Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Ε.Κ.Π.Α. και το νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας-Fintech του Ε.Κ.Π.Α., πραγματοποίησε εκδήλωση προς τιμή του Καθηγητή και Μέλους της Πολωνικής Ακαδημίας Roman Slowinski, ο οποίος έδωσε διάλεξη με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη. Η άνοδος, οι ευκαιρίες για τη λήψη αποφάσεων και οι απειλές για την ανθρωπότητα». Η εκδήλωση έλαβε χώρα τη Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 και ώρα 5μμ. στην Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του κεντρικού κτηρίου (Προπύλαια) του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, Αθήνα.
O Καθηγητής Roman Slowinski, είναι Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του ομώνυμου Εργαστηρίου Έξυπνων Συστημάτων στήριξης και λήψης αποφάσεων στο Πόζναν Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Πολωνίας (Poznań University of Technology). Ως Ακαδημαϊκός, έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος (2019-2022) της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, καθώς και μέλος των Ακαδημιών Europaea, IEEE, INFORMS, IFIP, IFORS, AAIA, IRSS, and IAITQM. Στη μακρόχρονη ακαδημαϊκή και ερευνητική του καριέρα, του έχουν απονεμηθεί διεθνώς βραβεία και ύψιστες τιμητικές διακρίσεις όπως το χρυσό μετάλλιο EURO (Association of European Operational Research Societies) και ο τίτλος του Αξιωματικού του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων της Γαλλίας, μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Γαλλίας για επιδόσεις και επιτεύγματα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, καθώς και ο τίτλος του Επίτιμου καθηγητή σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ασίας. Είναι επίσης ενεργό μέλος της συντακτικής επιτροπής της Google Scholar.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδης Σάμιτας, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σύγχρονα πεδία της Ανώτατης Εκπαίδευσης και μάλιστα αναφέρθηκε στο νεοσύστατο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας-Fintech το οποίο εστιάζεται στην εξειδίκευση με σεμινάρια που συνδέουν τα εργαλεία ανάλυσης και μεθοδολογίας των ερευνητικών οικονομικών πεδίων όπως για παράδειγμα στο πεδίο της αλυσίδας ομάδας συναλλαγών (blockchain technology), στην ψηφιακή τραπεζική (digital banking), στη διαχείριση κρυπτονομισμάτων (cryptocurrencies management) με την τεχνητή νοημοσύνη, εργαλεία που θα ενδυναμώσουν την εξειδικευμένη ερευνητική μεθοδολογία των μεταπτυχιακών φοιτητών με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να αναπτυχθούν επενδυτικές ιδέες – μοντέλα και επιχειρήσεις.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Καθηγητή Λογιστικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαο Ηρειώτη, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην επιστήμη, στην κοινωνία αλλά και την επικινδυνότητάς της.
Ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας και Πρόεδρος του Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημήτριος Θωμάκος, κατά τον χαιρετισμό του, εστίασε στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών και στη σημασία της σύνδεσης των φοιτητών με την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο των σπουδών τους, αλλά και ως συνειδητοποίησης αυτής της χρήσης στη μελλοντική τους πορεία ως επιστήμονες στην υπηρεσία της
κοινωνίας.
Τέλος, ο επισκέπτης Καθηγητής και Διευθυντής Έρευνας ESSCA- Grand Ecole de Management Παναγιώτης Ξυδώνας παρουσίασε αναλυτικά τόσο το επιστημονικό έργο του Καθηγητή Roman Slowinski, όσο και τη μεγάλη ακαδημαϊκή του πορεία με τις ύψιστες διακρίσεις του τόσο στη Γαλλία όσο και σε όλον τον κόσμο.
Μετά το πέρας των χαιρετισμών και της παρουσίασης του έργου του, ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Καθηγητή Roman Slowinski. Η διάλεξη του Καθηγητή Slowinski είχε ως επίκεντρο την Τεχνητή Νοημοσύνη (TN), και ειδικότερα το πλαίσιο ευκαιριών που αυτή γεννά για την υποστήριξη αποφάσεων, αλλά και τους υποκείμενους κινδύνους για την ανθρωπότητα. Το πρώτο μέρος της διάλεξης εστιάστηκε στην προσομοίωση της ανθρώπινης σκέψης, στην αναπαράσταση αυτής μέσω αριθμητικών ή λογικών υπολογισμών και στον ορισμό της νοημοσύνης που δύναται να ενσωματωθεί σε μια μηχανή (machine intelligence). Έγινε εκτενής αναφορά στη θεμελιώδη εργασία του Turing (1950) και δόθηκαν αναλυτικά παραδείγματα από τη σύγχρονη καθημερινή ρουτίνα, όπου υπολογιστικά συστήματα είναι σε θέση να πραγματοποιούν τεράστιους όγκους υπολογισμών νοημοσύνης (IBM’s “DeepBlue” system, Google’s “AlphaGo” and “AlphaZero” systemsκλπ.). Το δεύτερο μέρος της διάλεξης εστιάστηκε στην πραγματοποίηση νοημόνων εργασιών του ανθρώπου από μηχανές. Οι εργασίες αυτές δύναται να αφορούν σε διαδικασίες ταξινόμησης (classification), δημιουργίας κανόνων (rule creation), ταυτοποίησης νόμων και αρχών (discovery of laws), αναπαράστασης σχέσεων (relations modeling) κλπ. Στην κατεύθυνση αυτή έγινε αναφορά στην ιστορική εργασία του Simon (1938), και στα επιστημονικά επιτεύγματα που αποτέλεσαν τον πρόδρομο της ΤΝ, όπως αυτά της θεωρίας ασαφών συνόλων (rough sets theory), της προτυποποίησης και εκμάθησης προτιμήσεων (preference modeling and learning), της πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων (MCDA), των υποκείμενων ζητημάτων ευστάθειας (robustness) κλπ. Τέλος, το τρίτο μέρος της διάλεξης εστιάστηκε στα τελευταίας τεχνολογίας απτά παραδείγματα της χρήσης της ΤΝ. Πιο συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στις έννοιες του AI4Industry (Industry4.0 + AI), της ενισχυμένης μάθησης (reinforcement learning), της βαθιάς μάθησης (deep learning), των μεγάλων γλωσσικών υποδειγμάτων (LLMs), όπως το ChatGTP, του GenerativeAI, του υποκείμενου ενεργειακού κόστους εκπαίδευσης των αλγορίθμων αυτών κλπ. Εν κατακλείδι, ο Καθηγητής Slowinski, επιχείρησε να απαντήσει στο φιλοσοφικό ερώτημα, του αν η ΤΝ μπορεί να οδηγήσει στην ανθρωποποίηση (humanization) των μηχανών, εισάγοντας την έννοια της αλγοριθμοκρατίας (algocracy), και σχολιάζοντας το φάσμα των απειλών που επάγονται για την ανθρωπότητα.
Η διάλεξη Roman Slowinski ολόκληρη: