Νέα & Ανακοινώσεις

Ισπανόφωνος Κόσμος και Ελλάδα – Εκδήλωση του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025

Ισπανόφωνος Κόσμος και Ελλάδα – Εκδήλωση του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025

Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας διοργανώνει διήμερη εκδήλωση με θέμα «Ισπανόφωνος Κόσμος και Ελλάδα» σε συνεργασία με το 17ο Φεστιβάλ ΛΕΑ 2025. Το Φεστιβάλ ΛΕΑ, είναι μια από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008 και το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός στην Ελλάδα και στην Κύπρο με θέμα την Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Φιλοξενεί καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, και τους προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στο ελληνικό κοινό και να συνομιλήσουν μαζί του. Μεταξύ των προσκεκλημένων συγγραφέων είναι ο Κοσταρικανός Ραφαέλ Άνχελ Έρα, η Ελληνοαργεντινή Αντιγόνη Ζόγκα, ο Κουβανός Λεονάρδο Παδούρα, ο Πορτογάλος Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, ο Βραζιλιάνος Πάουλο Σκοτ, η Αργεντινή Κλαούντια Πινιέιρο, ο Μεξικανός Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ και ο Έλληνας Ανδρέας Αποστολίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης», στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, 106 79 Αθήνα) την Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Ιουνίου 2025, ώρα 18:00 έως 21:00. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση και ζωντανή αναμετάδοση από το κανάλι του ΕΚΠΑ στο YouTube. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 16 Ιουνίου – https://youtube.com/live/JR4d2hT0dYI

110 Page 1

18.00-18.50

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: «Η Ελλάδα στον ισπανόφωνο κόσμο και ο ισπανόφωνος κόσμος στην Ελλάδα»

Συμμετέχουν: Ραφαέλ Άνχελ Έρα, Κοσταρικανός συγγραφέας, και Αντιγόνη Ζόγκα, Ελληνοαργεντινή συγγραφέας

Συντονίζει: Δρ. Αγλαΐα Σπάθη, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ

Τι ίχνη έχει αφήσει η Ελλάδα στην ισπανόφωνη λογοτεχνία και τι απήχηση έχει ο ισπανόφωνος κόσμος στα ελληνικά γράμματα; Σε αυτό το στρογγυλό τραπέζι, ο Κοσταρικανός συγγραφέας Ραφαέλ Άνχελ Έρα (Verde bestiario, εκδ. Esdrújula) και η Ελληνοαργεντινή συγγραφέας Αντιγόνη Ζόγκα (Παλμίτα, εκδ. Ψυχογιός.) συνομιλούν με τη Δρ. Αγλαΐα Σπάθη σχετικά με τους πολιτιστικούς, μυθολογικούς και γλωσσικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κόσμων. Μια συνάντηση που εξυμνεί τον λογοτεχνικό διάλογο ανάμεσα στις παραδόσεις, τους γεωγραφικούς τόπους και τις ευαισθησίες που αλληλοσυνδέονται πέρα από τα όρια της γλώσσας.

110 Page 2

19.00-19.50

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: «Φωνές από τη Λατινική Αμερική»

Συμμετέχουν:

Νικολέτα Μπούγου, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. «La fugitiva (Η φυγάς) του Σέρχιο Ραμίρες: ενδοοικογενειακές σχέσεις»

Αγλαΐα Σπάθη, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. «Το διηγηματικό έργο του Ραφαέλ Άνχελ Έρα»

Λυμπέρης Κορέας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. «Καμίλα Ενρίκες Ουρένια: η ιδεολογική της κοσμοθεωρία»

Συντονίζει: Βικτωρία Κρητικού, Καθηγήτρια Ισπανοαμερικανικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ

Η λογοτεχνία της Κεντρικής Αμερικής χαρακτηρίζεται από έναν καλλιτεχνικό πλούτο, αποτέλεσμα της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της περιοχής. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ο Νικαραγουανός συγγραφέας Σέρχιο Ραμίρες, του οποίου το αφηγηματικό έργο επικεντρώνεται στην ιστορία, την πολιτική και τον πολιτισμό της χώρας του και της Λατινικής Αμερικής γενικότερα. Από την άλλη πλευρά, ο Κοσταρικανός συγγραφέας Ραφαέλ Άνχελ Έρα, γνωστός για την ποιητικό και αφηγηματικό του έργο, θίγει φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα με μια βαθιά και κριτική ματιά. Ομοίως, η Δομινικανή συγγραφέας Καμίλα Ενρίκες Ουρένια από την Καραϊβική εμπλούτισε το δοκίμιο και την λογοτεχνική κριτική με σημαντικά έργα από φεμινιστική και ουμανιστική οπτική γωνία.

110 Page 3

20.00-20.50

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τέλειο παρελθόν του Λεονάρδο Παδούρα, σε μετάφραση Κώστα Αθανασίου

Συμμετέχουν: Λεονάρδο Παδούρα, Κουβανο-Ισπανός συγγραφέας, Κώστας Αθανασίου, Έλληνας μεταφραστής

Συντονίζει: Γρηγόρης Μπέκος, Έλληνας δημοσιογράφος

Με το Τέλειο παρελθόν, ο Λεονάρδο Παδούρα εγκαινιάζει την περίφημη αστυνομική σειρά με τον ντετέκτιβ Μάριο Κόντε, ένα έργο που συνδυάζει την ίντριγκα του μυθιστορήματος νουάρ με μια οξυδερκή κοινωνική ανάλυση της Αβάνας. Μεταφρασμένη στα ελληνικά από τον Κώστα Αθανασίου, αυτή η ιστορία μετατρέπεται σε γέφυρα ανάμεσα σε γλώσσες και ανθρώπινα τοπία. Στη συζήτηση με τον Γρηγόρη Μπέκο, ο Παδούρα και ο Αθανασίου μοιράζονται το υπόβαθρο ενός μυθιστορήματος που μας προσκαλεί να σκεφτούμε πώς το παρελθόν συνεχίζει να αντηχεί στις αλήθειες του παρόντος.

Επίσης, ο διάσημος Κουβανο-Ισπανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα θα παρουσιάσει το Ir a la Habana, ένα βιβλίο που διατρέχει την πόλη ως φυσικό, συναισθηματικό και λογοτεχνικό χώρο, και που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά μετά το καλοκαίρι σε μετάφραση Κώστα Αθανασίου. Σε έναν διάλογο με τον μεταφραστή του και τον κριτικό λογοτεχνίας Γρηγόρη Μπέκο, ο Παδούρα θα μοιραστεί την προσωπική του οπτική για την Αβάνα, τις ιστορίες, τις αντιθέσεις και τις μνήμες της. Μια πρόσκληση να ανακαλύψετε πώς η γραφή μπορεί να συλλάβει την ψυχή μιας πόλης και να τη μεταμορφώσει σε ένα παγκόσμιο πεδίο λογοτεχνίας.

110 Page 4

Τρίτη 17 Ιουνίου – https://youtube.com/live/bOAnMH4FMsk

18.00-18.50

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: «Ελλάδα και Πορτογαλόφωνος κόσμος»

Συμμετέχουν: Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, Πορτογάλος συγγραφέας, και Πάουλο Σκοτ, Βραζιλιάνος συγγραφέας

Συντονίζει: Άνα Μαρία Σοάρες

Αυτό το στρογγυλό τραπέζι συγκεντρώνει εξέχοντες πορτογαλόφωνους συγγραφείς –Φιλίπα Λεάλ, Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο και Πάουλο Σκοτ– σε έναν λογοτεχνικό και πολιτιστικό διάλογο με την Ελλάδα. Με συντονίστρια την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια και μεταφράστρια Πορτογαλικών, Άνα Μαρία Σοάρες, η συζήτηση θα διερευνήσει τις συγγένειες, τις αντιθέσεις και τα κοινά σημεία μεταξύ της ελληνικής παράδοσης και του πορτογαλόφωνου κόσμου. Ένας στοχασμός πάνω στις γλώσσες, τις κοινές αναμνήσεις και τις δημιουργικές εμπειρίες που εμπλουτίζουν το διεθνές λογοτεχνικό τοπίο από την οπτική γωνία της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και των δεσμών τους με την Ελληνική Δημοκρατία.

110 Page 5

19.00-19.50

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μπέτι Μπου της Κλαούντια Πινιέιρο, σε μετάφραση Ασπασίας Καμπύλη

Συμμετέχουν: Συμμετέχουν: Κλαούντια Πινιέιρο, Αργεντινή συγγραφέας, και Μαρία Λούκα, Ελληνίδα δημοσιογράφος

Η Κλαούντια Πινέιρο, μια από τις πιο δυνατές φωνές της σύγχρονης αργεντίνικης λογοτεχνίας, παρουσιάζει το μυθιστόρημα Μπέτι Μπου, μεταφρασμένο στα ελληνικά από την Ασπασία Καμπύλη. Με οξυδερκή ματιά και οπτική από τη σκοπιά του φύλου, η Πινιέιρο συνυφαίνει έγκλημα, δημοσιογραφία και δομικές σιωπές για να αποκαλύψει τις εντάσεις ανάμεσα στο προσωπικό και το δημόσιο. Με συντονίστρια τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Μαρία Λούκα, αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει μια ευκαιρία να διερευνηθεί πώς η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο καταγγελίας, κοινωνικού προβληματισμού και επιβεβαίωσης της γυναικείας φωνής.

110 Page 6

20.00-20.50

ΠΑΝΕΛ: Συνάντηση με τον Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ

Συμμετέχουν: Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, Μεξικανός συγγραφέας, και Ανδρέας Αποστολίδης, Έλληνας συγγραφέας

Συντονίζει: Σταύρος Πετσόπουλος, Έλληνας εκδότης

Ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, διακεκριμένος Μεξικανός συγγραφέας, συζητά για το τεράστιο λογοτεχνικό του έργο, το οποίο εκτείνεται από ιστορικά μυθιστορήματα μέχρι χρονικά. Γνωστός για το παθιασμένο του στιλ και τους περίπλοκους χαρακτήρες του, ο Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ συνομιλεί με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη  Ανδρέα Αποστολίδη και τον εκδότη Σταύρο Πετσόπουλο, για τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθεί, τις επιρροές που έχουν διαμορφώσει τη γραφή του και τη δύναμη της αφήγησης ιστοριών που συνδέονται με την κοινωνική πραγματικότητα. Μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε μέσα από αυτή τη συνάντηση τα μυστικά πίσω από την πένα αυτού του εμβληματικού συγγραφέα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ ΛΕΑ θα το βρείτε στον σύνδεσμο: https://lea-festival.com/program-2025/

 

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Το ΕΚΠΑ κορυφαίο Πανεπιστήμιο σε Ελλάδα και Κύπρο – Ανακοινώθηκαν οι διεθνείς κατατάξεις Times Higher Education Impact Rankings 2025 και US News Global University Ranking 2025-2026

Δημοσιεύθηκε η αμερικάνικη παγκόσμια κατάταξη US News Best Global University Rankings 2025-2026. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη 1η θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 216η θέση παγκοσμίως. 2ο Ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στη θέση 416. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ευρώπη ανέβηκε στην 78η θέση από την 82η […]

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Επίσκεψη του κ. Mario Nava, Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Μονάδα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κ. Mario Nava, Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη» (EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Director-General – Directorate General “Employment, Social Affairs and Inclusion”), της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Nava […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 24 Ιουνίου, παρουσία του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ν. Ηρειώτη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου Περιπέτειες της πολιτικής και της πολιτικής επιστήμης: Κόμμα, Δημοκρατία, Αριστερά, ένα βιβλίο που γράφτηκε και εκδόθηκε προς τιμήν του Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας […]

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα ανακοίνωση ΕΚΠΑ για τον καύσωνα

Επείγουσα Ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ για τον επερχόμενο καύσωνα Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τα φαινόμενα ακραίας ζέστης, με δύο χαρακτηριστικές εκφάνσεις να ξεχωρίζουν: τον παρατεταμένο καύσωνα με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και το φαινόμενο του θερμικού θόλου (heat dome) κατά την οποία σταθερά υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό […]

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Εκδήλωση για την έκδοση προς τιμήν του Ομ. Καθηγητή Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλη Σπουρδαλάκη

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 24 Ιουνίου, παρουσία του Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ν. Ηρειώτη, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου Περιπέτειες της πολιτικής και της πολιτικής επιστήμης: Κόμμα, Δημοκρατία, Αριστερά, ένα βιβλίο που γράφτηκε και εκδόθηκε προς τιμήν του Μιχάλη Σπουρδαλάκη, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο