Νέα & Ανακοινώσεις

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 06/03/2024

Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 06/03/2024

Την Τετάρτη 06 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Αγγελική Παπαπαναγιώτου, Ξένη Γεωργοπούλου, Περικλής Παναγόπουλος, Δήμητρα Αντωνοπούλου, Αντώνιος Γαργαλιώνης, Κωνσταντίνος Ρεπαπής, Sergejus Temcinas.

Αγγελική Παπαπαναγιώτου, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Η Αγγελική Παπαπαναγιώτου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών το 1991. Το 1991 απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και το 1997 απέκτησε τίτλο ειδικότητας Βιοπαθολογίας. Το 1998 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών με βαθμό άριστα. Το 2005 μετεκπαιδεύτηκε στο «Boston University School of Medicine , Section of Molecular genetics, Cardiovascular Institute». Το 2008 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο MSc από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με βαθμό άριστα .Το 2014-15 απέκτησε  εξειδικευμένη επιμόρφωση στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.
Το 2000 εξελέγη Λέκτορας Βιολογικής Χημείας στο Εργαστήριο  Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Ε.Κ.Π.Α. και στη συνέχεια το 2004 εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογικής Χημείας στο ίδιο Εργαστήριο. Μονιμοποιήθηκε το 2009  στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή και εξελέγη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια  Βιολογικής Βιοχημείας το 2018. Το 2024 εξελέγη Καθηγήτρια Βιολογικής Χημείας- Κλινικής Βιοχημείας όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.
 Από 1998- 2000  εργάσθηκε ως Επιμελήτρια Β΄ στο  Μικροβιολογικό Τμήμα του ΓΝΑ Λαϊκού Νοσοκομείου και από 2020 έως  σήμερα της έχει ανατεθεί η Διεύθυνση του Βιοχημικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό Νοσοκομείο. Παράλληλα από  το 2023 έως σήμερα της έχει ανατεθεί και η Διεύθυνση του Αιματολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό. Είναι μέλος πολλών Ελληνικών και Διεθνών επιστημονικών επιτροπών και  είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδριών της Ιατρικής Εταιρείας Βιοχημείας.
Έχει συμμετάσχει σε  επιτροπές κρίσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού στο ανώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού (ΑΣΕΠ) και είναι Μέλος  επιστημονικού Συμβουλίου εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.)  Εθνικού οργανισμού φαρμάκων ( Ε.Ο.Φ.).
Η κ Παπαπαναγιώτου έχει διατελέσει Reviewer  άρθρων, κριτής ερευνητικών προγραμμάτων  και  εργασιών σε συνέδρια ενώ είναι συγγραφέας πολλών  Διεθνών και Ελληνικών ερευνητικών εργασιών.
[agpana@med.uoa.gr]

Ξένη Γεωργοπούλου, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Η Ξένια Γεωργοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Ζητήματα φύλου στο θέατρο του Σαίξπηρ και της Αναγέννησης (Παπαζήσης, Αθήνα, 2010 και 2020 [δεύτερη βελτιωμένη έκδοση]), The Body as Text in Shakespeare’s Plays. The Fashioning of the Sexes (Edwin Mellen, Lewiston, 2011) και Ο Σαίξπηρ οριζοντίως και καθέτως (Αιγόκερως, Αθήνα, 2019), καθώς και δεκάδες άρθρα και κριτικές βιβλίου και θεάτρου σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά κυρίως του εξωτερικού, ενώ έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια, ως επί το πλείστον στο εξωτερικό. Ασχολείται κυρίως με τον Σαίξπηρ και το θέατρο της Αναγέννησης, και ειδικότερα με θέματα όπως τα φύλα και η ετερότητα, οι σαιξπηρικές διασκευές και οι σαιξπηρικές αναφορές στη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα.
[georgopx@theatre.uoa.gr]

Περικλής Παναγόπουλος, Εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Περικλής Π. Παναγόπουλος γεννήθηκε στην Πύλο (1964) όπου και τελείωσε το Λύκειο. Εισήχθη κατόπιν ετησίων εισαγωγικών εξετάσεων με κλειστό αριθμό εισακτέων στην Ιατρική και Χειρουργική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάντοβα. Ήταν εσωτερικός σπουδαστής στην Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Πάντοβα όπου και εκπόνησε την πειραματική πτυχιακή εργασία του: «Ενδοκρινολογικός Άξονας στις νεοπλασίες του Μαστού». Πήρε πτυχίο στην Ιατρική και Χειρουργική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές, κατόπιν ετησίων εισαγωγικών εξετάσεων, στην Σχολή Ειδίκευσης στην Μαιευτική και Γυναικολογία του Πανεπιστημίου της Βερόνα. Πήρε ειδικότητα Μαιευτήρος-Γυναικολόγου στην Περούτζια της Ιταλίας και στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Μελέτη ουροδυναμικών παραμέτρων σε ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο μετά χειρουργική θεραπεία και ακτινοθεραπεία» με επιβλέποντα τον Κ. Δημόπουλο, Tακτικό Καθηγητή Ουρολογίας, Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλη τους Ι. Καστριώτη, Aναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Α. Λιάπη, Eπίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια, Έδρα της Ιατρικής της Περιγεννητικής Ηλικίας, στην Κολποσκόπηση στην κύηση και έκανε εξάμηνη μετεκπαίδευση με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Α.Π. 227) από 15/2/2000 έως 14/8/2000 στην Β΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Α.Π. 238/00) στα πεδία της Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και της Γυναικολογικής Ουρολογίας. Κατά την εκπαίδευσή του εκδόθηκε (Συνεκδότης) το βιβλίο GINECOLOGIADELL’ ADOLESCENZA. GCreatsas, PPanagopoulos «Progressiclinici» Ginecologiae Ostetricia Diretta da: EV Cosmi e GC Di Renzo, RivistaTrimestrale. Vol 5, N 3-4 2002. Piccin (Πιστοποιητικό του Διευθυντού της Β΄ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθ. Γ. Κρεατσά).
[paninosrafaela@yahoo.gr]

Δήμητρα Αντωνοπούλου, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Μαθηματικών

Η Δήμητρα Αντωνοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά την αποφοίτησή της από την Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, απέκτησε Δίπλωμα Μαθηματικών, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, και Διδακτορικό Δίπλωμα από το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Πριν αναλάβει τα καθήκοντά της ως μέλος Δ.Ε.Π. του Ε.Κ.Π.Α., δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Ελλάδα, και μετέπειτα στο Πανεπιστήμιο του Chester στην Μεγάλη Βρετανία. Έχει διατελέσει κριτής σε περιοδικά, και συγγράψει ένα σύνολο δημοσιεύσεων σε μαθηματικά περιοδικά με κριτές. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Αριθμητική Ανάλυση για την επίλυση Μερικών Διαφορικών Εξισώσεων και Στοχαστικών Διαφορικών Εξισώσεων σε προβλήματα κυματικής διάδοσης και διαχωρισμού φάσης, και τις μη γραμμικές ΜΔΕ και  Στοχαστικές Διαφορικές Εξισώσεις.
[danton.d2@gmail.com]

Αντώνιος Γαργαλιώνης, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Αντώνης Γαργαλιώνης γεννήθηκε στην Τρίπολη, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε τον τίτλο ειδικότητας της Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής το 2015. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία» και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με υποτροφία από την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Πεπτικού. Εργάστηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, στο ΛΑΪΚΟ Νοσοκομείο Αθηνών και στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Εκπόνησε τη μεταδιδακτορική του έρευνα με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ.. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στην Ιατρική Σχολή της Βόννης. Έχει τιμηθεί με 22 εγχώρια και διεθνή βραβεία, σε αρκετά από αυτά ως κύριος ερευνητής, μεταξύ των οποίων το Α’ Βραβείο της Ευρω-Ασιατικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, το Έπαθλο «Σωτήρης Παπασταμάτης» από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, το Gold Award των Healthcare Business Awards και το βραβείο «Γεώργιος Τόλης» από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία. Έχει διατελέσει Guest Editor και είναι Section Board Member (Molecular Biology) στο περιοδικό International Journal of Molecular Sciences. Έχει > 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα βιοϊατρικά περιοδικά, με > 1300 αναφορές και h-index: 21, ανακοινώσεις και διαλέξεις σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια. Έχει διατελέσει κριτής (reviewer) σε >50 άρθρα διεθνών έγκριτων βιοϊατρικών περιοδικών. Το κύριο ερευνητικό του αντικείμενο είναι η μελέτη των μοριακών μηχανισμών που επάγονται από μηχανικές δυνάμεις στην καρκινογένεση. Το 2023 συμπεριλήφθηκε από το περιοδικό World Journal of Clinical Oncology στους τρεις πιο επιδραστικούς και παραγωγικούς επιστήμονες διεθνώς στο πεδίο της Μηχανοδιέγερσης του Καρκίνου. Είναι μέλος του Δ.Σ. (Ταμίας) στην Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοχημείας, ενώ διετέλεσε τακτικό μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
[agargalionis@yahoo.gr]

Κωνσταντίνος Ρεπαπής, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Ο Κωνσταντίνος Ρεπαπής γεννήθηκε στην Αθηνά και έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Kent (ΒΑ in Economics) και το μάστερ και διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Mphil & PHD in Economics). Το διδακτορικό του αναλύει την Αυστριακή θεωρία των οικονομικών κύκλων και επιβλέπων καθηγητής του ήταν ο Geoffrey Colin Harcourt. Η έρευνα του σχετίζεται με την πολιτική οικονομία και την ιστορία της οικονομικής θεωρίας και ειδικότερα την θεωρία του Κέυνες και της μετα-Κέυνσιανης σχολής. Έχει δημοσιεύσει την ερεύνα του σε διεθνή περιοδικά (Cambridge Journal of Economics, European Journal of the History of Economic Thought, History of Political Economy, Journal of the History of Economic Thought, Economic Thought: History, Philosophy, and Methodology, Contributions to Political Economy, The Economic and Labour Relations Review), σε συλλογικούς τόμους και συν-επιμελήθηκε το 2023 τον τόμο Economics and Art Theory εκδόσεις Routledge. Είναι Editor και Associate Editor επιστημονικών περιοδικών (Economic Thought, Economia Politica, Cahiers d’économie politique), έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και οργανώσει ημερίδες με θέμα την ιστορία της οικονομικής σκέψης αλλά και την σχέση της οικονομικής θεωρίας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Έχει λάβει χρηματοδότηση για την έρευνα του από το Independent Social Research Foundation και το Shackle studentship του St. Edmund’s College, University of Cambridge. Η έρευνα του έχει διακριθεί και από την κοινότητα της ιστορίας της οικονομικής σκέψης της Αμερικής όπου για το άρθρο του «W. Stark, J.M. Keynes, and the Mercantilists» έλαβε το βραβείο Craufurd Goodwin Best Article in the History of Economics Prize το 2022. Έχει διδάξει οικονομικά στο St. Peter’s College, University of Oxford, και στο Goldsmiths, University of London.
[c.repapis@gold.ac.uk]

Sergejus Temcinas, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών

Ο Καθηγητής Sergejus Temcinas είναι μέλος της Accademia Ambrosiana (Classe di Slavistica), Μιλάνο, Ιταλία (από το 2014). Το επαγγελματικό του υπόβαθρο περιλαμβάνει Ρωσική Φιλολογία (Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, 1984), Βουλγαρική Φιλολογία (Πανεπιστήμιο της Σόφιας Άγιος Κλήμης της Αχρίδας, 1996), διδακτορικό δίπλωμα στη ρωσική και παλαιοσλαβική γλώσσα (Κρατικό Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, 1989) και δίπλωμα Doctor Habilitatus of Humanities στις βαλτικές και σλαβικές γλώσσες και φιλολογίες (Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, 2001). Έχει δημοσιεύσει περίπου 240 επιστημονικά έργα αφιερωμένα στην παλαιοσλαβική γλώσσα και γραμματεία και τις σχέσεις τους με τη βυζαντινή παράδοση, την κυριλλική χειρόγραφη παράδοση του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, τις μεσαιωνικές εβραιο-σλαβικές φιλολογικές διεπαφές, τη σλαβόγλωσση χειρόγραφη παράδοση (γραμμένη με αραβικούς χαρακτήρες) των Τατάρων του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας, καθώς και τη βαλτική και σλαβική ιστορική και συγκριτική γλωσσολογία και ετυμολογία.
[sergejus.temcinas@flf.vu.lt]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο