Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ: Βασίλειου Σπυρόπουλου, Ηρακλή Μητσογιάννη, Αθανάσιου Δελλή, Γεωργίου Βαβουρανάκη, Γκίκα Μαγιορκίνη, Ιωάννη Παπαναστασίου, Γεωργίου Πάλλη, και Ανδρομάχης-Βιργινίας Πανταζάρα.

Βασίλειος Σπυρόπουλος, εξέλιξη σε Καθηγητή στο Τμήμα Φιλολογίας
[vspyrop@phil.uoa.gr]

Ο Βασίλειος Σπυρόπουλος είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας, κατεύθυνσης Γλωσσολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης και διδακτορικού διπλώματος Θεωρητικής Γλωσσολογίας από το Πανεπιστήμιο του Reading του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το 2001 ως το 2009 εργάστηκε στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και από το 2009 υπηρετεί στον Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής και υπεύθυνος δράσεων σε μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, όπως τα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων 2002-2008» και «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών», με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την επιστημονική εποπτεία και την εκπόνηση υλικού που αφορά την γραμματική περιγραφή και την αντιπαραβολική μελέτη της Ελληνικής με γλώσσες όπως η Τουρκική και η Αλβανική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην θεωρητική ανάλυση της γραμματικής δομής της Γλώσσας, κυρίως της Σύνταξης, της Μορφολογίας και της διεπαφής τους με την Φωνολογία, μέσα από το θεωρητικό πρότυπο της Γενετικής Γραμματικής. Ασχολείται επίσης με την περιγραφή, αντιπαραβολική μελέτη και θεωρητική ανάλυση της συντακτικής και μορφολογικής δομής της Ελληνικής, τόσο της Νέας όσο και των παλαιότερων φάσεων της και της ιστορικής της εξέλιξης, αλλά και με την συνολική περιγραφή της γραμματικής της δομής και της διαλεκτικής της ποικιλίας, όπου επικεντρώνεται στην καταγραφή, τεκμηρίωση και περιγραφή των Μικρασιατικών διαλέκτων, όπως είναι η Ποντιακή και η Καππαδοκική. Έχει δημοσιεύσει 4 βιβλία και πάνω από 60 εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, συλλογικούς τόμους διεθνών εκδοτικών οίκων και πρακτικά συνεδρίων. Έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε περισσότερα από 70 συνέδρια, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 30 ομιλίες, διαλέξεις και σεμινάρια σε ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ηρακλής Μητσογιάννης, εξέλιξη σε Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή
[imitsog@med.uoa.gr]

Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη λήψη της Ειδικότητας, ορκίστηκε Αριστούχος Διδάκτωρ της Ιατρικής και εργάστηκε στο Royal Hallamshire Hospital, στο Sheffield της Αγγλίας, αποκτώντας ικανή εμπειρία στη Νευροουρολογία-Γυναικολογική Ουρολογία, Ουροδυναμική και Επανορθωτική Χειρουργική του ουροποιογεννητικού συστήματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ως Ειδικευμένος Ουρολόγος εργάστηκε σε Πανεπιστημιακές Κλινικές (αρχικά ως Επιστημονικός Συνεργάτης στην Α΄ Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ως Επιμελητής στην Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Β΄ Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών). Από το 2013 υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική (Σισμανόγλειο ΓΝΑ) συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις κλινικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητές της. Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην Ενδοουρολογία, Νευροουρολογία-Ουροδυναμική-Γυναικολογική Ουρολογία και στην Ογκολογία του Ουροποιογεννητικού συστήματος και συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων πρωτότυπων εργασιών σε διεθνή περιοδικά, καθώς και συμμετοχή  σε πολλές ενδοκλινικές και διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες & ερευνητικά προγράμματα. Στο εκπαιδευτικό-διδακτικό του έργο συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή του σε  Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει και τη συγγραφή κεφαλαίων σε  Πανεπιστημιακά Συγγράμματα Ουρολογίας. Ο κ. Μητσογιάννης έχει πραγματοποιήσει ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ομιλιών και διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής. Είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιατρείου Νευροουρολογίας-Ουροδυναμικής και Ακράτειας της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Τμήματος Ουροδυναμικής, Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (ΟΝΟΓΟ) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού “Hellenic Urology”, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια για περαιτέρω εξέλιξη της Ειδικότητας της Ουρολογίας. Τέλος, ως μέλος ΔΕΠ της Β΄ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής, διαθέτει ικανή κλινική εμπειρία και  συμμετέχει ενεργά σε πλήθος ανοικτών, ενδοσκοπικών και διαδερμικών επεμβάσεων, ακόμη και εκείνων ιδιαίτερα αυξημένης βαρύτητας.

Αθανάσιος Δελλής, εξέλιξη σε Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή

Ο κ. Αθανάσιος (Θάνος) Δελλής μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στους Σοφάδες Καρδίτσας, εισήχθη μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις στο Ιατρικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1996.  Ειδικεύθηκε στη Χειρουργική Ουρολογία στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και το 2005 ύστερα από εξετάσεις απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Ουρολογίας. Το 2006 έγινε μετά από εξετάσεις Fellow of the European Board of Urology (FEBU). Το 2007 παρουσίασε τη διδακτορική του διατριβή, η οποία αξιολογήθηκε με βαθμό «Άριστα». Το 2009 μετεκπαιδεύτηκε στην Ενδοουρολογία και Λαπαροσκοπική Ουρολογία Ανώτερου Ουροποιητικού και τις εφαρμογές Laser στο Bristol Urological Institute, στο Μπρίστολ της Μεγ. Βρεττανίας. Από το 2005 έως το 2012 εργάστηκε ως Επιμελητής στην Ουρολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Το 2012 εκλέχθηκε Λέκτορας Ουρολογίας, το 2015 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής, το 2019 Αναπληρωτής και τον Μάρτιο του 2023 Πρωτοβάθμιος Καθηγητής Ουρολογίας και εργάζεται στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Από το 2017 έχει την Επιστημονική Υπευθυνότητα του Ουρολογικού Τμήματος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο. Έχει συγγράψει πολυάριθμες ερευνητικές εργασίες σε ξενόγλωσσα κυρίως επιστημονικά περιοδικά (113), με υψηλή διεθνή απήχηση (Citations: 2351, h-index: 22, i10-index:44), ενώ έχει συγγράψει 5 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία αναφοράς. Έχει διακριθεί με την 1η θέση στον Ελληνικό Κλάδο των εξετάσεων για το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ουρολόγων (FEBU) για το έτος 2004 και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολυάριθμα ελληνικά και ξένα συνέδρια σε όλο τον κόσμο (157). Έχει εκλεγεί και θητεύσει ως Ειδικός και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, της Societé Internationale d’ Urologie (National Delegate και Member of the Nomonating Committee) και Associate Member of EULIS της European Association of Urology, ενώ από τον Μάιο του 2021 είναι Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Γεώργιος Βαβουρανάκης, εξέλιξη σε Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
[gvavour@arch.uoa.gr]

Ο Γιώργος Βαβουρανάκης είναι Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου: Θεωρητικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στο ίδιο Τμήμα με ειδίκευση στην αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης (1994) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην προϊστορική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield (MA 1997 και PhD 2002). Υπήρξε υπότροφος της Greek Archaeological Committee (U.K.) και του Ιδρύματος Π.Ν. Μιχελή. Με΄τα την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής εργάσθηκε ως ωρομίσθιος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ως μεταδιδάκτορας και διδακτικό προσωπικό με συμβάσεις στο ΕΚΠΑ, στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πελοποννήσου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εξελέγη στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, όπου διδάκσει έως σήμερα, ως Λέκτορας (2012), Επίκουρος Καθηγητής (2014), Αναπληρωτής Καθηγητής (2019) και Καθηγητής (2023). Κατά την τελευταία πενταετία διευθύνει το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Μινωική Κρήτη και την Προϊστορική Κύπρο, τα προϊστορικά ταφικά έθιμα, την αρχαιολογία τοπίου και την ιστορία της αρχαιολογικής επιστήμης. Έχει συμμετάσχει και διευθύνει αρχαιολογικά προγράμματα έρευνας πεδίου στην Κρήτη και την Κύπρο και είναι αναπληρωτής διευθυντής στην πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΕΚΠΑ στο Πλάσι Μαραθώνα. Έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία, έξι συλλογικούς τόμους με την επιστημονική του επιμέλεια και πάνω από 50 άρθρα σε διεθνή περιοδικά (American Journal of Archaeology, Journal of Eastern Mediterranean Archaeology and Heritage Studies, Cahiers Mondes Anciens, Opuscula Atheniensia, Report of the Department of Antiquities in Cyprus) και πρακτικά συνεδρίων σε διεθνείς σειρές εκδόσεων (Hesperia Supplements, Aegaeum, Aegis, AURA).

Γκίκας Μαγιορκίνης, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή

Ιωάννης Παπαναστασίου, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγητή στο Τμήμα Φαρμακευτικής
[papanastasiou@pharm.uoa.gr]

Ο κ. Ιωάννης Παπαναστασίου έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ το 2001. Επίσης έλαβε  το Μεταπτυχιακό του Δίπλωμα Ειδίκευσης το 2004 και το διδακτορικό του δίπλωμα το 2007 από τον Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Ο κ. Παπαναστασίου εργάστηκε ως έμμισθος μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του Center for Drug Discovery του Πανεπιστημίου Northeastern (ΗΠΑ) τα έτη 2008 και 2009 και ως συνεργάτης του εργαστηρίου Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ το διάστημα 2009-2014. Το 2010 εξελέγη σε θέση Λέκτορα του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ στο γνωστικό αντικείμενο της «Συνθετικής Φαρμακευτικής Χημείας» και διορίστηκε το 2014. Το 2016 εξελέγη σε θέση Επίκουρου Καθηγητή επί θητεία, στην οποία  μονιμοποιήθηκε το 2020. To 2022 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής. Το διδακτικό έργο του κ. Παπαναστασίου συνίσταται στην διδασκαλία της οργανικής και της φαρμακευτικής χημείας τόσο στον προπτυχιακό, όσο και στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών, αλλά και την εργαστηριακή εκπαίδευση προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων. Το ερευνητικό έργο του κ. Παπαναστασίου εστιάζεται στον σχεδιασμό και την σύνθεση νέων οργανικών ενώσεων με φαρμακολογικό ενδιαφέρον. Κατά την μεταδιδακτορική του έρευνα ασχολήθηκε με τα κλασικά και μη κλασικά κανναβινοειδή, ενώ τώρα η έρευνα του εστιάζεται σε ετεροκυκλικά και αδαμαντανικά παράγωγα με φαρμακολογική δράση κατά των παραμελημένων ασθενειών (neglected diseases) και της φυματίωσης. To έργο αυτό αποτυπώνεται σε δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα περιοδικά και στην συμμετοχή του σε αντίστοιχο πρόγραμμα COST Action.

Γεώργιος Πάλλης, εξέλιξη σε Αναπλ. Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
[gpallis@arch.uoa.gr]

Ο Γιώργος Πάλλης σπούδασε αρχαιολογία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει από το 2013. Η έρευνα του επικεντρώνεται στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή γλυπτική, την επιγραφική και τη μνημειακή τοπογραφία. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, και έχει επιμεληθεί εκδόσεις συλλογικών έργων. Μεταξύ του 2006 και 2013 υπηρέτησε ως μόνιμος αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει λάβει μέρος σε σωστικές ανασκαφές στην Αττική, τη Φθιώτιδα και τις Κυκλάδες, καθώς και στην πανεπιστημιακή ανασκαφή του βενετικού Επάνω Κάστρου της Άνδρου. Από το
2015 συμμετέχει στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της αρχαίας πρωτεύουσας της Άνδρου στον οικισμό της Παλαιόπολης. Είναι γενικός γραμματέας της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (έτος ιδρύσεως 1884) και μέλος της Ελληνικής Επιγραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και της βρετανικής Society for the Promotion of Byzantine Studies. Συμμετέχει επίσης στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί των Χριστιανικών Μνημείων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανδρομάχη-Βιργινία Πανταζάρα, εξέλιξη σε Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
[mavinap@frl.uoa.gr]

Η Ανδρομάχη-Βιργινία (Μαβίνα) Πανταζάρα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με γνωστικό αντικείμενο «Μετάφραση, ορολογία και γλωσσική τεχνολογία». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, και διδάκτορας στις Επιστήμες της Γλώσσας του Πανεπιστημίου Paris 8 της Γαλλίας.

Η ερευνητική και συγγραφική της δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα εφαρμοσμένης μεταφρασεολογίας, αντιπαραβολικής μελέτης γαλλικής-ελληνικής, υπολογιστικής γλωσσολογίας, λεξικογραφίας και ορολογίας. Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα αυτόματης επεξεργασίας της γλώσσας, καθώς και στον σχεδιασμό, σύνταξη και επιμέλεια έντυπων και ηλεκτρονικών λεξικών. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Έχει μεταφράσει για ελληνικούς εκδοτικούς οίκους έργα φιλοσοφίας και ψυχανάλυσης από τα γαλλικά (Paul Ricœur, Colette Soler κ.ά.), ενώ είχε την επιστημονική επιμέλεια της συλλογικής μετάφρασης του βιβλίου του Michael Cronin Η μετάφραση στην ψηφιακή εποχή από φοιτήτριες και φοιτητές του Διατμηματικού ΠΜΣ «Μετάφραση-Μεταφρασεολογία» του ΕΚΠΑ (EST Translation Prize 2018).

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τέως Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας (ΕΕΜ). Είναι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) και μέλος του Γενικού Επιστημονικού Συμβουλίου της, καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας (ΕΔΟ), τον συντονισμό του οποίου έχει το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ασχολείται με την τυποποίηση σε θέματα γλώσσας, ορολογίας, γλωσσικών τεχνολογιών και υπηρεσιών συμμετέχοντας ως εμπειρογνώμονας στις εργασίες της Διεθνούς Επιτροπής TC 37 “Language and terminology” του International Organization for Standardisation (ISO) και είναι Τεχνική Υπεύθυνη της αντίστοιχης κατοπτρικής Επιτροπής ΤΕ 21 «Ορολογία – Γλωσσικοί πόροι» του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ).

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN