Η Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Συνεργασίας Προσωπικού Erasmus 2024 για Βιβλιοθήκες διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille Université στη Μασσαλία, στις 17-21 Ιουνίου 2024.
Βιβλιοθηκονόμοι από διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αφρικής συναντήθηκαν και μέσα από μία σειρά παρουσιάσεων, συζητήσεων και συσκέψεων, επικεντρώθηκαν σε θέματα υποστήριξης των βιβλιοθηκών για τους στόχους πρωτίστως της συμμαχίας CIVIS. Το πανεπιστήμιό μας εκπροσώπησαν από τη Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής η κ. Κική Παπαδοπούλου (ΕΤΕΠ-Βιβλιοθηκονόμος), από τη Βιβλιοθήκη της Νομικής η κ. Μαρία Κατσέα (Βιβλιοθηκονόμος) και από το Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών η κ. Ειρήνη Λουρδή (Βιβλιοθηκονόμος).
Σκοπός αυτών των συναντήσεων ήταν να έρθουν σε επαφή βιβλιοθηκονόμοι τόσο από τα πανεπιστήμια CIVIS όσο και από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια non-CIVIS, προκειμένου να εντοπιστούν σημεία σύνδεσης και μια κοινή βάση συνεργασίας.
Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες είναι πως, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της Επιστήμης της Πληροφόρησης και της συνεχούς εξέλιξης της ψηφιακής τεχνολογίας, προκύπτουν νέοι προβληματισμοί και προκλήσεις. Οι απαιτήσεις για καινούριες δεξιότητες και εκπαίδευση του προσωπικού που στελεχώνει τις βιβλιοθήκες, η διαχείριση της νέας γενιάς φοιτητών και χρηστών τους καθώς και η ελλιπής χρηματοδότηση, είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Οι βιβλιοθηκονόμοι, επομένως, καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και τις υπηρεσίες που παρέχουν, έτσι ώστε να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν πιο άρτια και αποτελεσματικά στις ανάγκες του κοινού τους.
Αυτός είναι και ο λόγος που το UX design παίζει πλέον πρωταρχικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό τόσο του σχεδιασμού των εσωτερικών χώρων των βιβλιοθηκών, όσο και των υπηρεσιών που παρέχουν σήμερα στους χρήστες τους. Εφαρμόζοντας λοιπόν οι βιβλιοθηκονόμοι διάφορες μεθόδους έρευνας όπως: ερωτηματολόγια, μίνι συνεντεύξεις κλπ., επικεντρώνονται αρχικά στη σκιαγράφηση των αναδυόμενων τάσεων και κατόπιν στην παρατήρηση των προτιμήσεων του κοινού τους. Στη συνέχεια, συνθέτουν όλες αυτές τις πληροφορίες και προβαίνουν σε βελτιώσεις και καινοτομίες στον χώρο των βιβλιοθηκών.
Πιο συγκεκριμένα, οι εσωτερικοί χώροι διαμορφώνονται εκ νέου για να καλύψουν όχι μόνο ανάγκες μελέτης, αλλά επίσης συνεργασιών μεταξύ των μελλών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επιπλέον, φροντίζουν να υπάρχουν γωνιές όπου μπορεί κάποιος να χαλαρώσει ακούγοντας για παράδειγμα μουσική. Διαθέτουν λοιπόν μια ευρεία ποικιλία επίπλων/καθισμάτων, για να μπορούν να νιώθουν άνετα οι χρήστες στους χώρους τους, τα οποία είναι όχι μόνο λειτουργικά αλλά και υψηλής αισθητικής. Το ίδιο ισχύει και με τους κλειστούς χώρους που προσφέρονται για διαφόρων ειδών συνεργασίες και τηλεδιασκέψεις.
Όλα αυτά έγινα πιο κατανοητά μέσα από μία σειρά παρουσιάσεων και ξεναγήσεων. Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις που ακολούθησαν από το προσωπικό του πανεπιστημίου Aix-Marseille Université και τους επισκέπτες ήταν πάνω στα ακόλουθα θέματα:
- Συλλογές (ERD Gao, Collex, ψηφιοποίηση, σπάνιο υλικό)
- Πληροφοριακή παιδεία και εκπαίδευση χρηστών
- Ιδρυματικά αποθετήρια και Ανοιχτή Επιστήμη
- Υπηρεσίες προς τους χρήστες, καινοτομίες, UX design
- Επικοινωνία (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες, ομάδες εργασίας κ.λπ.)
- Πολιτισμός και βιβλιοθήκες
Κατά τη διάρκεια του CIVIS Librarians meeting στις 17/06 τέθηκαν οι βάσεις για: έργα συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών, οργάνωση blended μαθημάτων μέσω του CIVIS με τη συνεργασία τουλάχιστον δύο ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, δημιουργία κοινού ημερολογίου διαδικτυακών σεμιναρίων, δημιουργία ιστοτόπου ενημέρωσης των βιβλιοθηκονόμων, σύνταξη ενημερωτικού δελτίου βιβλιοθηκονόμων CIVIS, δημιουργία κοινής πλατφόρμας εκπαίδευσης των βιβλιοθηκονόμων, παροχή βιβλιοθηκονομικών υπηρεσιών ανάμεσα στα μέλη των πανεπιστημίων του CIVIS, συνέχιση των επαφών εξ αποστάσεως μέσω μηνιαίων τηλεδιασκέψεων για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών των βιβλιοθηκονόμων, κοινές πρακτικές διαχείρισης βιβλιοθηκονομικών θεμάτων, κ.λπ.