Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Κοινές Δράσεις του ΕΚΠΑ με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Διδασκαλία Ξένων Γλωσσών

Τον Μάρτιο 2025 πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές επιμορφωτικές δράσεις με επίκεντρο την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη διδασκαλία ξένων γλωσσών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΚΠΑ με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Περισσότεροι από 200 εκπαιδευτικοί Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής, από σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, φοιτητές και φοιτήτριες, καθώς και πανεπιστημιακοί, συμμετείχαν στις επιμορφωτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο (4 Μαρτίου 2025) και στο Ινστιτούτο Γκαίτε (27 Μαρτίου 2025), με θέμα την εφαρμογή της ΤΝ στο γλωσσικό μάθημα.Πρόγραμμα Γαλλικού Ινστιτούτου

Τις δύο επιμορφωτικές συναντήσεις συντόνισαν η Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνη της Επιστημονικής Ομάδας Ξένων Γλωσσών της Επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου ΤΠΕ, κ. Βασιλική Μητσικοπούλου και ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου ΤΠΕ για τις Ξένες Γλώσσες, κ. Στέλιος Μαρκαντωνάκης, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Ξένων Γλωσσών Α΄ Αθήνας κ. Αικατερίνη Βακαλούδη, κ. Ευάγγελο Ζώτο, κ. Χριστίνα Κάλφογλου και κ. Βασιλική Παπαϊωάννου.

Κατά την έναρξη των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Ομότιμος Καθηγητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου ΤΠΕ, κ. Χαράλαμπος Ζαγούρας, καθώς και η Αναπληρώτρια Επιστημονική Υπεύθυνη της Επιμόρφωσης από το ΙΤΥΕ «Διόφαντος», κ. Δήμητρα Εγγάρχου, αναφέρθηκαν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του σχολείου και στη σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών στη διδακτική πράξη, μέσα από μία σύντομη αναδρομή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πρόγραμμα Γκαίτε

Στη συνέχεια, εισηγήτριες – στην πλειοψηφία τους επιμορφώτριες ή επιμορφούμενες του προγράμματος Επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου ΤΠΕ – παρουσίασαν διδακτικά σενάρια με χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης, βασισμένα σε πραγματικές εφαρμογές σε τάξεις Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής. Οι παρουσιάσεις συνοδεύτηκαν από γόνιμο διάλογο γύρω από τις αλλαγές στη διδακτική προσέγγιση και τις αντιδράσεις των μαθητών και των μαθητριών.

Οι επιμορφωτικές αυτές δράσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινότητας πρακτικής με επίκεντρο την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και της ΤΝ στη γλωσσική εκπαίδευση. Εκπαιδευτικοί, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης, φοιτητές και πανεπιστημιακοί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν ουσιαστικά γύρω από σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τις αλλαγές που επιφέρει η ΤΝ στη διδακτική πράξη.

Your paragraph textaetha6e

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN