Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Ελένη Μάγειρα, Ευστάθιος Μανιός, Φλώρα Μπακοπούλου, Μαρία Ρουμπελάκη, Ιωάννης Σπανός, Χαράλαμπος Βασιλάτος, Κωνσταντίνος Δρούτσας, Ειρήνη Χατζηράλλη, Αλέξανδρος Ρόκας και Ελένη Φράγκου.

Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Ο Χρύσανθος Κανελλόπουλος, του Χαραλάμπους και της Δανάης, είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και διδάκτωρ στο ίδιο τμήμα. Η διδακτορική του διατριβή πραγματεύεται την δωρική αρχιτεκτονική της Κέας και των Κυκλάδων εν γένει. Μεταξύ των ετών 1992 και 2005 εργάστηκε με το American Center of Oriental Research στην Ιορδανία σε πλήθος ερευνητικών έργων στο Αμμάν, την Πέτρα και λιγότερο στην Βηθανία, τα Γέρασα. Έχει ακόμα επιδοθεί σε αποτυπώσεις, μελέτες ανάδειξης και ψηφιακές αναπαραστάσεις πλήθους αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα, όπως ειναι η Επίδαυρος, η Νότια Κλιτύς της Ακρόπολης και η Σάμος. Εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., το 2009 και εξελίχθηκε σε τακτικός καθηγητής το 2024. Κατά την θητεία του στο Ε.Κ.Π.Α. διηύθυνε την μελέτη της αρχιτεκτονικής στο Ασκληπιείο της Λισσού στην Κρήτη, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα, στο ιερό του Απόλλωνος Ζωστήρος στη Βουλιαγμένη, το ναό του Διός στη Λειβαδειά, και στο ναό της Άρτεμης στη Βραυρώνα, μεταξύ άλλων. Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγεται η ελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, αρχαίες οικοδομικές τεχνικές καθώς και ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχαίων θέσεων.
Ο κ. Κανελλόπουλος είναι συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών και τριών μονογραφιών σε συνεργασία, καθώς και πληθώρας επιστημονικών άρθρων σχετικών με την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. Ο ίδιος είναι πατέρας του Χαραλάμπους Κανελλοπούλου.
[chrys_kane@arch.uoa.gr]

Ελένη Μάγειρα, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

H Ελένη Μάγειρα είναι απόφοιτος (1996) του τμήματος της Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παθολόγος – Εντατικολόγος, που εκπαιδεύτηκε στην Α΄ Παθολογική Kλινική του νοσοκομείου «ο Ευαγγελισμός» και στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2007). Υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2010 οπότε και εκλέχθηκε Λέκτορας με θητεία, ακολούθως Επίκουρη Καθηγήτρια υπό θητεία, Επίκουρη Καθηγήτρια με μονιμοποίηση, μόνιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, και πλέον Καθηγήτρια. O συνολικός χρόνος μετεκπαίδευσης της στο εξωτερικό έως τώρα είναι 5 έτη, σε υψηλής φήμης νοσοκομεία όπως, University of Pennsylvania School of Medicine, PA, USA, Winthrop University Hospital, Mineola, NY, USA, και M.D. Anderson Cancer Center, Houston Texas, USA με την ιδιότητα του Post Doctoral Fellow, Visiting Scholar, και Fulbrighter Visiting Scholar. Εχει λάβει  σημαντικές διακρίσεις (υποτροφίες και βραβεία) για το ερευνητικό και το κλινικό της έργο. Aσκεί αδιάλειπτη και συνεχή διδακτική δραστηριότητα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι κλινικά υπεύθυνη, επί σειρά ετών, για τον συντονισμό και τον καθορισμό των διαγνωστικών και θεραπευτικών σχεδιασμών των νοσηλευόμενων ασθενών τμήματος της πολυδύναμης ΜΕΘ της Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Ε.Κ.Π.Α. Είναι συγγραφέας κεφαλαίων και άρθρων σε διεθνή έγκριτα βιοϊατρικά περιοδικά, ενώ έχει μεγαλο αριθμό ανακοινώσεων και διαλέξεων σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια. Έχει διατελέσει κριτής (reviewer) διεθνών έγκριτων βιοϊατρικών περιοδικών. Εχει συγγράψει και δημοσιεύσει ξενογλώσσα άρθρα υπο μορφή κεφαλαίων, ερευνητικών άρθρων, και δυσδιάγνωστων περιστατικών. Είναι μέλος πολλών Ελληνικών και Διεθνών επιστημονικών επιτροπών και διετέλεσε Πρόεδρος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής της Διημερίδας με τίτλο «Λοιμώξεις σε Πολυτραυματίες» Νοσοκομείο «ο Ευαγγελισμός». Είναι μεταξύ άλλων μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) και της Επιστημονικής Επιτροπής για την παροχή γνώμης προς τον Προεδρο του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
[elmagira@yahoo.com]

