Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης και Πρόγραμμα «Μάιος Μήνας Μέτρησης» με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ και φοιτητών της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ | 16-31/5/22

Η 17η Μαΐου είναι Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης με εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε πολλές χώρες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της. Επιπλέον, το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης ξεκίνησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα ΜΜΜ (May Measurement Month) με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό τον μήνα Μάιο σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.  

Το πρόγραμμα ΜΜΜ 2022 θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα στο διάστημα 16 έως 31 Μαΐου 2022 στοχεύοντας στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 15 κέντρα σε 11 πόλεις, στην Αθήνα (εμπορικό κέντρο «Avenue», υπεύθυνος καθηγητής Γ. Στεργίου), στη Θεσσαλονίκη (εμπορικό κέντρο «Πλατεία», υπεύθυνος καθηγητής Μ. Δούμας), στην Πάτρα (καθηγητής Δ. Γούμενος, αναπλ. καθηγητής Ε Παπαχρήστου), στα Ιωάννινα (καθηγητής Χ. Μηλιώνης), Ηράκλειο (Μ. Μαρκέτου, Ι. Παπαδάκης), Βόλο (Β. Σαράκης), Καβάλα (Ξ. Κροκίδης), Καλαμάτα (Ε. Μάκαρης), Λαμία (Λ. Λαναράς), Τρίπολη (Γ. Νικήτας) και Χανιά (Σ. Μαραγκουδάκης).

Υπεύθυνος διεξαγωγής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Στεργίου, στο Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας  Υπέρτασης και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής ΜΜΜ. Στην διεξαγωγή του ΜΜΜ 2022 στην Αθήνα συμμετέχουν πολλά μέλη Ιατρικών Σχολών και γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και πολλοί φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί.

Το πρόγραμμα ΜΜΜ στην Ελλάδα πραγματοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης με Προέδρο τον κο Θωμά Μακρή, Διευθυντή του Καρδιολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» στην Αθήνα.

Η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης συμβάλλει δυναμικά σε όλες τις διεθνείς επιστημονικές δραστηριότητες για την βελτίωση της αντιμετώπισης της υπέρτασης. Το επόμενο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Υπέρταση 2022 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 17-20 Ιουνίου με πρόεδρο τον καθηγητή καρδιολογίας Κων. Τσιούφη.

Σκοπός του προγράμματος ΜΜΜ είναι η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού στη σημασία της υπέρτασης ως κύριου τροποποιήσιμου παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια (κυρίως στεφανιαία νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική αρτηριοπάθεια) και της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης, και η ανακάλυψη πολλών αδιάγνωστων και αρρύθμιστων περιπτώσεων.

Στην περίοδο 2017-2021 το διεθνές πρόγραμμα ΜΜΜ πραγματοποίησε μετρήσεις της πίεσης σε πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα σε σχεδόν 100 χώρες. Στην Ελλάδα το ΜΜΜ πραγματοποιήθηκε το 2019 σε 6.000 άτομα σε 5 αστικά κέντρα. Το 2020 και 2021 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Στην Ελλάδα τα καρδιαγγειακά επεισόδια αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και η υπέρταση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015-2016 σε 6.000 ενήλικες σε όλη την Ελλάδα έδειξε ότι 40% των ενηλίκων έχουν υπέρταση (περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες), 32% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι και 35% είναι διαγνωσμένοι αλλά χωρίς καλή ρύθμιση της πίεσής τους. Τελικά μόνο 30% των υπερτασικών στην χώρα μας είναι καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία. Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί φάνηκε να έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση. Σημειώνεται ότι άριστη ρύθμιση της πίεσης μπορεί σήμερα να επιτευχθεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, κατά κανόνα με απλό δοσολογικό σχήμα μια φορά την ημέρα, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων εξατομικευμένο για κάθε ασθενή ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα συνυπάρχοντα προβλήματά του ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη προστασία χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Γιώργος Στεργίου, Καθηγητής Παθολογίας – Υπέρτασης, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, Γ’ Παθολογική Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο «Σωτηρία

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Beaney T, Schutte AE, Stergiou GS, Borghi C, Burger D, Charchar F, Cro S, Diaz A, Damasceno A, Espeche W, Jose AP, Khan N, Kokubo Y, Maheshwari A, Marin MJ, More A, Neupane D, Nilsson P, Patil M, Prabhakaran D, Ramirez A, Rodriguez P, Schlaich M, Steckelings UM, Tomaszewski M, Unger T, Wainford R, Wang J, Williams B, Poulter NR; MMM Investigators. May Measurement Month 2019: The Global Blood Pressure Screening Campaign of the International Society of Hypertension. Hypertension 2020;76:333-41.
  2. Stergiou GS, Menti A, Doumas M, Gkaliagkousi E, Grassos C, Kalaitzidis RG, Kallistratos MS, Katsi V, Krokidis X, Makris T, Manios E, Manolis A, Marketou M, Papadakis JA, Papadopoulos D, Protogerou A, Chatzopoulos M, Sarafidis P, Tsioufis C, Zebekakis P. Opportunistic screening for hypertension in the general population in Greece: International Society of Hypertension May Measurement Month 2019. Eur Heart J 2021;23(Suppl B):B66-9.
  3. Stergiou GS, Menti A, Kalpourtzi N, Gavana M, Vantarakis A, Chlouverakis G, Hajichristodoulou C, Trypsianis G, Voulgari PV, Alamanos Y, Karakosta A, Touloumi G. Prevalence, awareness, treatment and control of hypertension in Greece: EMENO national epidemiological study. J Hypertens 2021 1;39:1034-9.
από έως
Scheduled Επιστήμες Υγείας Νέα & Ανακοινώσεις Πανεπιστημιακή Κοινότητα

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN