Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συνέντευξη του Καθηγητή του ΕΚΠΑ Ευθύμιου Λέκκα στο περιοδικό Construction για την αντισεισμική προστασία σε επίπεδο κατασκευών

Σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης, ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλά για το ισχύον αντισεισμικό θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τις κατασκευές, την κατάρτιση των μηχανικών, καθώς και για τις τρέχουσες τεχνολογίες, που συμβάλλουν στη αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στον Γιώργο Κατσιμίλη και ερωτηθείς για την επάρκεια του ισχύοντος αντισεισμικού θεσμικού πλαισίου απάντησε τα εξής:
Το ισχύον πλαίσιο διαμορφώνεται από την τελευταία έκδοση του αντισεισμικού κανονισμού και από τους Ευρωκώδικες 8. Τα κανονιστικά αυτά πλαίσια, ανταποκρίνονται στο 95% των περιπτώσεων που αφορούν τα κτίρια, τις υποδομές και τη σεισμική επιβάρυνση, που δέχονται σε περιπτώσεις σεισμικών εξάρσεων. Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα μείζον γεγονός στην Ελλάδα ή στον υπόλοιπο κόσμο, προκύπτουν νέα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία αφού γίνουν αποδεκτά από μία ευρεία γκάμα επιστημόνων, τότε ενσωματώνονται κατά περιόδους, στους κανονισμούς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι άμεση προτεραιότητα στους δικούς μας κανονισμούς, διότι προς ώρας δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη. Βέβαια στο μέλλον το κανονιστικό πλαίσιο θα χρίζει βελτίωσης, όχι αντικατάστασης, ώστε να ανταποκρίνεται στα καινούρια επιστημονικά δεδομένα, που θα έρθουν στη επιφάνεια.

Αναφορικά με την ύπαρξη νέων τεχνολογιών που να υπόσχονται καθοριστικές αλλαγές στον τρόπο αντισεισμικού σχεδιασμού και κατασκευής, ανέφερε τα εξής: Η σεισμική μόνωση είναι μία σημαντική τεχνολογία, που έχει εφαρμοστεί αρκετές φορές και δίνει πολλά περιθώρια ασφάλειας σε ένα κτίριο. Η ηλεκτρομαγνητική άπωση είναι επίσης ένα θέμα, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου. Αφού πρώτα εφαρμοστεί σε αρκετές περιπτώσεις κτιρίων, ώστε να δούμε την αντίδραση της σε μεγάλους σεισμούς, έπειτα μπορούμε να προχωρήσουμε με 100% βεβαιότητα στη χρήση της. Για τις μέσες και μικρές κατασκευές, που αφορούν συνήθως κατοικίες ή επαγγελματικούς χώρους, θεωρώ ότι η τήρηση των κανονισμών προσφέρει επαρκέστατη ασφάλεια.

Η συνέντευξη του κ. Λέκκα θα δημοσιευτεί στο τεύχος Νοεμβρίου.


Ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας είναι Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών και Διευθυντής του ΠΜΣ “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων”.

Επίσης τελεί Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και Πρ. Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας.

Τέλος, είναι Editor του Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN