Ορκωμοσίες Μελών ΔΕΠ

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 30/06/2022

Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 30/06/2022
IMG 3431

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 και ώρα 9:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Ιωάννης Καλογεράκος, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Φιλοσοφίας
[igkaloge@philosophy.uoa.gr]

Ο Ιωάννης Καλογεράκος σπούδασε φιλοσοφία στο Ε.Κ.Π.Α. και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Κολωνίας και Βόννης ως υπότροφος του Iδρύματος Σοφίας Σαριπόλου και της Γερμανικής Yπηρεσίας Mορφωτικών Aνταλλαγών (D.A.A.D.). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κολωνίας (1991). Η έρευνά του εστιάζεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ιδιαίτερα της πρώιμης και της αττικής περιόδου, ενώ στο πεδίο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του εμπίπτουν ζητήματα της οντολογίας, της φυσικής φιλοσοφίας, της ηθικής, της πολιτικής φιλοσοφίας και της φιλοσοφίας της παιδείας. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικές σειρές και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (1993-2007). Διδάσκει από το 2007 στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και (από το 2019) στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Ε.Κ.Π.Α. Έχει επίσης εργαστεί στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στα Πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης, Κύπρου, KU Leuven και Βόννης.

– Νικόλαος Παπασπύρου, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Νομικής

– Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
[kalpapad@ecd.uoa.gr]

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ με γνωστικό αντικείμενο «Αναπτυξιακή ψυχολογία με έμφαση στην πρώτη παιδική ηλικία».
Σπούδασε Ψυχολογία στο University of Massachusetts/ Amherst των Η.Π.Α. καθώς και στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπόνησε το διδακτορικό της στο University of Sussex της Αγγλίας, στον τομέα της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας.
Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης αναπτυξιακής ψυχολογίας, με κύριο θέμα την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών και την πρόληψη ψυχοκοινωνικών δυσλειτουργιών. Έχει επίσης αναλάβει ως επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικά έργα σχετικά με το παιχνίδι, το παιχνίδι στην προσχολική εκπαίδευση και τις καθημερινές δραστηριότητες και αλληλεπιδράσεις γονέων-παιδιών. Τα θέματα αυτά αποτελούν τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα.
Είναι συγγραφέας 2 βιβλίων, επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία. Τα έργα της πραγματεύονται θέματα αναπτυξιακής και εφαρμοσμένης αναπτυξιακής ψυχολογίας καθώς και τη σχέση αναπτυξιακής ψυχολογίας και εκπαίδευσης.

– Νικολέττα Καναβού, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας
[nkanavou@phil.uoa.gr]

Η Νικολέττα Καναβού σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1995–1999) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSt 2001, DPhil 2005). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και τα ιδρύματα Α. Γ. Λεβέντη και Λίλιαν Βουδούρη. Ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt, της Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG), καθώς και του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ΙΠΕΠ). Έχει διδάξει αρχαία ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στα ακόλουθα Πανεπιστήμια: Οξφόρδης, Κύπρου, Κρήτης, Χαϊδελβέργης, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Έχει επίσης εργαστεί ως ερευνήτρια στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης «A Lexicon of Greek Personal Names». Στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα (ενδεικτικά: κλασική ιστοριογραφία, Όμηρο, αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα) και εποπτεύει μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές στα πεδία των ερευνητικών της ενδιαφερόντων. Διδάσκει επίσης στο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα αρχαιογνωσίας «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece». Έχει συγγράψει τρεις μονογραφίες (Philostratus’ Life of Apollonios of Tyana and its Literary Context, München [C.H. Beck, σειρά Zetemata] 2018 / The Names of Homeric Heroes: Problems and Interpretations, Berlin [Walter de Gruyter, σειρά Sozomena] 2015 / Αristophanes’ Comedy of Names: A Study of Speaking Names in Aristophanes, Berlin [Walter de Gruyter, σειρά Sozomena] 2011), δύο βιβλία σε συνεργασία με συναδέλφους της (Νόστος μελιηδύς: επιλογές από την Οδύσσεια του Ομήρου. Εισαγωγή – κείμενο – μετάφραση – σχόλια [με τους Α. Κορολή, Ε. Μακρυγιάννη και Α. Παπαθωμά], Αθήνα [Scriptio Continua] 2021· Θεσπεσίη ἀοιδή: επιλογές από την Ιλιάδα του Ομήρου. Εισαγωγή – κείμενο – μετάφραση – σχόλια [με τους Ε. Μακρυγιάννη, Σ. Ματθαίο και Α. Παπαθωμά], Αθήνα [Σίλλυβος] 2020) και περ. 50 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους σε ποικίλες θεματικές περιοχές (πεζά αφηγηματικά κείμενα της αυτοκρατορικής περιόδου, αρχαϊκή ποίηση, κωμωδία, λογοτεχνική θεωρία, παπυρολογία, επιγραφική, ονοματολογία). Έχει παρουσιάσει πολλές εργασίες της σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Νίκος Σημαντήρας, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Νομικής
[n.simantiras@law.uoa.gr]

Ο Νικόλαος Ι. Σηµαντήρας έχει εκλεγεί επίκουρος καθηγητής στη Νοµική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε γνωστικό αντικείµενο «Δηµόσιο Δίκαιο και ιδίως Συνταγµατικό Δίκαιο». Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Νοµική Σχολή Αθηνών (2007), στο πλαίσιο των οποίων φοίτησε για ένα εξάµηνο στο Πανεπιστήµιο Essex του Ηνωµένου Βασιλείου µε το πρόγραµµα ακαδηµαϊκής κινητικότητας Erasmus (2006), ακολούθησε µεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήµιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου, µε υποτροφία του Ιδρύµατος Κρατικών Υποτροφιών (LL.M., 2010). Στο ίδιο πανεπιστήµιο, όπου διετέλεσε επιστηµονικός συνεργάτης (wissenschaftlicher Mitarbeiter) και διδάσκων στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών (2010-2013), αναγορεύτηκε διδάκτωρ Νοµικής (Doctor iuris, Dr. iur.) το έτος 2015, µε αξιολόγηση summa cum laude. Η διδακτορική του διατριβή µε θέµα τη δηµοκρατική νοµιµοποίηση και τον δικαστικό έλεγχο πανευρωπαϊκών δικτύων διακυβέρνησης εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Peter M. Huber, δικαστή στο Οµοσπονδιακό Συνταγµατικό Δικαστήριο της Γερµανίας, και έχει εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Mohr Siebeck της Τυβίγγης (2016). Κατά την περίοδο 2015 ως 2020 υπηρέτησε ως επιστηµονικός συνεργάτης στο νοµικό γραφείο της Προεδρίας της Δηµοκρατίας, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Επίτιµου και Οµότιµου Καθηγητή της Νοµικής Σχολής Αθηνών Προκοπίου Παυλόπουλου και υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας ε.τ. Σωτηρίου Ρίζου. Το 2017 εξελέγη ειδικός επιστήµων στον Τοµέα Δηµοσίου Δικαίου της Νοµικής Σχολής Αθηνών, όπου στη συνέχεια διετέλεσε µεταδιδακτορικός ερευνητής µε χρηµατοδότηση του Ιδρύµατος Κρατικών Υποτροφιών (2018-2021) και ακαδηµαϊκός υπότροφος µε εντολή αυτοδύναµης διδασκαλίας (2021-2022). Η δεύτερη µονογραφία του µε τίτλο «Διοικητικές Κυρώσεις. Δικαιοκρατικές εγγυήσεις και όρια επιβολής» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Νοµική Βιβλιοθήκη (Αθήνα, 2021). Έχει διδάξει συνταγµατικό, διοικητικό και ευρωπαϊκό δίκαιο σε προπτυχιακά και µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, µεταξύ άλλων στις Νοµικές Σχολές Αθηνών και Μονάχου καθώς και στην Εθνική Σχολή Δηµόσιας Διοίκησης. Παράλληλα µε τα ακαδηµαϊκά του καθήκοντα ασκεί συµβουλευτική και δικαστηριακή δικηγορία στην Αθήνα ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, µε εξειδίκευση στο δηµόσιο δίκαιο.

– Πέτρος Χαραβιτσίδης, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Ο Πέτρος Χαραβιτσίδης έχει σπουδάσει Παιδαγωγική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, και διδάκτορας του ιδίου τμήματος στον τομέα Παιδαγωγικής και Κοινωνικού Αποκλεισμού.
Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση επί σειρά ετών σε σχολεία, κυρίως υποβαθμισμένων περιοχών, όπου ανέπτυξε δράσεις για την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας και διαρροής παιδιών που προέρχονται κυρίως από μειονοτικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Συνεργάστηκε με Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δίδαξε αρκετά χρόνια στο Τμήμα εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (στην πρακτική άσκηση φοιτητών/τριών, σε επιμορφώσεις, διαλέξεις και μαθήματα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού, περιθωριοποίησης και πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει πάρει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή τύπο.

– Χρήστος Τσίνος, εκλογή στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή στο Γενικό Τμήμα
[ctsinos@uoa.gr]

O Χρήστος Τσίνος έλαβε το δίπλωμα μηχανικού Η/Υ και πληροφορικής, το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα συστήματα επεξεργασίας σημάτων και επικοινωνιών, το διδακτορικό δίπλωμα στην επιστήμη και τεχνολογία των υπολογιστών και το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα εφαρμοσμένα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα έτη 2006, 2008, 2013 και 2014, αντίστοιχα. Από το 2014 ως το 2022 κατείχε ερευνητικές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου. Από το 2022 είναι επίκουρος καθηγητής του Γενικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην μελέτη και ανάπτυξη τεχνικών βελτιστοποίησης και μηχανικής μάθησης για συστήματα επεξεργασίας σήματος και επικοινωνιών. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια του χώρου. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι Senior Member του οργανισμού IEEE και συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές έγκριτων επιστημονικών περιοδικών.

– Ειρήνη Στεφανάκη, διορισμός ως Ε.Δ.Ι.Π. στην Ιατρική Σχολή

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο