Νέα & Ανακοινώσεις

Χαρτογράφηση της μεθοδολογίας Service-Learning σε 5 πανεπιστήμια – μέλη της Συμμαχίας CIVIS

Χαρτογράφηση της μεθοδολογίας Service-Learning σε 5 πανεπιστήμια – μέλη της Συμμαχίας CIVIS

Χαρτογράφηση, σχεδιασμός δεδομένων και ανάλυση των τρεχουσών πρακτικών εφαρμογής της μεθοδολογίας Service-Learning στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του προγράμματος (SL-ICP, Πακέτο Εργασίας 2)

Επιμέλεια εκδόσεων ερευνητικού προγράμματος: Μάρλεν Μούλιου (Ε.Κ.Π.Α.)

SL ICP

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Service-Learning: Intersectoral Collaboration Practices for the development of students’ soft skills and socially engaged universities” (SL-ICP) (όπως είναι ο πλήρης τίτλος του στην αγγλική γλώσσα) είναι ένα διετές έργο (15/11/2022-14/11/2024) που χρηματοδοτείται από τη Βασική Δράση 2 (Key Action 2) Σύμπραξη Συνεργασίας με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σχετικά με τo Service-Learning (SL) ως παιδαγωγική μεθοδολογία και να υποστηρίξει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ακαδημαϊκούς, φοιτητές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών) να δημιουργήσουν και να εδραιώσουν συστηματικές συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημίων και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι καινοτόμες πρακτικές μάθησης και διδασκαλίας που εφαρμόζονται μέσω του Service-Learning είναι ιδανικές για τους φοιτητές που επιθυμούν να αποκτήσουν ποικίλες δεξιότητες, καθώς και επαγγελματικές εμπειρίες πεδίου που θα τους προετοιμάσουν για την αγορά εργασίας. Είναι μια καινοτόμος παιδαγωγική προσέγγιση που ενσωματώνει ουσιαστική κοινωνική υπηρεσία στο πρόγραμμα σπουδών και προσφέρει πιστωτικές μονάδες στους φοιτητές για τη μάθηση που προκύπτει από την ενεργό εμπλοκή τους στην κοινότητα και την ενασχόληση τους με ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα. Ο αναστοχασμός και οι στρατηγικές βιωματικής μάθησης στηρίζουν τη διαδικασία και η υπηρεσία συνδέεται άμεσα με τα εκάστοτε υπό μελέτη γνωστικά πεδία.

Στο έργο αυτό συμμετέχουν έξι εταίροι, πέντε πανεπιστήμια (όλα τους μέλη της Συμμαχίας CIVIS) και μία Μη-Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που έχει τον συντονιστικό ρόλο.

  • Eurasia Net, Γαλλία: Υπεύθυνη για τη διαχείριση και τον συντονισμό του έργου.
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Ελλάδα: Υπεύθυνο για τη χαρτογράφηση και την ανάλυση των υφιστάμενων πρακτικών SL στα Πανεπιστήμια του έργου.
  • Autonomous University of Madrid (UAM), Ισπανία: Υπεύθυνο για την κατάρτιση του ακαδημαϊκού προσωπικού των συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων στη μεθοδολογία και την εφαρμογή του SL.
  • University of Aix-Marseille (AMU), Γαλλία: Υπεύθυνο για την προώθηση των έργων SL σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς.
  • University of Bucharest (UB), Ρουμανία: Υπεύθυνο για τη δημιουργία ενός Οδηγού για την υλοποίηση έργων SL και τη διοργάνωση ενός ευρωπαϊκού φόρουμ σχετικού με το θέμα τον Ιούνιο του 2024.
  • Sapienza University of Rome (SUR), Ιταλία: Υπεύθυνο για την επικοινωνία, τη διάδοση και την προώθηση της μεθοδολογίας SL.
EN V Co funded by the EU

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρακολουθείται από τον εμπλεκόμενο οργανισμό Erasmus+: Εκπαίδευση και Κατάρτιση (με έδρα το Μπορντό).

Η χαρτογράφηση των υφιστάμενων πρακτικών στα Πανεπιστήμια ήταν το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη του έργου, προκειμένου να συλλεχθούν ουσιαστικά ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση της παιδαγωγικής κουλτούρας των ιδρυμάτων όσον αφορά στην εφαρμογή της μεθοδολογίας SL. Η χαρτογράφηση θα επέτρεπε την άμεση κινητοποίηση των φοιτητών και των μελών του διδακτικού προσωπικού στα πεδία του SL. Η εργασία αυτή τέθηκε στο πλαίσιο των σκοπών και των στόχων του Πακέτου Εργασίας 2 (WP2) και συντονίστηκε από το Ε.Κ.Π.Α., το οποίο προετοίμασε και υλοποίησε όλα τα απαραίτητα βήματα και υλικά για τη συλλογή του απαιτούμενου ποιοτικού και ποσοτικού υλικού.

Το Πακέτο Εργασίας 2 σχεδιάστηκε εξαρχής ως ένα πολύ φιλόδοξο, ιδιαίτερα απαιτητικό ερευνητικό σκέλος του έργου SL-ICP. Οι βασικοί του στόχοι ήταν: i) να διερευνήσει την κατάσταση των πρακτικών SL στα πέντε συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια, ii) να κατανοήσει εάν ακολουθούνται άλλες μεθοδολογίες παρόμοιες με το SL αλλά δεν αναγνωρίζονται ως SL, iii) να αξιολογήσει εάν η χρήση του SL είναι συστηματική, iv) να ανιχνεύσει πιθανές αλλαγές στη χρήση του SL, v) να ελέγξει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των Πανεπιστημίων κ.λπ.

Ο τρόπος χαρτογράφησης όλων των ερευνητικών ερωτημάτων σχεδιάστηκε μέσω ερωτηματολογίων έρευνας (για καθηγητές και φοιτητές), καλά δομημένων συναντήσεων ομάδων εστίασης, λεπτομερώς συντονισμένων συνεντεύξεων με φοιτητές, καθώς και χρήσιμων μελετών περιπτώσεων περιγεγραμμένων με βάση ένα καλά δομημένο πρότυπο. Η όλη έρευνα παρείχε άφθονα στοιχεία και πολύτιμο υλικό για περαιτέρω ανάλυση και δράση.

Το υλικό του Πακέτου Εργασίας 2 συγκροτεί ένα χρήσιμο εργαλείο έρευνας και ενημέρωσης για τα οφέλη της μεθοδολογίας SL και είναι ένα δημιουργικό εφαλτήριο για τα άλλα Πακέτα Εργασίας του έργου SL-ICP. Τα παραδοτέα του είναι αποθετήρια πρωτότυπων ερευνητικών δεδομένων τα οποία, έπειτα από την αναγκαία ανάλυση, έτυχαν περαιτέρω επεξεργασίας σε μορφή infographics.

Το Παραδοτέο 1 είναι η εκτεταμένη έκδοση της χαρτογράφησης και της σύνθεσης όλων των δεδομένων που συλλέχθηκαν, η οποία παρουσιάζεται σε 253 σελίδες. Το παραδοτέο 2 είναι η σύντομη έκδοση του ίδιου υλικού, η οποία παρουσιάζεται σε 35 σελίδες.

Επιμελήτρια και των δύο εκδόσεων είναι η Μάρλεν Μούλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συντονίστρια του Πακέτου Εργασίας 2. Όλο το υλικό βασίζεται σε υλικό που συλλέχθηκε από συνεργάτες στα πέντε Πανεπιστήμια του έργου και την ΜΚΟ Eurasia Net. Η συμβολή όλων υπήρξε πολύτιμη.

Και οι δύο εκδόσεις είναι διαθέσιμες με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο:

SL_Mapping&DataDesign_(Εκτεταμένη έκδοση)
SL Mapping & Data Design (Σύντομη έκδοση)

Σημαντικοί σύνδεσμοι για το έργο:

https://eurasianet.eu/en/sl-icp-university-empowering-society/
https://web.uniroma1.it/memotef/sites/default/files/allegati/SL_Mapping%26DataDesign_Brief%20Version.pdf
https://web.uniroma1.it/memotef/sites/default/files/allegati/SL_Mapping%26DataDesign_Extended%20Version.pdf

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Οι Βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ στα CIVIS Days – Rome 2025: Πρωταγωνιστές συμπερίληψης και καινοτομίας

Ενεργό συμμετοχή στην 20μελή ομάδα που εκπροσώπησε το ΕΚΠΑ στη φετινή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου CIVIS με τίτλο: “CIVIS Days”, με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και επιστημονική υπεύθυνη του CIVIS στο Ε.Κ.Π.Α., Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας κα Σοφία Παπαϊωάννου, είχε και η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ) του ΕΚΠΑ. Η φετινή εκδήλωση, […]

Call for proposals – Πρόσκληση προς τους ακαδημαϊκούς για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του CIVIS

Call for proposals – Πρόσκληση προς τους ακαδημαϊκούς για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του CIVIS

H Συμμαχία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων του CIVIS, στην οποία συμμετέχει το Ε.Κ.Π.Α., προσφέρει συνεχώς νέες ευκαιρίες για τους ακαδημαϊκούς των Πανεπιστημίων – μελών του, έτσι ώστε να διευρύνουν τη δικτύωσή τους, αναπτύσσοντας νέες συνεργασίες με συναδέλφους τους από άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια της Συμμαχίας και να δημιουργήσουν νέες από κοινού εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή να εμπλουτίσουν και […]

Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Προοπτικές Έρευνας και Δικτύωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής Συνεργασίας για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α.

Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Προοπτικές Έρευνας και Δικτύωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής Συνεργασίας για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α.

Μια Συμμαχία για την Καινοτομία και την Επιστημονική Αριστεία Η ενεργός συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS δημιουργεί ένα εξαιρετικά δυναμικό και πλούσιο οικοσύστημα για την ανάπτυξη της έρευνας, την προώθηση της διεπιστημονικότητας και τη διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών. Μέσα από σειρά εξειδικευμένων εργαλείων και πρωτοβουλιών, οι ερευνητές και τα μέλη […]

CIVIS Staff Week Hybrid Horizons: Εκπαίδευση στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (BIPs) [10–12 Σεπτεμβρίου 2025 ]

CIVIS Staff Week Hybrid Horizons: Εκπαίδευση στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (BIPs) [10–12 Σεπτεμβρίου 2025 ]

Εξοικειωθείτε με τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού των Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (Blended Intensive Programmes) από την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και διδακτικών μεθοδολογιών έως τη διεθνή συνεργασία και την ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS διοργανώνει ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού των πανεπιστημίων, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων στον σχεδιασμό […]

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα /EUROSUD – South European Studies (https://civis.eu/en/learn/civis-courses/master-s-programme-in-south-european-studies-eurosud), υπό τον συντονισμό του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (UAM), προσκαλεί τα μέλη ΔΕΠ από τα πανεπιστήμια-μέλη και συνεργαζόμενους εταίρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS να συμβάλουν με μία διάλεξη στα μαθήματα του προγράμματος με τίτλο: Κοινωνικές Προκλήσεις στη Νότια Ευρώπη/ & /Δημοκρατία και Διακυβέρνηση στη Νότια Ευρώπη/. […]

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία πλήρης εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS – Europe’s Civic University Alliance, με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences». Φοιτητές από πανεπιστήμια–μέλη του δικτύου CIVIS είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με πληθώρα drones και […]

Call for proposals – Πρόσκληση προς τους ακαδημαϊκούς για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του CIVIS

Call for proposals – Πρόσκληση προς τους ακαδημαϊκούς για τη δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του CIVIS

H Συμμαχία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων του CIVIS, στην οποία συμμετέχει το Ε.Κ.Π.Α., προσφέρει συνεχώς νέες ευκαιρίες για τους ακαδημαϊκούς των Πανεπιστημίων – μελών του, έτσι ώστε να διευρύνουν τη δικτύωσή τους, αναπτύσσοντας νέες συνεργασίες με συναδέλφους τους από άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια της Συμμαχίας και να δημιουργήσουν νέες από κοινού εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή να εμπλουτίσουν και […]

Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Προοπτικές Έρευνας και Δικτύωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής Συνεργασίας για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α.

Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Προοπτικές Έρευνας και Δικτύωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής Συνεργασίας για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Ε.Κ.Π.Α.

Μια Συμμαχία για την Καινοτομία και την Επιστημονική Αριστεία Η ενεργός συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS δημιουργεί ένα εξαιρετικά δυναμικό και πλούσιο οικοσύστημα για την ανάπτυξη της έρευνας, την προώθηση της διεπιστημονικότητας και τη διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών. Μέσα από σειρά εξειδικευμένων εργαλείων και πρωτοβουλιών, οι ερευνητές και τα μέλη […]

CIVIS Staff Week Hybrid Horizons: Εκπαίδευση στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (BIPs) [10–12 Σεπτεμβρίου 2025 ]

CIVIS Staff Week Hybrid Horizons: Εκπαίδευση στο Σχεδιασμό και την Υλοποίηση Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (BIPs) [10–12 Σεπτεμβρίου 2025 ]

Εξοικειωθείτε με τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού των Μικτών Εντατικών Προγραμμάτων (Blended Intensive Programmes) από την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και διδακτικών μεθοδολογιών έως τη διεθνή συνεργασία και την ενσωμάτωση ψηφιακών μέσων. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο CIVIS διοργανώνει ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης προσωπικού των πανεπιστημίων, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων στον σχεδιασμό […]

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Διδάσκοντας τον Ευρωπαϊκό Νότο: Πρόσκληση προς τα μέλη ΔΕΠ του CIVIS για συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα EUROSUD στη Μαδρίτη

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα /EUROSUD – South European Studies (https://civis.eu/en/learn/civis-courses/master-s-programme-in-south-european-studies-eurosud), υπό τον συντονισμό του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (UAM), προσκαλεί τα μέλη ΔΕΠ από τα πανεπιστήμια-μέλη και συνεργαζόμενους εταίρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS να συμβάλουν με μία διάλεξη στα μαθήματα του προγράμματος με τίτλο: Κοινωνικές Προκλήσεις στη Νότια Ευρώπη/ & /Δημοκρατία και Διακυβέρνηση στη Νότια Ευρώπη/. […]

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Συμμετοχή του Τμήματος Γεωλογίας ΕΚΠΑ στην εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μία πλήρης εβδομάδα συλλογής δεδομένων με Σκάφη μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, επεξεργασίας τους και διαλέξεων, στο πλαίσιο του προγράμματος BIP της πρωτοβουλίας CIVIS – Europe’s Civic University Alliance, με τίτλο: «Using Drones in Environmental Sciences». Φοιτητές από πανεπιστήμια–μέλη του δικτύου CIVIS είχαν τη μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με πληθώρα drones και […]

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Το ΕΚΠΑ τρέχει! Πάρε μέρος στον Νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5χλμ. Δηλώσεις συμμετοχής σύντομα!

Καλείται όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (φοιτητές/τριες / προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί, Erasmus, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.ΤΕ.Π., Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό) να συμμετάσχουν στον νυχτερινό Πανεπιστημιακό Αγώνα Δρόμου 5km, 2025 (5km UNIVERSITIES NIGHT RUN, 2025, πληροφορίες εδώ). Πληροφ. gymsports@uoa.gr Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2025, στις 19:15, […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής φοιτητών για το 3ο έτος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Αρχαία Φιλοσοφία: The Athens MA in Ancient Philosophy

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των νέων φοιτητών για το ακαδ. έτος 2025-26, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα The Athens MA in Ancient Philosophy εισέρχεται στο τρίτο έτος λειτουργίας του. Το Πρόγραμμα προωθεί τη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας σε όλο το ιστορικό και θεματικό εύρος της. Είναι το μοναδικό Πρόγραμμα στην Ελλάδα (και ένα […]

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Ολοκλήρωση των διαλέξεων «Δίκαιο Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά διαλέξεων, με θέμα «Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημόσιο Δίκαιο – Δημόσιες Πολιτικές» της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (National & Kapodistrian University of Athens), υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή κ. Γεωργίου Δελλή. Οι διαλέξεις εντάσσονται στο πλαίσιο του μαθήματος «Το Δίκαιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με […]

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

Παράταση υποβολής αιτήσεων του ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών” έως 20 Ιουλίου

📢 Nέος κύκλος αιτήσεων για το ακαδημαϊκού έτος 2025-2027! Αιτήσεις έως 30/06/2025 Διεκδίκησε μια ηγετική θέση στον χώρο της  διαχείρισης κρίσεων, της παγκόσμιας υγείας και της ανθρωπιστικής ιατρικής ! ✔️ Mε το κύρος της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ ✔️ Δεκτοί  απόφοιτοι Ιατρικής, Νοσηλευτική, Φαρμακολογίας, Βιολογίας  ή Σχολών Φιλοσοφίας, Νομικής, Διοίκησης, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πολυτεχνικών και άλλων […]

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Δυναμική Συμμετοχή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ στο Κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο IAME 2025, Bergen Νορβηγίας

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε δυναμικά στο ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Συνέδριο International Association of Maritime Economists (IAME) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας, φιλοξενούμενο από το Norwegian School of Economics (NHH). Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Συνεδρίου (24–26 Ιουνίου 2025), μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές […]

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ανακοίνωση 109ης Συνόδου Πρυτάνεων

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος συμμετείχε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Κατά την τοποθέτηση αναφέρθηκε στην απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο