Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Η Ανησυχία για τον Πληθωρισμό”, άρθρο του Ομ. Καθηγητή Π. Πετράκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ δημοσίευσε στις 17 Ιανουαρίου 2022 άρθρο του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτη Ε. Πετράκη, με τίτλο “Η Ανησυχία για τον Πληθωρισμό“.

Το άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
“Ο πληθωρισμός έδειξε τα δόντια του και τον Δεκέμβριο στο 5,1% (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020). Αυτή η μεταβολή οδηγεί τη μέση μεταβολή των τιμών το 2021 κοντά στο 1,1% έναντι -1,24% το 2020. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη (5% τον Δεκέμβριο).

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι μία αύξηση αυτού του μεγέθους (γύρω στο 1,1%) για όλο το 2021 δεν θα προκαλούσε προβληματισμό εάν δεν ήταν τόσο απότομη η αυξητική μεταβολή και εάν δεν προκαλούσε ανησυχία για το μέλλον.

Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι ο πληθωρισμός που έχουμε συνδέεται κατά περίπου 50% με τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και το υπόλοιπο συνδέεται με την έλλειψη κανονικότητας στις γραμμές εφοδιασμού και τις ελλείψεις σε προσωπικό. Οι ενεργειακές τιμές υπό τις σημερινές συνθήκες (όχι ένταση με Ουκρανία), παρόλο που οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν ήδη σήμερα εξωπραγματική διάσταση, αναμένεται να συνεχίσουν να είναι υψηλές και οι αυξήσεις τους να προσγειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα στο 2ο εξάμηνο του 2022 με μείωση τιμών το 2023. Συνεπώς έχουμε έναν πληθωρισμό που προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς και όχι από την πλευρά της ζήτησης και έχει ένα βραχυχρόνιο χαρακτήρα με προοπτικές μείωσης και γι’ αυτό δεν προσφέρονται οι φορολογικές μειώσεις για την αντιμετώπιση του. Εξάλλου εάν ήταν πληθωρισμός ζήτησης, θα συνδεόταν με πληθωριστικές προσδοκίες που δεν έχουν εμφανιστεί.

Ο πληθωρισμός θα κυμανθεί γύρω στο 2,5% για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ ο μέσο ετήσιος πληθωρισμός για όλο το 2022 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 2%. Η Όμικρον λειτουργεί εξάλλου ανασχετικά.

Συνεπώς δεν βλέπουμε να συντρέχουν, μέχρι στιγμής, ικανοί λόγοι σοβαρής γενικότερης πληθωριστικής ανησυχίας παρόλο που δημιουργούνται νέα θέματα αναγκών αναπροσαρμογής της ευρωπαϊκής ενεργειακής τιμολόγησης, παραγωγικής αναδιάρθρωσης και αναδιανομής εισοδήματος. Στο πρώτο η απάντηση είναι οι στοχευμένες επιδοτήσεις του ενεργειακού κόστους, στο δεύτερο οι πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις και στο τρίτο οι παρεμβάσεις στους κατώτατους μισθούς.”

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 17 Ιανουαρίου 2022
Δείτε την αναδημοσίευση στο InDeep Analysis: http://indeepanalysis.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN