Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Σκιάθο, το έκτο Διεθνές συνέδριο με θέμα την υγρή βιοψία, “6th Advances in Circulating Tumor Cells: “Liquid Biopsy and Precision Oncology: Where do we stand now??”, (www.actc2023.org). Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται επιτυχώς κάθε δύο έτη στην Ελλάδα, από την κ. Εύη Λιανίδου, Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας και Κλινικής Χημείας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υγρής Βιοψίας.

Η υγρή βιοψία (liquid biopsy) αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για την παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο και βασίζεται στην άντληση σημαντικών πληροφοριών για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου μέσω της ανάλυσης κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων (Circulating Tumor Cells, CTCs) και εξωκυττάριου κυκλοφορούντος καρκινικού DNA (ctDNA) σε δείγματα περιφερικού αίματος. Δίνει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού και μελέτης της ετερογένειας ενός συμπαγούς όγκου σε πραγματικό χρόνο, μέσω λεπτομερούς μοριακής ανάλυσης του κυκλοφορούντος γενετικού υλικού του στο περιφερικό αίμα. Οι αναλύσεις υγρής βιοψίας δίνουν άλλη διάσταση στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα χαρακτηρισμού της νεοπλασματικής νόσου σε μοριακό επίπεδο για την εκτίμηση της πρόγνωσης, καθώς και την πρόβλεψη ανταπόκρισης ή της ανάπτυξης αντίστασης σε στοχευμένες θεραπείες, ειδικά όταν η απόκτηση βιοπτικού υλικού από μεταστατικές εστίες δεν είναι πάντοτε εφικτή για πρακτικούς λόγους.

image 20
Αφίσα Συνεδρίου

Στο συνέδριο συμμετείχαν δια ζώσης 300 σύνεδροι από 30 διαφορετικές χώρες. Προσκλήθηκαν και έδωσαν διαλέξεις 32 διακεκριμένοι ερευνητές και κλινικοί ογκολόγοι με σημαντική/διαχρονική παρουσία στον τομέα της υγρής βιοψίας από όλο τον κόσμο (https://www.erasmus.gr/microsites/1261/confirmed-speakers). Παράλληλα παρουσιάσθηκαν 26 προφορικές ομιλίες έπειτα από επιλογή, και 110 αναρτημένες ανακοινώσεις. Η Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου (https://www.erasmus.gr/microsites/1261/international-scientific-committee) επέλεξε τρείς εργασίες  που βραβεύθηκαν  ως Travel Awards, και δόθηκαν και τρία βραβεία για την καλύτερη αναρτημένη ανακοίνωση (https://www.erasmus.gr/microsites/1261/program). Παρουσιάσθηκαν τα τελευταία δεδομένα για την κλινική σημασία της ανάλυσης των CTCs και του ctDNA. Στο συνέδριο έγινε σαφές ότι αναλύσεις υγρής βιοψίας στο περιφερικό αίμα σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω της υγρής βιοψίας είναι πολύ σημαντικές για την έγκαιρη ανίχνευση της υποτροπής, την ανίχνευση της μικρομεταστικής νόσου, την επιλογή της θεραπείας, για την παρακολούθηση των ασθενών, αλλά και εξαιρετικά ελπιδοφόρες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στα πρώτα στάδια. Παρουσιάσθηκαν  τρέχουσες κλινικές μελέτες που βασίζονται στην υγρή βιοψία στον καρκίνο μαστού, προστάτη, πνεύμονα, ωοθηκών, κεφαλής και τραχήλου, μελάνωμα κα. Επίσης, παρουσιάσθηκαν όλες οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της υγρής βιοψίας, καθώς και οι δυνατότητες και προοπτικές που δίνει η προσέγγιση αυτή στην Κλινική Ογκολογία, αλλά και στον συμπληρωματικό της ρόλο ως προς την κλασική ιστική βιοψία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναμενόμενη ενσωμάτωση των αναλύσεων υγρής βιοψίας στην κλινική πράξη. Παράλληλα στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν και τα τελευταία δεδομένα στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για αναλύσεις υγρής βιοψίας, και λειτούργησε και εκθεσιακός χώρος αυστηρά εστιασμένος σε νέες τεχνολογίες (https://www.erasmus.gr/microsites/1261/sponsors-exhibitors) . 

Το συνέδριο έγινε υπό την Αιγίδα του ΕΚΠΑ, του European Association for Cancer Research (EACR), του European Liquid Biopsy Society (ELBS), του European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC), του European Federation of Laboratory Medicine (EFLM), και του International Federation of Clinical Chemistry (IFCC).

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN