Νέα & Ανακοινώσεις

Πορίσματα Ναυτιλιακού e-Σεμιναρίου από το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ

Πορίσματα Ναυτιλιακού e-Σεμιναρίου από το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ

-Μέρα 1η (31/5/23)-

‘Βιομηχανία Διάλυσης Πλοίων: Αγορά, Διαδικασίες και Προοπτικές’

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την εναρκτήρια σειρά σεμιναρίων “The Maritime Expert Webinars”, με στόχο την παροχή πρακτικής γνώσης από στελέχη της αγοράς σε φοιτητές και εργαζόμενους στον κλάδο της ναυτιλίας, προσδοκώντας η συγκεκριμένη σειρά να εδραιωθεί ως ουσιαστικός σύνδεσμος της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη ναυτιλιακή αγορά.

Στο διήμερο ναυτιλιακό e-Σεμινάριο, κατά την πρώτη ημέρα, αναπτύχθηκε το θέμα: ‘Βιομηχανία Διάλυσης Πλοίων: Αγορά, Διαδικασίες και Προοπτικές’ (31.5.2023). Την επιστημονική οργάνωση είχαν ο Δρ. Ευθύμιος Ρουμπής, Επίκουρος Καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομικής και ο Δρ. Μιχάλης Τσατσαρώνης, Επίκουρος Καθηγητής Ποσοτικών Μεθόδων στη Ναυτιλία, του Τμήματος ΔΙΛΙΝ. Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής κ. Θεόδωρος Συριόπουλος απηύθυνε εναρκτήριο χαιρετισμό σε ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων φοιτητών, διδασκόντων και επισκεπτών.

Ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Χάρης Καρατζάνος, στέλεχος-ναυλομεσίτης αγοραπωλησίας πλοίων (Sales & Purchase (S&P) Shipbroker) της εταιρείας Eurochart SA, ανέδειξε την κρισιμότητα του θέματος, τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και τις προκλήσεις που θέτουν oι σύγχρονες απαιτήσεις για “πράσινες” πρακτικές, στη βάση των ακόλουθων κατευθύνσεων:

  • Η αγορά των διαλύσεων και ο κύκλος ζωής ενός πλοίου
  • Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ανακύκλωσης πλοίων
  • Επισκόπηση των αγορών διάλυσης πλοίων στην ΝΑ Ασία
  • Θεσμικό πλαίσιο και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διάλυσης πλοίων
  • Διάφοροι τύποι αποσυναρμολόγησης των πλοίων και οι επιπτώσεις τους
  • Το χρηματοοικονομικό κόστος της πράσινης ανακύκλωσης πλοίων για τον πλοιοκτήτη.

Τα βασικά συμπεράσματα του Ναυτιλιακού Σεμιναρίου συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Η πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, σε ναυτιλιακές βάσεις δεδομένων και το εκτεταμένο δίκτυο γνωριμιών και επαφών που περιλαμβάνει brokers, πλοιοκτήτες και ναυπηγεία αποτελούν παραμέτρους κρίσιμης σημασίας στις δραστηριότητες ενός S&P Shipbroker.
  • Το είδος της ανάλυσης και τα σχετικά εργαλεία για την αξιολόγηση/αποτίμηση ενός πλοίου εξαρτώνται από το profile του ενδιαφερόμενου αγοραστή/πωλητή (όπως, πλοιοκτήτης, τράπεζα, ορκωτοί ελεγκτές κ.α.).
  • Στους καθοριστικούς παράγοντες για την αξιολόγηση/αποτίμηση ενός πλοίου περιλαμβάνονται οι ενδεικτικές αγοραίες τιμές πλοίων όπως διαμορφώθηκαν στις πλέον πρόσφατες αγοροπωλησίες πλοίων (last done deals), σε συνάρτηση με την εμπειρία του S&P Shipbroker, που προσθέσει ή αφαιρεί αξία από την επικρατούσα τιμή αγοράς, αναλόγως των χαρακτηριστικών και της κατάστασης του υπό εξέταση πλοίου.
  • Ο χρόνος της διαπραγμάτευσης μεταξύ του πλοιοκτήτη και του διαλυτηρίου του προς διάλυση πλοίου είναι συνήθως σύντομος, λόγω της μεγάλης αστάθειας των τιμών των πλοίων.
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση του πλοιοκτήτη για την διάλυση ενός πλοίου είναι, μεταξύ άλλων, η ηλικία και ο τύπος του πλοίου, η καταπόνησή του από τα μεταφερθέντα φορτία, η συντήρηση του πλοίου, η φάση του ναυτιλιακού κύκλου, οι κανονισμοί που διέπουν συγκεκριμένες κατηγορίες πλοίων (όπως δεξαμενόπλοια) κ.α.
  • Τόσο η ναυπήγηση όσο και η διάλυση των πλοίων πραγματοποιείται συνήθως σε κάποιο Ασιατικό ναυπηγείο/διαλυτήριο της Νοτιοανατολικής Ασίας, με τα σημαντικότερα διαλυτήρια να λειτουργούν στη γεωγραφική περιοχή γνωστή ως ‘Indian Subcontinent’, δηλ. Μπαγκλαντές, Ινδία και Πακιστάν. Τα διαλυτήρια της Τουρκίας εξυπηρετούν κυρίως πλοία προς διάλυση στην περιοχή της Μεσογείου που δεν είναι οικονομικά συμφέρον να οδηγηθούν προς διάλυση στην Ασία.
  • Το θεσμικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα στην Ευρώπη δεν επιτρέπει την ανάπτυξη διαλυτηρίων πλοίων.
  • Εκτός από την συμβατική διάλυση των πλοίων, πολλά ναυπηγεία έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν και “πράσινη” διάλυση πλοίων, που είναι φιλική προς το περιβάλλον. Οι νηογνώμονες (classification societies) επιβλέπουν την λειτουργία των διαλυτηρίων πλοίων και πιστοποιούν αυτά που προσφέρουν δυνατότητες πράσινης διάλυσης πλοίων. Η πράσινη διάλυση πλοίων αφορά στην εφαρμογή μιας από τις ακόλουθες μεθόδους διάλυσης: “alongside”, “landing method” και “dry-dock shipbreaking”.
  • Ένα πράσινο διαλυτήριο πλοίων τηρεί τους κανονισμούς και είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με κάποια από τις διεθνείς συμβάσεις EU Ship Recycling, Hong Kong Convention και Basel Convention. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των πιστοποιημένων πράσινων  διαλυτηρίων πλοίων, λόγω ισχυρού ενδιαφέροντος των πλοιοκτητών για πράσινη διάλυση των πλοίων τους.
  • Στη συμβατική διάλυση πλοίων εφαρμόζεται η μέθοδος “beaching”, όπου το πλοίο προσαράζει σε συγκεκριμένη παραλία και οι εργάτες πραγματοποιούν την διάλυσή του. Η μέθοδος αυτή είναι η πλέον μολυσματική για το περιβάλλον και επικίνδυνη για τους εργάτες του διαλυτηρίου. Παρά τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, η μέθοδος “beaching” είναι η πιο κερδοφόρα μέθοδος διάλυσης πλοίων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
  • Για τον υπολογισμό της τιμής πώλησης ενός πλοίου προς διάλυση λαμβάνεται υπόψη η μονάδα μέτρησης “εκτόπισμα άφορτου πλοίου” (light displacement tonnage, ldt). Καθοριστικοί παράγοντες για την απόφαση του πλοιοκτήτη να επιλέξει μεταξύ συμβατικής και πράσινης διάλυσης του πλοίου είναι οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις που μπορεί να έχει έναντι τρίτων (όπως, τράπεζες, ναυλωτές, επενδυτές κ.α.).
  • Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων για να εργαστούν ως S&P Shipbrokers είναι ελκυστικές, οι αμοιβές συνδέονται ποσοστιαία με την αξία του προς αγορά/πώληση/διάλυση πλοίου και η ευρύτερη ακαδημαϊκή γνώση αλλά και εκτενής εργασιακή εμπειρία στις ναυτιλιακές αγορές είναι σημαντικά προσόντα επιτυχίας.

-Μέρα 2η (1/6/23)-

Εναλλακτικά Καύσιμα και Εφαρμογή Νέων Τεχνολογιών για την Ενεργειακή Απόδοση των Πλοίων’

Στο διήμερο ναυτιλιακό e-Σεμινάριο, κατά την δεύτερη ημέρα, αναπτύχθηκε το θέμα: ‘‘Εναλλακτικά Καύσιμα και Εφαρμογή Νέων Τεχνολογιών για την Ενεργειακή Απόδοση των Πλοίων’ (1.6.2023). Την επιστημονική οργάνωση είχαν ο Δρ. Ευθύμιος Ρουμπής, Επίκουρος Καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομικής και ο Δρ. Μιχάλης Τσατσαρώνης, Επίκουρος Καθηγητής Ποσοτικών Μεθόδων στη Ναυτιλία, του Τμήματος ΔΙΛΙΝ. Ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής κ. Θεόδωρος Συριόπουλος απηύθυνε εναρκτήριο χαιρετισμό σε ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων φοιτητών, διδασκόντων και επισκεπτών.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές Δρ. Σταύρος Καραμπερίδης, Head of Maritime Research Group, Plymouth Business School και κ. Θάνος Καπράλος, Managing Director, Commercial & Operations, SeaCircle, ανέδειξαν την κρισιμότητα της επιλογής εναλλακτικών καυσίμων και τη σημασία των νέων τεχνολογιών που αναμένονται να επηρεάσουν καθοριστικά την ενεργειακή απόδοση των πλοίων.

Στα βασικά συμπεράσματα του Ναυτιλιακού Σεμιναρίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

–  Η ‘ενεργειακή μετάβαση’ αποτελεί κρίσιμη στρατηγική προτεραιότητα για τις διοικήσεις των ναυτιλιακών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Ο International Maritime Organization (IΜΟ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις στην επιλογή και χρήση βιώσιμων καυσίμων, εφάρμοσαν τη φορολόγηση των εκπομπών ρύπων, αφενός για να εφαρμόσουν την προσέγγιση “ο ρυπαίνων πληρώνει” και αφετέρου για να καλύψουν τη διαφορά τιμής μεταξύ συμβατικών και βιώσιμων καυσίμων.

– Στα βασικά εναλλακτικά καύσιμα για τη ναυτιλία περιλαμβάνονται κυρίως το LNG, τα βιοκαύσιμα, η μεθανόλη και το υδρογόνο, που, αν και έχουν περιβαλλοντικά-φιλικά πλεονεκτήματα και ιδιότητες, εντούτοις παρουσιάζουν και μειονεκτήματα, κατά περίπτωση.

– Η ενεργειακή μετάβαση από πλευράς πλοιοκτητών διαμορφώνεται είτε με παραγγελίες νέων πλοίων dual fuel, είτε με εκσυγχρονισμό και εφαρμογή νέων τεχνολογιών επί του υφιστάμενου στόλου.

– Κεντρικός στόχος είναι η μείωση των εκπομπών και της κατανάλωσης ρύπων για την εναρμόνιση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων με τους Κανονισμούς του ΙΜΟ αλλά και η επιμήκυνση της λειτουργικής ζωής των πλοίων.

– Στις νέες τεχνολογίες για τη ναυτιλία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, το “Air Lubrication System” που εγκαθίσταται στα πλοία.

– Είναι αξιοσημείωτο ότι η έρευνα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας στην ναυτιλία ενδέχεται να αποβεί ανεδαφική αν δεν εστιάσει αρχικά στα θεμελιώδη, όπως είναι οι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δράση Erasmus+ στο Μουσείο Παιδείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Την  Πέμπτη 05/06/2025 πραγματοποιήθηκε στο  Μουσείο Παιδείας  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδική δράση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Inclusive Trainers Ready for a Fast–Changing and Diverse Tomorrow”.  Το πρόγραμμα συντονίστηκε από το  Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία «Παναγία Ευαγγελίστρια»,  έναν από τους φορείς που φιλοξενούν την πρακτική άσκηση των μεταπτυχιακών […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Το 63ο διεθνές συνέδριο χορού στην Αθήνα [2-6 Ιουλίου]

Η ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης συμμετέχει στο 63ο διεθνές συνέδριο του χορού που πραγματοποιείται στην Αθήνα 2-6 Ιουλίου παρουσιάζοντας χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα ΟΡΧΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ, σε ποίηση Σαπφούς, Μεσομήδη του Κρήτα, Ανωνύμου, Γιάννη Ρίτσου, Αλκμάνα και Αριστοφάνη  και χοροσύνθεση Άννας Λάζου. Την  Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 8μμ. Στο λόφο Φιλοπάππου https://maps.app.goo.gl/iGwWLZRsBkPUNPku5 […]

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Πιστοποιήσεις ISO του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιθεώρηση του συνόλου των ISO που διαθέτει το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ε.Κ.Π.Α. για το 2025. Συγκεκριμένα, το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κρίθηκε, έπειτα από επιθεώρηση και αξιολόγηση, ότι εφαρμόζει: Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 9001:2015. Σύστημα Διαχείρισης για την ποιότητα των Υπηρεσιών Μάθησης […]

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.) 

Πρόσκληση για την τελετή λήξης του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Θ.Υ.Ε.Σ.Π.Α.)  ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 και απονομής των Ενδεικτικών Σπουδών στους/στις σπουδαστές/στριες. Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών τ. Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου […]

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Βράβευση των κκ. Πομώνη, Κούκου, Βραχόπουλου και Βασιλειάδη για επιστημονική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό Energies, MDPI

Το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «A Review of Hydroponics and Conventional Agriculture Based on Energy and Water Consumption, Environmental Impact, and Land Use» των κ.κ. Πομώνη Δήμητρας, Κούκου Μαρίας, Βραχόπουλου Μιχάλη και Βασιλειάδη Λάμπρου, εκ μέρους της Επιτροπής Βραβείων Καλύτερης Εργασίας του διεθνούς περιοδικού Energies, MDPI  (IF:3.2/ CiteScore:7.3) επιλέχθηκε για το Βραβείο Καλύτερης Επιστημονικής Δημοσίευσης για το έτος […]

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ενδυναμώνοντας κοινωνικά Κωφούς και Βαρήκοους πολίτες μέσα από τη συνεργασία με ακούοντες φοιτητές

Ολοκληρώθηκε η δράση του ευρωπαϊκού έργου BOLD (Building on Linguistic and Cultural Diversity) στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την πρόσβαση των Κωφών/Βαρήκοων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης δημιουργήθηκε μια σειρά από βίντεο, τα οποία αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στη Διεθνή Νοηματική Γλώσσα ενώ επιπρόσθετα περιέχουν ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους. Τα […]

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

«Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι)-Κριτική βιβλιοπαρουσίαση της Σοφίας Ριζοπούλου

Στο άρθρο αυτό με τον τίτλο «Plants, Pictures, and People» (Φυτά, Εικόνες και Άνθρωποι) γίνεται κριτική βιβλιοπαρουσίαση, του βιβλίου με τον τίτλο Botanical Icons: Critical Practices of Illustration in the Premodern Mediterranean (Βοτανικές Εικόνες: Κριτική Πρακτικών Εικονογράφησης στην προ-νεωτερική Μεσόγειο) και συγγραφέα τον Andrew Griebeler που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University of Chicago Press, το […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Σ. Ζαχαράκη: Η συνεχής άνοδος του ΕΚΠΑ στις διεθνείς κατατάξεις, αποτελεί απτή απόδειξη της ποιότητας του ακαδημαϊκού έργου που παράγεται

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την  Τρίτη (1η Ιουλίου), με την ευκαιρία της οποίας παρουσιάστηκαν στην υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, Κώστα Βλάση, οι νέοι ανακαινισμένοι χώροι στη […]

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

«ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ / Εκδήλωση «Γέφυρας Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εκδήλωση «Γέφυρα Τεχνολογίας 1.0: Σύνδεση Έρευνας με τον Φαρμακευτικό Κλάδο», την οποία διοργάνωσε για 3η συνεχή χρονιά η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» του ΕΚΠΑ. Συμμετείχαν με τεχνολογίες και τα ιδρύματα που αποτελούν […]

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  –  Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Έτοιμοι προς χρήση οι χώροι στη Νομική Σχολή που ήταν κατειλημμένοι για πολλά έτη

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποίησαν την Τρίτη 1/7/2025 η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κ. Κώστας Βλάσης. Ο Πρύτανης Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος παρουσίασε ζητήματα που αφορούν στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου, στη λειτουργία του αλλά και στα επόμενα βήματα διεθνοποίησής του. Παρουσιάστηκαν […]

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στη μνήμη της Χριστίνας Τεσσερομάτη, Καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1948-2025)

Στις εννέα Μαΐου 2025 έφυγε από τη ζωή η Χριστίνα Τεσσερομμάτη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Χριστίνα Τεσσερομμάτη κηδεύτηκε και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών στις 19 Μαΐου 2025. Η Χριστίνα είλκε την καταγωγή από το χωριό Κουτρουμπούχι (σημερινή Δάφνη) του Νομού Αρκαδίας και από την Κορινθία και το Δαμασκηνό Άνδρου. Η […]

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ίδρυση νέου Εργαστηρίου «Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία»

Ένα νέο Εργαστήριο με τίτλο «Εργαστήριο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Κοινωνία» (ΕΤεΚΚ) – (Science, Technology and Innovation in Society – STIS) ιδρύθηκε στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ). Διευθυντής του Εργαστηρίου εξελέγη ο Στάθης Αραποστάθης, Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το Εργαστήριο δημιουργήθηκε ως θεσμός με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας του ΕΚΠΑ στον […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο