Την Παρασκευή 24/11/2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Εναρκτήρια Εκδήλωση του εκπαιδευτικού προγράμματος στην ψυχοκοινωνική παρέμβαση «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» (Let’s Talk About Children, LTC), μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕU4Health 2021-27, που υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σκοπός της εναρκτήριας εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση εκπαιδευτικών και ειδικών ψυχικής υγείας, καθώς και του ευρύτερου κοινού, για τους στόχους και την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης LTC στην ψυχική υγεία παιδιών και των οικογενειών τους σε σχολικό πλαίσιο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα LTC ΕU4Health 2021-27 αφορά την εκπαίδευση σε μία βραχεία, δομημένη και αποτελεσματική παρέμβαση, η οποία έχει ως κύριο στόχο να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και των οικογενειών των μαθητών για τη βέλτιστη υποστήριξη της ευεξίας, της μάθησης και της ανάπτυξης των παιδιών.
Ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Γεράσιμος Κολαΐτης, ως επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής του προγράμματος για την Ελλάδα, καλωσόρισε τους επίσημους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, καθώς και τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και ειδικούς ψυχικής υγείας. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας από την Περιφέρεια Αττικής κ. Χαράλαμπος Αλεξανδράτος. Σύντομο γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνος Λολίτσας, ενώ τον κύκλο των σύντομων χαιρετισμών έκλεισε ο Πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος – Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων κ. Εμμανουήλ Τσαλαμανιός.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους ομιλητές οι οποίοι εμπλούτισαν την εκδήλωση με ομιλίες που ανέδειξαν τη σημαντικότητα του προγράμματος. Ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Γεράσιμος Κολαΐτης εστίασε με την ομιλία του στο ιστορικό και την εφαρμογή της παρέμβασης LTC στην Ελλάδα (2011-14), με εκπαίδευση εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υγείας, και κοινωνικές υπηρεσίες, υλοποίηση σε οικογένειες γονέων με προβλήματα ψυχικής υγείας και έρευνα της αποτελεσματικότητάς της. Ο Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Γεώργιος Γιαννακόπουλος, μέλος της επιστημονικής Ομάδας του Προγράμματος LTC, ανέπτυξε το θέμα της συνεργασίας του σχολείου με τις οικογένειες, τις προϋποθέσεις που χρειάζεται για να λειτουργήσει και τις συχνές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η κα Έφη Ηλιοπούλου, Δρ. Οπτικού Αλφαβητισμού και Ενταξιακής Πολιτικής, Προϊσταμένη 2ου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Πειραιά, ανέπτυξε τη σημασία της επικοινωνίας και της διασύνδεσης μεταξύ συμβουλευτικών, υποστηρικτικών υπηρεσιών και σχολείου, με στόχο τη βέλτιστη υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής κα Tytti Solantaus, δημιουργός της παρέμβασης LTC, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα, τις εφαρμογές του, καθώς και την αξία ύπαρξης ανοικτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών, των οικογενειών και των εκπαιδευτικών. Τελευταία ομιλήτρια ήταν η κα M. Äänismaa, εκπαιδευτικός και εκπαιδεύτρια της παρέμβασης LTC, που αναφέρθηκε στην εκπαίδευση και τα εργαλεία της.
Την εναρκτήρια εκδήλωση ακολούθησε το Σάββατο 25/11/2023 η διεξαγωγή της πρώτης εκπαιδευτικής συνάντησης στη μέθοδο LTC. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον κεντρικό ιστότοπο του προγράμματος Let’s Talk about Children (utu.fi) ή να επικοινωνήσετε με την ελληνική ομάδα στη διεύθυνση ltc@uoa.gr.