Ευστάθιος Μανιός, Εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

Ο Ευστάθιος Μανιός είναι Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο Θεραπευτική – Παθολογία στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Πλέβεν το 1996 και εκπαιδεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία στη Θεραπευτική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α. (2001–2006). Εκπόνησε το διδακτορικό του στη Θεραπευτική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α. (2006). Μετεκπαιδεύτηκε ως Research Fellow στη Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Νοσοκομείο Glenfield του Πανεπιστημίου Leicester, με αντικείμενο τη μελέτη της αρτηριακής πίεσης και της ευαισθησίας τασεοϋποδοχέων σε ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (2006-2007). Εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος στη Θεραπευτική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α. (2007-2013). Από το 2014 υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στη Θεραπευτική Κλινική του Ε.Κ.Π.Α.
Tο ερευνητικό του έργο εστιάζεται στη μελέτη της αρτηριακής πίεσης και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Όσο αφορά στην μελέτη της αρτηριακής πίεσης ασχολήθηκε ερευνητικά με τομείς όπως η επίδραση της κιρκάδιας διακύμανσης, της μεταβλητότητας καθώς και των φαινότυπων αρτηριακής πίεσης στην ανάπτυξη ασυμπτωματικών βλαβών σε όργανα στόχους στους υπερτασικούς ασθενείς, στην έκβαση του οξέος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου καθώς και σε ασθενείς με άλλα καρδιαγγειακά συμβάματα Αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας ήταν η εισαγωγή ενός νέου δείκτη μεταβλητότητας της αρτηριακής πίεσης, της ταχύτητας μεταβολής της αρτηριακής πίεσης, στη διεθνή βιβλιογραφία. Η ερευνητική του δραστηριότητα στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αφορά στην παθοφυσιολογική ταξινόμηση και την αντίστοιχη μακροχρόνια έκβαση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με την αρτηριακή πίεση, τις αθηροσκληρωτικές βλάβες και τους δείκτες της ενδοθηλιακής λειτουργίας, την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και την φαινοτυπική ταξινόμηση, τη διερεύνηση παθοφυσιολογικών μηχανισμών και τη μακρόχρονη έκβαση ασθενών με εμβολικά εγκεφαλικά απροσδιόριστης προέλευσης.
Έχει δημοσιεύσει 132 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης συγγράψει 15 κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και έχει 259 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι γραμματέας της Ομάδας Εργασίας “Hypertension and Brain” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης.
[stmanios@med.uoa.gr]

Φλώρα Μπακοπούλου, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Η Φλώρα Μπακοπούλου είναι Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής-Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Είναι απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής και της Φαρμακευτικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., διδάκτωρ Βιοφαρμακευτικής-Φαρμακοκινητικής με ιατρική εξειδίκευση στην Κλινική Φαρμακολογία. Ειδικεύθηκε στην Παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετεκπαιδεύτηκε στην Εφηβική Ιατρική (Michigan State University, ΗΠΑ), Παιδική-Εφηβική Γυναικολογία (International Fellowship of Pediatric and Adolescent Gynecology, IFEPAG – Children’s National Medical Center, Washington DC, ΗΠΑ), Παιδιατρική-Εφηβική Ενδοκρινολογία (Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, NIH, ΗΠΑ), Ψυχιατρική Παιδιών-Εφήβων και στην Ψυχολογία (Ε.Κ.Π.Α.). Είναι επιστημονική υπεύθυνη επί 15ετία στο τριτοβάθμιο Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Ε.Κ.Π.Α., που φιλοξενεί από το 2010 την Έδρα UNESCO για την Εφηβική Υγεία και Ιατρική. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 220 ξενόγλωσσων δημοσιευμένων εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά (συμπεριλαμβανομένων των Lancet και Nature Medicine), ενός βιβλίου, 16 κεφαλαίων και στην επιμέλεια 3 βιβλίων. Έχει συμμετάσχει με 201 ανακοινώσεις και 140 διαλέξεις σε συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις και σε 7 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα.
Η κ. Μπακοπούλου είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, στο Υπουργείο Υγείας (2020-σήμερα). Είναι εκπρόσωπος για τα φάρμακα στη Συντονιστική Ομάδα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στις υποομάδες για τη μεθοδολογία, τις αναδυόμενες τεχνολογίες υγείας και τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Heads of Health Technology Assessment (HTA) Agencies Group (HAG) και της ομάδας εργασίας για την επικοινωνία (HAG Communication Working Group).
Είναι μέλος της Επιτροπής Προπτυχιακής Εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών Ειδικοτήτων UEMS (European Union of Medical Specialists) στη Διεπιστημονική Επιτροπή για την Εφηβική Ιατρική. Έχει διατελέσει μέλος της Ομάδας Εργασίας για την Ειδικότητα της Παιδιατρικής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και μέλος της επιτροπής ESPE Online Learning/e-Learning Committee της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας.
[fbacopoulou@med.uoa.gr]

Μαρία Ρουμπελάκη, Εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Η Μαρία Ρουμπελάκη είναι Καθηγήτρια Βιολογίας και Εφαρμογών Αναγεννητικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α.
Πραγματοποίησε την διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ως υπότροφος του Medical Research Council (MRC) και του Leukaemia Research Fund (LRF). Συνέχισε την μεταδιδακτορική της εκπαίδευσή στο Stem Cell Laboratory, Nuffield Laboratory Sciences, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και κατόπιν επέστρεψε στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Το 2012 διορίστηκε Λέκτορας Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., το 2014 προήχθη στην θέση της Επικ. Καθηγήτριας Αναπτυξιακής Βιολογίας και τo 2019 εκλέχθηκε ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Το 2011, διετέλεσε επισκέπτρια λέκτορας στο Stem Cells Laboratory, NDCLS του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 2015 μετέβη ως Fulbright Scholar στο Τμήμα Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, Η.Π.Α όπου διεξήγαγε έρευνα στο πεδίο των βλαστικών κυττάρων. Το 2017 έλαβε το βραβείο επαγγελματικής επιτυχίας από το Βρετανικό Συμβούλιο για τις ερευνητικές της μελέτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.
Για πάνω από 20 χρόνια, μελετά τη διαφοροποίηση και τις ιδιότητες των ενηλίκων και εμβρυϊκών μεσεγχυματικών στελεχιαίων/στρωματικών κυττάρων (MSCs). Πιο πρόσφατα, οι μελέτες της ομάδος της επικεντρώνονται στη χρήση θεραπειών με βάση τα MSCs στην οξεία ηπατική ανεπάρκεια. Η ομάδα της έχει προσελκύσει χρηματοδοτήσεις για τη διεξαγωγή έρευνας  από διεθνείς και εθνικούς φορείς (Horizon 2020, FP7-HEALTH-2013-INNOVATION, H.F.R.I., Fondation Santé,  Marie Curie European Industrial Doctorate, I.K.Y, GCSRT, Asklepios, Gilead Research Grant κλπ).
Η Μαρία Ρουμπελάκη είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά. Έχει διατελέσει κριτής σε μεγάλο αριθμό διεθνών επιστημονικών περιοδικών και αξιολογήτρια διεθνών και εθνικών φορέων χρηματοδότησης. Είναι Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής, στην οποία είναι Αναπληρώτρια Προέδρος, και της Ελληνικής Εταιρείας Νανοτεχνολογίας στις Επιστήμες Υγείας. Η Μαρία Ρουμπελάκη διδάσκει Βιολογία σε προπτυχιακούς φοιτητές Ιατρικής και είναι ενεργό μέλος και διδάσκουσα σε 13 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
[roubel@med.uoa.gr]

Ιωάννης Σπανός, μετακίνηση σε Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Ο Γιάννης Σπανός είναι Καθηγητής Επιχειρησιακής Στρατηγικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τρέχοντα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη του ρόλου του μάνατζμεντ και της στρατηγικής στους οργανισμούς στο χώρο του θεάτρου και ευρύτερα στις πολιτισμικές βιομηχανίες. Αυτή την εποχή εργάζεται για τη συγγραφή διδακτικού εγχειριδίου με αντικείμενο την Διαχείριση της Πολιτισμικής Παραγωγής (Arts Management).
Πριν την μετακίνηση του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπηρέτησε ως Καθηγητής Επιχειρησιακής Στρατηγικής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Στο ΟΠΑ δίδαξε Στρατηγική & Καινοτομία, Μάνατζμεντ, και Οργανωσιακή Θεωρία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Επιπλέον, διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ως μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού) Διοικητική των Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Έχει συγγράψει βιβλίο με τίτλο «Εισαγωγή στην Καινοτομία» που έχει εκδοθεί και χρησιμοποιείται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καθώς και διδακτικές σημειώσεις για το μάθημα Στρατηγική & Καινοτομία για το ΟΠΑ.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κατά την θητεία του στο ΟΠΑ επικεντρώθηκαν σε θέματα καινοτομίας, στρατηγικής και ανταγωνιστικότητας, και οργανωσιακής αλλαγής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε σημαντικά διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά όπως τα Strategic Management Journal, Journal of Management, Research Policy, Technovation, and R&D Management, ανάμεσα σε άλλα. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο έχει συγκεντρώσει (έως πρόσφατα) περισσότερες από 1120 αναφορές στο ISI Web of Knowledge, 1670 στο Scopus, και 4570 στο Google Scholar.
Είναι κριτής άρθρων για διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως τα Research Policy, Organization Studies (στο οποίο και υπηρέτησε ως μέλος της Συντακτικής Επιτροπής κατά την περίοδο 2006-2008), Journal of Management Studies, Technovation, και άλλα.
Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές του δραστηριότητες, ο Γιάννης Σπανός έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό έργων σε άμεση συνάρτηση με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, πολλά εκ των οποίων έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Έχει εμπειρία σε έρευνες μεγάλης κλίμακας που συμπεριλαμβάνουν τον σχεδιασμό ερωτηματολογίων και την ανάλυση δεδομένων αξιοποιώντας προχωρημένα στατιστικά & οικονομετρικά μοντέλα.
Τέλος, κατά την περίοδο 1995-2010 υπήρξε εξωτερικός σύμβουλος και συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες του Ελληνικού Κέντρου Αναδιανομής Καινοτομίας, που ως μέλος του δικτύου αντίστοιχων Ευρωπαϊκών Κέντρων, στοχεύει στην υποστήριξη της καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας στις ευρωπαϊκές ΜΜΕ.
[spanos@aueb.gr]

Χαράλαμπος Βασιλάτος, Εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Ο Χαράλαμπος Βασιλάτος εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής Κοιτασματολογίας στον Τομέα Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τον Μάρτιο του 2024. Από το 2014 έως το 2020 έχει υπηρετήσει ως μέλος Ε.ΔΙ.Π. οπότε εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Τμήμα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας και κάτοχος διδακτορικού του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την έρευνα εντοπισμού ορυκτών πρώτων  υλών, τις κρίσιμες και τις στρατηγικές πρώτες ύλες, τις εφαρμογές ορυκτών πρώτων υλών και βιομηχανικών παραπροϊόντων σε καινοτόμες και περιβαλλοντικές χρήσεις,τις μεθόδους περιβαλλοντικής αξιολόγησης και αποκατάστασης.
Διαθέτει μακρά εργαστηριακή εμπειρία στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) όσο και στο εξωτερικό (University of Leicester, UK, University of California, Berkeley, USA), σε σύγχρονες μεθόδους μελέτης ορυκτών, μεταλλευμάτων και πετρωμάτων.
Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό έργο με 50 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 25 πλήρεις εργασίες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές, πλέον δεκάδων περιλήψεων. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής του δραστηριότητας έχουν τύχει αποδοχής από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ο κ. Βασιλάτος έχει διατελέσει κριτής εργασιών σε δεκάδες διεθνή περιοδικά.
Στο χρονικό διάστημα από την εκλογή του στη θέση Επίκουρου Καθηγητή το 2020 μέχρι σήμερα έχει διδάξει επτά μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος και τρία μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και έχει επιβλέψει την εκπόνηση δεκαπέντε πτυχιακών και δύο μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.
Έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και στην ΟΜΕΑ του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ενώ έχει διατελέσει μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων.
[vasilatos@geol.uoa.gr]

Κωνσταντίνος Δρούτσας, Εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής

[kondrou@med.uoa.gr]

Ειρήνη Χατζηράλλη, Εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής

Η Ειρήνη Π. Χατζηράλλη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ιδιαίτερη ενασχόληση στις παθήσεις αμφιβληστροειδούς.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2006) και ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία στο Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας (2009-2010), στο Barts and the London NHS Trust, UK (2010-2011) και στη Β’ Οφθαλμολογική Κλινική του Οφθαλμιατρείου Αθηνών (2012-2014). Κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε στο King’s College Hospital, London, UK και Moorfields EyeHospital, London, UK στην παθολογία αμφιβληστροειδούς (2014-2015). Υπηρέτησε ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος στη Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α. (ΠΓΝ «Αττικόν») με αντικείμενο τις παθήσεις αμφιβληστροειδούς από το 2016-2019. Εξελέγην Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2019 και εξελίχθηκε σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας το 2024.
Στη Β΄ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική ασχολείται με τον τομέα των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγγειακές παθήσεις αμφιβληστροειδούς, τις σπάνιες παθήσεις αμφιβληστροειδούς και την απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς. Παράλληλα, ασχολείται με τη διενέργεια κλινικών μελετών και την ανάπτυξη λογισμικών μελέτης του αμφιβληστροειδούς.
Είναι μέλος σε Διεθνείς και  Ελληνικές Επιστημονικές Εταιρείες Οφθαλμολογίας και έχει πλούσιο ερευνητικό-συγγραφικό έργο, όπως αποτυπώνεται από τις δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά (216 publications, 4580 citations, h-index: 36).
[eirchat@yahoo.gr]

Αλέξανδρος Ρόκας, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Νομικής Σχολής

Ο Αλέξανδρος Ρόκας είναι Επίκουρος Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.
Είναι αριστούχος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, καθώς και μεταπτυχιακού (LL.M.) από τη Νομική Σχολή του Harvard.
Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Στο παρελθόν έχει διδάξει, ως εντεταλμένος διδασκαλίας, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α., στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Ο.Π.Α. Επίσης, ήταν μέλος των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την αναμόρφωση του δικαίου των Ανωνύμων Εταιριών και του Πτωχευτικού Κώδικά. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων καθώς και μέλος διεθνών επιστημονικών ενώσεων όπως: ECGI, CERIL και IEEI. Είναι μέλος της επιτροπής που επιμελείται την ύλη του επιστημονικού περιοδικού «Επιθεώρηση Εμπορικού Δικαίου». Η πλέον πρόσφατη μονογραφία του τιτλοφορείται: «Η διεύθυνση του ομίλου επιχειρήσεων ως δικαίωμα και υποχρέωση της μητρικής εταιρίας» (2022). Τέλος, είναι αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
[alexanderrokas@hotmail.com]

Ελένη Φράγκου, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής

[efrangou@outlook.com.gr]

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN