Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 15 και 16 Ιουνίου 2026, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η εκδήλωση «Η Λογοτεχνία ως χώρος ελευθερίας», που διοργάνωσε το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε συνεργασία με το 18ο Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις).
Η εκδήλωση συγκέντρωσε διακεκριμένους συγγραφείς, πανεπιστημιακούς, μεταφραστές, δημοσιογράφους και ανθρώπους του βιβλίου από την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λατινική Αμερική και την Πορτογαλία, αναδεικνύοντας τον ρόλο της λογοτεχνίας ως πεδίου ελευθερίας, διαλόγου, μνήμης και πολιτισμικής συνάντησης.
Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών πραγματοποιήθηκαν έξι θεματικές συζητήσεις υψηλού επιστημονικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.
Η πρώτη συζήτηση ήταν αφιερωμένη στη σύγχρονη πορτογαλόφωνη λογοτεχνία, με τη συμμετοχή της Άνα Μαρία Σοάρες, της Ίνγκριντ Μπέτζερμαν και της μεταφράστριας Ζωής Καραμπέκιου, οι οποίες ανέδειξαν τις νέες λογοτεχνικές φωνές της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας, της πορτογαλόφωνης Αφρικής και της διασποράς, καθώς και τον ρόλο της μετάφρασης και των διεθνών λογοτεχνικών φεστιβάλ στη διάδοση της σύγχρονης λογοτεχνικής δημιουργίας.
Ακολούθησε η συζήτηση γύρω από το μυθιστόρημα Η χρονιά που μιλήσαμε με τη θάλασσα του Χιλιανού συγγραφέα Αντρές Μοντέρο, με τη συμμετοχή του ίδιου, του συγγραφέα Γιάννη Παλαβού και του Επίκουρου Καθηγητή Ισπανοαμερικανικής Λογοτεχνίας του ΕΚΠΑ Σπυρίδωνος Μαυρίδη, οι οποίοι ανέλυσαν τη σχέση του ρεαλισμού με τον μύθο, τη συλλογική μνήμη και την προφορική παράδοση στη σύγχρονη λογοτεχνία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο βιβλίο Αβάνα. Περιπλανήσεις στον χώρο και στον χρόνο του Κουβανού συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα. Σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Κώστα Μοστράτο, υπό τον συντονισμό της κριτικού λογοτεχνίας Μικέλας Χαρτουλάρη, ο διακεκριμένος συγγραφέας ανέδειξε τη σχέση της πόλης με τη συγγραφή, τη μνήμη και την ταυτότητα της σύγχρονης Κούβας.
Η δεύτερη ημέρα άνοιξε με τη συζήτηση γύρω από το βιβλίο Μυστική Φυλακή του συγγραφέα από την Γουατεμάλα Ροντρίγκο Ρέι Ρόσα, ο οποίος, συνομιλώντας με τη Λένα Ματσιώρη, ανέδειξε τη λογοτεχνία ως χώρο αντίστασης απέναντι στον ολοκληρωτισμό, τη χειραγώγηση της γλώσσας και την απώλεια της ανθρώπινης ελευθερίας.
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα κατείχε το αφιέρωμα στην παγκόσμια λογοτεχνική κληρονομιά του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, με τη συμμετοχή του Χάιμε Αμπέγιο, Διευθυντή του Ιδρύματος Gabo, της Προέδρου του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθύντριας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Λατινοαμερικανικές και Ιβηρικές Σπουδές», Καθηγήτριας Βικτωρίας Κρητικού, καθώς και του δημοσιογράφου Ηλία Μαγκλίνη. Η συζήτηση ανέδειξε τη διαχρονική σημασία του έργου του μεγάλου Κολομβιανού συγγραφέα, καθώς και τη συμβολή του Ιδρύματος Gabo στη διαφύλαξη της πολιτιστικής και δημοσιογραφικής του κληρονομιάς.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη Βραδιά Αλμπέρ Καμύ – «Αδελφότητα, ένας ποιητικός δεσμός», στην οποία συμμετείχαν οι Τζιοκόντα Μπέλι, Κάρμε Ριέρα, Έρση Σωτηροπούλου και Σάντρα Μαουνάκ, διευθύντρια των Trobades Camus. Μέσα από έναν γόνιμο διάλογο αναδείχθηκε η διαχρονική επικαιρότητα της σκέψης του Αλμπέρ Καμύ γύρω από την αδελφοσύνη, την ελευθερία, την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την ευθύνη του σύγχρονου δημιουργού απέναντι στην κοινωνία.
Στη διοργάνωση συμμετείχαν ενεργά μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, επιβεβαιώνοντας τον εξωστρεφή προσανατολισμό του Τμήματος και τη σταθερή του παρουσία σε σημαντικές διεθνείς επιστημονικές και πολιτιστικές συνεργασίες.
Η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κοινού και το υψηλό επίπεδο των συζητήσεων επιβεβαίωσαν ότι η λογοτεχνία εξακολουθεί να αποτελεί έναν προνομιακό χώρο συνάντησης διαφορετικών γλωσσών, πολιτισμών και εμπειριών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καλλιέργεια του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής ελευθερίας.
Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ευχαριστεί θερμά όλους τους συγγραφείς, τους ομιλητές, τους συντονιστές, τους συνεργάτες και το κοινό που συμμετείχαν στη διοργάνωση, καθώς και το 18ο Φεστιβάλ ΛΕΑ, για την άριστη συνεργασία και τη συμβολή του στην επιτυχία μιας ιδιαίτερα σημαντικής πολιτιστικής εκδήλωσης.
