Η Βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών συνεχίζει για 2η ακαδημαϊκή χρονιά να προσφέρει το διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία.
Την 1η ακαδημαϊκή χρονιά λειτουργίας (2022-23) συμμετείχαν περίπου 500 μαθητές από 17 σχολεία της Ελλάδας, (Αθήνα και επαρχία), αλλά και από το εξωτερικό (το σχολείο Roskilde Katedralskole, Δανία, το λύκειο Λινόπετρας Λεμεσού, Κύπρου), καθώς και ένα γαλλόφωνο σχολείο.
Η δράση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: Έκθεση Γεωμετρικών Στερεών – Διαδραστικό – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, περιγράφηκε αναλυτικά στο Hub.
Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά (2023-24), πραγματοποιήθηκε ανακοίνωση με Poster στο 38ο συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας (φωτογραφία πάνω) και παρουσίαση με πλήρη εργασία στο 29ο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών «Βιβλιοθήκη Σ.Θ.Ε. Ε.Κ.Π.Α.: Έκθεση Γεωμετρικών Στέρεων. Παρουσίαση Και Αποτίμηση του Διαδραστικού, Εκπαιδευτικού Προγράμματος Για Σχολεία» (φωτογραφία κάτω).
Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24 ξεκινήσαμε τη δράση μας με:
- Λύκειο Αυγουλέα Λιναδράτου με θέμα «Η ζωή του Κων. Καραθεοδωρή» (2023 έτος Καραθεοδωρή). Πραγματοποιήθηκε διάλεξη από την Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Ουρανία Χρυσαφίνου, σχετικά με το εκπαιδευτικό περιβάλλον της Σμύρνης στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των καθηγήτων τους κ. Γ. Κουντουργιώτη και κ. Α. Πασιούρα, παρουσίασαν τη ζωή του Κ. Καραθεοδωρή (υλικό επίσκεψης και βίντεο παρουσίασης μαθητών).
- 5ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου με θέμα «Οι μεγαλύτεροι μαθηματικοί της Αρχαίας Ελλάδας». Οι μαθητές παρουσίασαν τη ζωή μεγάλων μαθηματικών της Αρχαίας Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ. Δ. Κουλουμπή και κ. Κ. Βλάχου, καθώς και την απόδειξη για τη μοναδικότητα των πέντε πλατωνικών στερεών (υλικό επίσκεψης).
- Γυμνάσιο Λεοντίου Σχολής Νέας Σμύρνης «Εργαστήριο κατασκευής γεωμετρικών στερεών». Υπό την καθοδήγηση του δημιουργού–ξυλουργού κ. Γ. Πέττα και την επίβλεψη των καθηγητών τους κ. Α. Σουγιούλ και κ. Σ. Χάλκου, όπου σε κάθε παιδί δόθηκε υλικό για να κατασκευάσει 3D Πλατωνικό ή Αρχιμήδειο ή Καταλανικό γεωμετρικό στερεό (υλικό επίσκεψης).
Τα επόμενα σχολεία που θα υποδεχθούμε είναι τα παρακάτω:
- 7o Λύκειο Αθηνών
- Γυμνάσιο Νέας Χαλκηδόνας (2 τμήματα σε ξεχωριστές ημερομηνίες)
- 6ο Γυμνάσιο Ζωγράφου
- Πρότυπο Λύκειο Αγίων Αναργύρων
- 1ο Λύκειο Θήβας
- Ζάννειο Πρότυπο Λύκειο
- Πρότυπο Λύκειο Βαρβακείου Σχολής
- Πρότυπο Γυμνάσιο Βαρβακείου Σχολής
- 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου
Τη ακαδημαϊκή χρονιά (2023-24) πλην των συνήθων θεμάτων (γεωμετρικά στερεά, γεωμετρικές καμπύλες, πλακοστρώσεις, αναπτύγματα, κ.ά.), έχουν προσκληθεί ως ομιλητές:
- Ο κ. Θεόδωρος Κολυδάς, Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της Ε.Μ.Υ. με θέμα «H μεταβολή του κλίματος ανά τους αιώνες».
- Η κ. Ουρανία Χρυσαφίνου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών με θέμα «Στατιστική και Βιολογία»
- Ο κ. Σέργιος Θεοδωρίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη»
- Η κ. Μαρίνα Ηλιοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Μαθηματικών με θέμα «Μη ακέραιες (fractal) διαστάσεις»
Η Έκθεση Γεωμετρικών Στερεών δεν παραμένει στάσιμη, αφού τα εκθέματα, οι θεματικές, καθώς και τα αφιερώματα, ανανεώνονται και εμπλουτίζονται σε τακτική βάση.
Την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά υπάρχει και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873-1950). Στο χώρο εκτός από τα βιβλία που έχει συγγράψει, υπάρχει προθήκη με τα βιβλία του Ιωνικού Πανεπιστημίου, τα οποία διασώθηκαν από τον Κ. Καραθεοδωρή πριν την καταστροφή της Σμύρνης και δόθηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Με ιδιαίτερη χαρά, προσκαλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α., να επισκεφτεί την Έκθεση Γεωμετρικών Στερεών. Σας περιμένουμε να ζήσετε την εμπειρία και να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις!
Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα.
Η δράση εκ μέρους του προσωπικού της Βιβλιοθήκης πραγματοποιείται, εθελοντικά πέραν του ωραρίου, από τις:
- κ. Ερασμία Γαλαζούδη, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης Σ.Θ.Ε.,
- κ. Αννίτα Τσίλη, Βιβλιοθηκονόμο,
- κ. Παναγιώτα Παπακωνσταντοπούλου, Βιβλιοθηκονόμο,
- κ. Μυρτώ Γκιούλη, Βιβλιοθηκονόμο.