γιατί ο Γεώργιος Δαΐκος δεν […]

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναγορεύθηκε ο Καθηγητής του McGill University, John Antoniou

Την 24η Ιουνίου 2025, ημέρα Τρίτη και ώρα 19.00 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο  Καθηγητής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Διευθυντής Ορθοπαιδικής έρευνας στη διεύθυνση του Πανεπιστήμιο McGill του Μοντρεάλ, Καναδά John Antoniou. Την προσφώνηση έκανε ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.   Την παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου έκανε […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο