Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 06/06/2022

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 06/06/2022
73

Τη Δευτέρα 06 Ιουνίου 202 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Μαρίνα Σιακαντάρη εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[msiaka@med.uoa.gr]

– Γεωργία Τρακαδά εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[gtrakada@med.uoa.gr]

Η Γεωργία Τρακαδά γεννήθηκε στο Αίγιο και αποφοίτησε από το 7ο Λύκειο Πατρών (1985). Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (1985-1991). Ειδικεύθηκε στην Πνευμονολογία – Φυματιολογία και στην Εντατική Θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή. Ολοκλήρωσε επίσης το μεταπτυχιακό της στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας.

Συνέχισε τη σταδιοδρομία της στη Γαλλία, στο Hôpital GUI DE CHAULIAC, Centre Hospitalier Universitaire (CHU), Montpellier, στο Unité des Troubles du Sommeil et de l¢Eveil και μετά στις ΗΠΑ, στο The Milton S. Hershey Medical Center and College of Medicine, Penn State University, στο Sleep Research and Treatment Center, όπου εξειδικεύθηκε στην Ιατρική του Ύπνου. Το 2014 πιστοποιήθηκε ως Expert Somnologist in Sleep Medicine, από την European Sleep Research Society και το 2019 αναγνωρίστηκε ως ειδική στην Ιατρική του Ύπνου από το Υπουργείο Υγείας. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Υπνολογίας.

Υπηρέτησε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στην  Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ (2006 – 2009) και στο Τμήμα Νοσηλευτικής Σχολής Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2009 – 2011). Από τον Ιανουάριο του 2011 υπηρετεί στη Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ. Έχει συγγράψει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (peer-reviewing), ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή πολλών κεφαλαίων σε ελληνικά και διεθνή βιβλία. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται κυρίως την Ιατρική του Ύπνου, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαταραχές της αναπνοής.

– Παναγιώτης Τσιριγώτης εξέλιξη σε Καθηγητή Πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή
[pantsir@med.uoa.gr]

Ο Παναγιώτης Τσιριγώτης γεννήθηκε το 1964 στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1982 κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων και αποφοίτησε το 1989. Ειδικεύθηκε στην Παθολογία και ακολούθως στην Αιματολογία στην Β-Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική στον Ευαγγελισμό. Εργάστηκε στο Νοσοκομείο Παπαδημητρίου και ακολούθως στο Γ.Π.Ν ‘’ΑΤΤΙΚΟΝ’’ με την ιδιότητα του Επιμελητή Αιματολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ στην Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου. Το 2009 εξελέγη λέκτορας Αιματολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε όλη την πορεία εξέλιξης στις βαθμίδες του Επίκουρου και Αναπληρωτή Καθηγητή και τον Μάρτιο-2022 εξελέγη Καθηγητής Αιματολογίας. Από το 2004 και μέχρι σήμερα εργάζεται στο Γ.Π.Ν ΄΄ΑΤΤΙΚΟΝ΄΄ στην Αιματολογική Μονάδα και στην Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων της Β-Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στο αντικείμενο της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, των κυτταρικών θεραπειών, την ανοσοθεραπεία και την οξεία λευχαιμία. Είναι συγγραφέας σε περισσότερες από 120 εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά. Είναι μέλος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και δραστηριοποιείται στο τμήμα των Οξειών Λευχαιμιών όπου και έχει ενεργό ρόλο στην σύνταξη κλινικών πρωτοκόλλων και θεραπευτικών οδηγιών. Έχει διατελέσει μέλος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

– Αικατερίνη Διαμαντάκου εξέλιξη σε Καθηγήτρια Πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
[diamcat@theatre.uoa.gr]

Μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α., όπου υπηρετεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας, με ειδίκευση στην Κλασική Φιλολογία, και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο, οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις της εστιάζονται στο πεδίο του αρχαίου, τραγικού και κωμικού, δράματος καθώς και στη νεότερη, ελληνική και παγκόσμια, πρόσληψή του από τη νεότερη, ελληνική και παγκόσμια, δραματουργία, θεατρική σκηνή και ευρύτερη καλλιτεχνική πρακτική. Διδάσκει στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών μαθήματα σχετικά με το αρχαίο θέατρο και την πρόσληψή του, ενώ έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο  Charles-de-Gaulle Lille 3, UFR Arts de la Scène και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ε.Κ.Π.Α.
Συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα του Προγράμματος Δημιουργίας Βάσης Δεδομένων Αρχαίου Θεάτρου (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ). Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικού έργου με τίτλο: «Οι μεταμορφώσεις της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας στη νεοελληνική δραματουργία της περιόδου 1974-2010» (ΕΛΚΕ/Καποδίστριας, 2009-2010). Συμμετείχε ως Συντελεστής στο Διεπιστημονικό Διεθνές Πρόγραμμα «Theatrum Mundi – Α Journey through European Performing Arts», με συνεργαζόμενο φορέα από την Ελλάδα το Π.Τ.Δ.Ε. Ε.Κ.Π.Α. Συμμετείχε με την ιδιότητα της Συμβούλου στην Επιστημονική Ομάδα του έργου «Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη: ένα διαδραστικό, θεατρικό ντοκιμαντέρ» (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. – Δράση «Επιστήμη και Κοινωνία» – «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση». Συμμετέχει στην Ερευνητική Ομάδα του τριετούς Η2020 ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος VAST-Values Across Space and Time, στο πλαίσιο του HORIZON, με Leader το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Είναι συνεργάτης του ερευνητικού «Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης Πολιτιστικής και Ιστορικής Κληρονομιάς» (Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας) και μέλος του ερευνητικού Εργαστηρίου «Θέατρο, Φιλοσοφία και Εκπαίδευση» (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α.).

– Αικατερίνη Ντόμαλη εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[kdomali@med.uoa.gr]

– Ιωάννα Γιαννοπούλου εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[igianno@med.uoa.gr]

– Ευάγγελος Παντελής εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
[vpantelis@med.uoa.gr]

Ο Ευάγγελος Παντελής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ το 1999 και από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ στην Ιατρική Φυσική – Ακτινοφυσική το 2001. Έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος από το ΕΚΠΑ το 2005. Το 2009 εξελέγη στη βαθμίδα του Λέκτορα και το 2012 στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατρικής Φυσικής.

Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον αφορά τις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας με έμφαση στη στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, την απεικονιστικά καθοδηγούμενη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία με πεδία διαμορφωμένης έντασης ακτίνων-Χ, το σχεδιασμό πλάνων ακτινοθεραπείας και τη ραδιοβιολογική τους εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες επιδιόρθωσης μη θανατηφόρων βλαβών. Έχει επίσης μεγάλη εμπειρία στη πειραματική και υπολογιστική (με αναλυτικά μοντέλα και αλγορίθμους προσομοίωσης Monte Carlo) δοσιμετρία στενών και μη τυπικών πεδίων ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε σύγχρονες εφαρμογές ακτινοθεραπείας. Είναι μέλος της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος και της International Radiosurgery Society, ενώ έχει συμμετάσχει κατόπιν προσκλήσεως στην ομάδα εργασίας για την κλινική εφαρμογή του CyberKnife σε ασθενείς με ιδιοπαθή τρόμο.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τη συν-επιμέλεια του βιβλίου: “CyberKnife NeuroRadiosurgery: A practical guide”, Editors: A. Conti, P. Romanelli, E. Pantelis, S. G. Soltys, Y. H. Cho, M. Lim, Springer, 2020 και τη συγγραφή δυο κεφαλαίων στα βιβλία: “Radiochromic Film: Role and Applications in Radiation Dosimetry”, Editor: Indra J. Das, Taylor & Francis Books Inc., 2017 και “Quality and Safety in Radiotherapy”, Editors:  T. Pawlicki, A. J. Mundt, P. Dunscombe, P. Scalliet, Taylor & Francis Books Inc., 2010. Τέλος, έχει δημοσιεύσει 55 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά τα οποία έχουν λάβει 1150 ετεροαναφορές (Πηγή: Scopus Citation Overview, Μάϊος 2022), έχει δώσει 20 προσκεκλημένες ομιλίες και έχει 70 ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια Ιατρικής Φυσικής ή Ακτινοθεραπείας.

– Κωνσταντίνος Λουκάς εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
[cloukas@med.uoa.gr]

Ο Κωνσταντίνος Λουκάς γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Μέγαρα. Αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ το 1996 και έγινε κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ιατρική Φυσική από το University of Surrey, UK, το 1998. Στη συνέχεια εκπόνησε την διδακτορική του έρευνα στο Gray Cancer Institute με υποτροφία από τον οργανισμό Cancer Research UK. Το 2002 έγινε κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (PhD) στην Ιατρική Φυσική από το University College London. Την περίοδο 2002-2004 εργάστηκε ως Postdoctoral Scientist στο Institute of Neurology, UK, με χρηματοδότηση από το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της φαρμακευτικής εταιρίας GlaxoSmithKline. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στην ανάπτυξή καινοτόμων υπολογιστικών τεχνικών ανάλυσης εγκεφαλικών σημάτων.

Την περίοδο 2005-2006 εργάστηκε ως Senior Research Scientist στη spin-off εταιρία FORTH-Photonics, στην ανάπτυξη τεχνολογιών διαγνωστικής απεικόνισης στη γυναικολογία και ιστοπαθολογία. Tο 2007-2009 εργάστηκε ως Project Manager τηλεϊατρικής και πληροφοριακών συστημάτων νοσοκομείων σε εταιρίες ιατρικής πληροφορικής στην Αθήνα.

Το 2009 εκλέχθηκε Λέκτορας στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση, ανάπτυξη και λειτουργία του πρώτου πανεπιστημιακού κέντρου ιατρικής προσομοίωσης στην Ελλάδα. Το 2013 και το 2022 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής και Αναπληρωτής Καθηγητής, αντίστοιχα, στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε 19 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα Ιατρικής Φυσικής-Ιατρικής Πληροφορικής, εκ των οποίων σε 9 ως Επιστημονικός Υπεύθυνος ή Κύριος Ερευνητής. Το επιστημονικό-συγγραφικό του έργο στο πεδίο της Ιατρικής Φυσικής-Ιατρικής Πληροφορικής περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: αξιολογητής σε 30 επιστημονικά περιοδικά, αξιολογητής χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέλος της συντακτικής ομάδας δύο επιστημονικών περιοδικών, 5 βραβεία σε διεθνή συνέδρια, 45 πλήρεις δημοσιεύσεις σε περιοδικά του SCI (εκ των οποίων σε 30 ως πρώτος συγγραφέας), και προσκεκλημένος ομιλητής σε δεκάδες διεθνή συνέδρια και ημερίδες. Το τρέχων ερευνητικό του έργο εστιάζεται στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Χειρουργική (surgical data science).

– Θεμιστοκλής Γρηγοριάδης εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
[tgregos@med.uoa.gr]

Σταυρούλα Μιχαλά εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[linamichala@med.uoa.gr]

– Νικολέττα Ροβίνα εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή
[nikrovina@med.uoa.gr]

Η Νικολέττα Ροβίνα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, από όπου και έλαβε τον τίτλο της διδάκτορος το 2001. Ειδικεύθηκε στην Πνευμονολογία και στη συνέχεια εξειδικεύθηκε στην Εντατική Θεραπεία. Μετεκπαιδεύτηκε στο «Κέντρο Άσθματος και Αλλεργίας», Johns Hopkins, ΗΠΑ (2000) και στο Dipartimento di Scienze Cardiologiche, Toraciche e Vascolari, Universita degli Studi di Padova, Ιταλία (2006).
Το κύριο κλινικό και ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη φλεγμονή και την ανοσολογία των αποφρακτικών νοσημάτων του θώρακα (κυρίως βρογχικό άσθμα), καθώς και στην ανοσολογία της σήψης στον βαρέως πάσχοντα ασθενή. Τα τελευταία χρόνια, έχει επικεντρώσει το ερευνητικό της ενδιαφέρον στη μελέτη της ανοσολογικής απάντησης στη νόσο COVID-19.
Είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθώς και του Ελληνικού Ινστιτούτου και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας μελέτης της σήψης, ενώ από 2020 είναι επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Διετέλεσε μέλος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος (ΕΠΝΕΛ) και από το 2020 είναι μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Εργάζεται στο ΝΝΘΑ «η Σωτηρία», στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, ενώ είναι υπεύθυνη του «Ιατρείου Αποφρακτικών Νοσημάτων» της κλινικής από το 2008.

– Εμμανουήλ Αδαμάκης εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή σε νέα θέση στο ΤΕΦΑΑ
[manosadam@phed.uoa.gr]

Είναι κάτοχος βασικού πτυχίου (B.Sc.) στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κάτοχος Μάστερ (M.Sc.) στην Αθλητική Παιδαγωγική και Διδακτική Φυσικής Αγωγής (Sport Pedagogy and Teaching of Physical Education) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κάτοχος Διδακτορικού (Ph.D.) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον τομέα της Φυσικής Αγωγής με εξειδίκευση στις Νέες Τεχνολογίες στη Φυσική Δραστηριότητα. Έχει εργαστεί ως Λέκτορας στο πρόγραμμα Sports Studies and Physical Education στο University College Cork της Ιρλανδίας, καθώς και ως επιστημονικός συνεργάτης στο University of Luxembourg του Λουξεμβούργο. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνητικών και εθελοντικών προγραμμάτων σχετιζόμενα με τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό (π.χ., καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε παιδιά-πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά με σκοπό την ομαλή ένταξή τους στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πλαίσιο, συμμετοχή σε δράσεις εμψύχωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών Ρομά σε καταυλισμούς με στόχο την επαφή και την ομαλή μετάβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία). Στην παρούσα φάση συμμετέχει ως επιστημονικός συνεργάτης σε πέντε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα Erasmus+, με κύριο ρόλο την αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει περισσότερα από 30 επιστημονικά άρθρα και 10 κεφάλαια βιβλίων, και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 60 ερευνητικές εργασίες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως:

  1. Σχολική Φυσική Αγωγή και εξωσχολική φυσική δραστηριότητα παιδιών και εφήβων.
  2. Προπτυχιακή εκπαίδευση φοιτητών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
  3. Χρήση νέων τεχνολογιών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό.
  4. Μεθοδολογικά ζητήματα και σύνθετες στατιστικές προσεγγίσεις στη Φυσική Αγωγή, τη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό.
  5. Αντικειμενικοί και υποκειμενικοί μέθοδοι μέτρησης της φυσικής δραστηριότητας (π.χ., συσκευές καταγραφής φυσικής δραστηριότητας, ερωτηματολόγια).
    Τέλος, το 2013 έλαβε το διεθνές βραβείο το FIEPS Europe Thulin Award καλύτερου νέου ερευνητή στη Φυσική Αγωγή από την International Federation of Physical Education and Sport (FIEPS), και από το 2015 είναι ιδρυτικό μέλος του European Council of Research in Physical Education and School Sport (CEREPS).
University of Athens MBA / Business Series: «Ο Κανονιστικός Κίνδυνος στη Θεωρία και την Πράξη: Από τη Συμμόρφωση στη Διαχείριση»

University of Athens MBA / Business Series: «Ο Κανονιστικός Κίνδυνος στη Θεωρία και την Πράξη: Από τη Συμμόρφωση στη Διαχείριση»

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2025 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο των δράσεων Business Series με ομιλήτριες την κα Βασούλα Μοιράγια, MSc, ICA, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ./Επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην Hellas Capital Leasing Α.Ε. και την Sunshine Leases Α.Ε  και την κα Μαρία Σαράντη, LL.M, ICA, Στέλεχος Χρηματοπιστωτικού Τομέα. Τις ομιλίες παρακολούθησε πλήθος […]

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και του Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και του Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε πρόσφατα εκπαιδευτική επίσκεψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (12.11.2025), που συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημαντική συμμετοχή. Την επίσκεψη οργάνωσε και συνόδευσε ο κ. Δημήτρης Γαβαλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΔΙΛΙΝ στην οργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας & logistics, με έμφαση στη ναυτιλία […]

Προσκεκλημένες Ομιλίες της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλας Σμυρναίου, Αντιπρόεδρου του ΙΤΥΕ Διόφαντος

Προσκεκλημένες Ομιλίες της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλας Σμυρναίου, Αντιπρόεδρου του ΙΤΥΕ Διόφαντος

Ομιλία με θέμα «Η Συνεισφορά του ΙΤΥΕ στη Σύγχρονη Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας», στην Στρογγυλή Τράπεζα του 14ου Πανελλήνιου Συνέριου με Διεθνή Συμμετοχή ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και του 12ου Πανελλήνιου Συνέδριου με Διεθνή Συμμετοχή Διδακτική της Πληροφορικής Την Παρασκευή 31.10.2025 έως την Κυριακή 2.11.2025 η κα. Σμυρναίου Ζαχαρούλα, Καθηγήτρια […]

Ανακοίνωση Συγκλήτου ΕΚΠΑ για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Ανακοίνωση Συγκλήτου ΕΚΠΑ για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Tα μέλη της Συγκλήτου επαναβεβαίωσαν τη θέση της Ιδρύματος επί του ζητήματος, σύμφωνα με την οποία η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια (ΠΔΕ) πρέπει να παρέχεται: 1. εντός του χρονικού πλαισίου των προπτυχιακών σπουδών και με δυνατότητα συμμετοχής όλων των φοιτητριών και φοιτητών 2. δωρεάν, σε προοπτική διαχρονική 3. χωρίς διαταραχή του status quo των προπτυχιακών […]

Επίσκεψη της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και αντιπροσωπείας του προγράμματος EU4Monitoring Drugs II στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και αντιπροσωπείας του προγράμματος EU4Monitoring Drugs II στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υποδέχθηκε εκπροσώπους της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και του ευρωπαϊκού προγράμματος EU4Monitoring Drugs II, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου με ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη δημόσια υγεία και στην επιτήρηση ψυχοδραστικών ουσιών. Ο Νίκος Θωμαΐδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του […]

Το ΕΚΠΑ στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 2025 – 5 km Universities’ Night Run

Το ΕΚΠΑ στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 2025 – 5 km Universities’ Night Run

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε και αυτή τη χρονιά  στις  εκδηλώσεις του 42ου  Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και κατέκτησε την 3η θέση ως προς τον αριθμό συμμετεχόντων δρομέων στον αγώνα των  5 km Universities’ Night Run που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025. Το βραβείο παρέλαβε το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού καθηγήτρια Α. […]

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και του Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ και του Εντατικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Διοίκηση σε Ναυτιλία και Λιμένες’, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποίησε πρόσφατα εκπαιδευτική επίσκεψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (12.11.2025), που συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σημαντική συμμετοχή. Την επίσκεψη οργάνωσε και συνόδευσε ο κ. Δημήτρης Γαβαλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΔΙΛΙΝ στην οργάνωση εφοδιαστικής αλυσίδας & logistics, με έμφαση στη ναυτιλία […]

Προσκεκλημένες Ομιλίες της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλας Σμυρναίου, Αντιπρόεδρου του ΙΤΥΕ Διόφαντος

Προσκεκλημένες Ομιλίες της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ Ζαχαρούλας Σμυρναίου, Αντιπρόεδρου του ΙΤΥΕ Διόφαντος

Ομιλία με θέμα «Η Συνεισφορά του ΙΤΥΕ στη Σύγχρονη Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας», στην Στρογγυλή Τράπεζα του 14ου Πανελλήνιου Συνέριου με Διεθνή Συμμετοχή ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και του 12ου Πανελλήνιου Συνέδριου με Διεθνή Συμμετοχή Διδακτική της Πληροφορικής Την Παρασκευή 31.10.2025 έως την Κυριακή 2.11.2025 η κα. Σμυρναίου Ζαχαρούλα, Καθηγήτρια […]

Ανακοίνωση Συγκλήτου ΕΚΠΑ για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Ανακοίνωση Συγκλήτου ΕΚΠΑ για την Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια

Tα μέλη της Συγκλήτου επαναβεβαίωσαν τη θέση της Ιδρύματος επί του ζητήματος, σύμφωνα με την οποία η Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια (ΠΔΕ) πρέπει να παρέχεται: 1. εντός του χρονικού πλαισίου των προπτυχιακών σπουδών και με δυνατότητα συμμετοχής όλων των φοιτητριών και φοιτητών 2. δωρεάν, σε προοπτική διαχρονική 3. χωρίς διαταραχή του status quo των προπτυχιακών […]

Επίσκεψη της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και αντιπροσωπείας του προγράμματος EU4Monitoring Drugs II στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και αντιπροσωπείας του προγράμματος EU4Monitoring Drugs II στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υποδέχθηκε εκπροσώπους της European Union Drugs Agency (EUDA), του ΕΚΤΕΠΝ και του ευρωπαϊκού προγράμματος EU4Monitoring Drugs II, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου με ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη δημόσια υγεία και στην επιτήρηση ψυχοδραστικών ουσιών. Ο Νίκος Θωμαΐδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του […]

Το ΕΚΠΑ στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 2025 – 5 km Universities’ Night Run

Το ΕΚΠΑ στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας 2025 – 5 km Universities’ Night Run

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε και αυτή τη χρονιά  στις  εκδηλώσεις του 42ου  Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας και κατέκτησε την 3η θέση ως προς τον αριθμό συμμετεχόντων δρομέων στον αγώνα των  5 km Universities’ Night Run που πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025. Το βραβείο παρέλαβε το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού καθηγήτρια Α. […]

Συμμετοχή της καθηγήτριας Ελίνας Μουσταΐρα στο συμπόσιο της International Association of Legal Science (IALS)

Συμμετοχή της καθηγήτριας Ελίνας Μουσταΐρα στο συμπόσιο της International Association of Legal Science (IALS)

Η Πρόεδρος της International Association of Legal Science (IALS), Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ,  Ελίνα Μουσταΐρα, συμμετείχε στο Συμπόσιο της IALS (https://aisj-ials.net/) με θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Δίκαιο» (Artificial Intelligence and the Law), το οποίο έλαβε χώρα από τις 30 έως τις 31 Οκτωβρίου 2025 στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης (Istanbul University).   Την […]

Πρόεδρος της Κύπρου Χριστοδουλίδης προς Πρωθυπουργό: Πολύ σημαντικό οτι σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κύπρο

Πρόεδρος της Κύπρου Χριστοδουλίδης προς Πρωθυπουργό: Πολύ σημαντικό οτι σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κύπρο

Αναφορά στο παράρτημα Κύπρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε πολλά […]

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος, κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ι.Σ. Πατρών με θέμα: «Δημόσια Υγεία… στον απόηχο κλιματικής αλλαγής – Οι πυρκαγιές & οι πλημμύρες στη ζωή μας»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος, κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ι.Σ. Πατρών με θέμα: «Δημόσια Υγεία… στον απόηχο κλιματικής αλλαγής – Οι πυρκαγιές & οι πλημμύρες στη ζωή μας»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος συμμετείχε στις τις Οκτωβρίου 2025 ως προσκεκλημένος κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για θέματα κλιματικής αλλαγής και ποιότητας του πόσιμου νερού μετά τις ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Αχαΐα στις 12 Αυγούστου 2025. Η πρόσκληση έγινε από την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου […]

Ευρωπαϊκό έργο με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία

Ευρωπαϊκό έργο με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία

Το έργο «Συνεργατικό Δίκτυο Επιτήρησης» (CSN) στοχεύει στην αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης για ανάπτυξη ισχυρών και διασυνδεδεμένων συστημάτων επιτήρησης για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμμετέχει στο έργο CSN με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας […]

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο CIVIS – EKΠA Open Lab “Intergenerational Communities”

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο CIVIS – EKΠA Open Lab “Intergenerational Communities”

Στο πλαίσιο των δράσεων του Open Lab ‘Intergenerational Communities’ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, σας προσκαλούμε στο πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: “Intergenerational Learning: From Theory to Practice”. Το εν λόγω σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του CIVIS Open Lab @ΕΚΠΑ και αποσκοπεί στην προώθηση της διαγενεακής αλληλεπίδρασης και την καταπολέμηση των στερεοτύπων και διακρίσεων λόγω ηλικίας. To […]

Online Complementary Courses on “Standardization, patent writing and IPR management” and “Competitive proposal writing and project management”

Online Complementary Courses on “Standardization, patent writing and IPR management” and “Competitive proposal writing and project management”

Κατά το διάστημα Τρίτη 11 έως και Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025, η ερευνητική ομάδα X-TREND του Επίκουρου Καθηγητή ΕΚΠΑ, Δρ. Διονυσίου Ξενάκη, θα διοργανώσει διαδικτυακά, ολοήμερα σεμινάρια στις περιοχές: Standardization, patent writing and IPR management Competitive proposal writing and project management Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών έργων, με συντονιστή/επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή ΕΚΠΑ, […]

Πρόεδρος της Κύπρου Χριστοδουλίδης προς Πρωθυπουργό: Πολύ σημαντικό οτι σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κύπρο

Πρόεδρος της Κύπρου Χριστοδουλίδης προς Πρωθυπουργό: Πολύ σημαντικό οτι σήμερα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κύπρο

Αναφορά στο παράρτημα Κύπρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε πολλά […]

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος, κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ι.Σ. Πατρών με θέμα: «Δημόσια Υγεία… στον απόηχο κλιματικής αλλαγής – Οι πυρκαγιές & οι πλημμύρες στη ζωή μας»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος, κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ι.Σ. Πατρών με θέμα: «Δημόσια Υγεία… στον απόηχο κλιματικής αλλαγής – Οι πυρκαγιές & οι πλημμύρες στη ζωή μας»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Κωστόπουλος συμμετείχε στις τις Οκτωβρίου 2025 ως προσκεκλημένος κύριος εισηγητής σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για θέματα κλιματικής αλλαγής και ποιότητας του πόσιμου νερού μετά τις ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Αχαΐα στις 12 Αυγούστου 2025. Η πρόσκληση έγινε από την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου […]

Ευρωπαϊκό έργο με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία

Ευρωπαϊκό έργο με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία

Το έργο «Συνεργατικό Δίκτυο Επιτήρησης» (CSN) στοχεύει στην αντιμετώπιση της επείγουσας ανάγκης για ανάπτυξη ισχυρών και διασυνδεδεμένων συστημάτων επιτήρησης για την αποτελεσματική ανίχνευση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση αναδυόμενων παγκόσμιων απειλών για την υγεία. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμμετέχει στο έργο CSN με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας […]

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο CIVIS – EKΠA Open Lab “Intergenerational Communities”

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο CIVIS – EKΠA Open Lab “Intergenerational Communities”

Στο πλαίσιο των δράσεων του Open Lab ‘Intergenerational Communities’ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, σας προσκαλούμε στο πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: “Intergenerational Learning: From Theory to Practice”. Το εν λόγω σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του CIVIS Open Lab @ΕΚΠΑ και αποσκοπεί στην προώθηση της διαγενεακής αλληλεπίδρασης και την καταπολέμηση των στερεοτύπων και διακρίσεων λόγω ηλικίας. To […]

Online Complementary Courses on “Standardization, patent writing and IPR management” and “Competitive proposal writing and project management”

Online Complementary Courses on “Standardization, patent writing and IPR management” and “Competitive proposal writing and project management”

Κατά το διάστημα Τρίτη 11 έως και Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025, η ερευνητική ομάδα X-TREND του Επίκουρου Καθηγητή ΕΚΠΑ, Δρ. Διονυσίου Ξενάκη, θα διοργανώσει διαδικτυακά, ολοήμερα σεμινάρια στις περιοχές: Standardization, patent writing and IPR management Competitive proposal writing and project management Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών έργων, με συντονιστή/επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή ΕΚΠΑ, […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο