Το Τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ διοργανώνει, την Τετάρτη 25/5/2022 στις 11:15 (Κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής, αίθουσα 209), διάλεξη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Eva Anagnostou – Laoutides (Macquarie University, Australia) με θέμα: “Ποίηση και Συμπόσιο: οι Δρόμοι της Αλήθειας στον Πλάτωνα και τον Αριστοφάνη”.
H διάλεξη θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στο link: https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=mce11940ce15c8f152fd5e7537c9b09a9
Meeting number: 2734 608 4835 | Password: UXfS28qUPK8
Περίληψη
Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα οι καλεσμένοι χειρίζονται το λόγο και τον οίνο κατά τρόπο ανάλογο: όσο καλύτερος είναι κάποιος ως ομιλητής, τόσο καλύτερος είναι και ως πότης (Anagnostou-Laoutides and Payne 2021, Méthexis 33). Συνεπώς, ο Σωκράτης -ο οποίος σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη (214α), αλλά και κατά γενική ομολογία (176c), έχει θαυμαστές αντοχές ως πότης- επιμένει στο να αντλεί τα επιχειρήματά του από τον εαυτό του, χωρίς να βασίζεται στα λόγια των ποιητών, πάντα προσβλέποντας στην αλήθεια∙ ένα θέμα στο οποίο ο Πλάτωνας επανέρχεται στον Πρωταγόρα (347d1-2). Στο Συμπόσιο όμως, εκτός από τον Σωκράτη, ο τραγικός ποιητής Αγάθων καταχειροκροτείται για τον εμπνευσμένο του λόγο, ενώ ο Αριστοφάνης, ο διάσημος εκπρόσωπος της Αττικής κωμωδίας, εφευρίσκει μια εξαιρετικά πειστική ιστορία που καταδεικνύει το ποιητικό του ταλέντο∙ ως εκ τούτου όταν οι υπόλοιποι καλεσμένοι αποχωρούν οι τρεις τους παραμένουν συζητώντας και πίνοντας ως το πρωί. Δεδομένης της οξείας σάτιρας με την οποία αντιμετώπισε ο Αριστοφάνης τον Σωκράτη (για παράδειγμα στις Νεφέλες 19c4-7), θα επιχειρήσω μια νέα ανάγνωση του Συμποσίου, όπου ο Πλάτωνας υπονομεύει τον Αριστοφάνη ως τον κατεξοχήν εκπρόσωπο των Σοφιστών. Η απάντηση του Πλάτωνα προϋποθέτει τον ορισμό του γελοίου, με τον οποίο ο Πλάτωνας καταπιάνεται στον Φίληβο.
Βιογραφικό και εργογραφία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Eva Anagnostou – Laoutides στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://researchers.mq.edu.au/en/persons/eva-anagnostou-laoutides-2