Με απόλυτη επιτυχία και συγκινητική συμμετοχή της φορεών, εκπαιδευτικών και γονέων της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιήθηκαν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» σε Αργοστόλι Κεφαλονιάς, Αρχαία Ολυμπία και Ζαχάρω Ηλείας, στα πλαίσια της ενημέρωσης και κατάρτισης των εκπαιδευτικών Α’βάθμιας Εκπαίδευσης για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών και των οικογενειών τους, σε εθνικό επίπεδο.
Η εκδήλωση στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και τοπικών παραγόντων όπως π.χ. του Βουλευτή Κεφαλονιάς-Ιθάκης Παναγή Καππάτου, του Αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σωτήρη Κουρή, του Αντιδημάρχου Αργοστολίου Γεωργίου Τσιλιμιδού, ως εκπροσώπου του Δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου, της Αντιδημάρχου Αργοστολίου Κρυσταλλίας Μιχαλάτου και του Προϊστάμενου Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ιθάκης Γεωργίου Αλεξανδράτου, που χαιρέτησαν την εκδήλωση. Η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα «αγκάλιασε» το πρόγραμμα και συζήτησε με ενδιαφέρον τα οφέλη της παρέμβασης LTC, μέσα από την οποία οι εκπαιδευτικοί αποκτούν νέα εργαλεία για την υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.
Με ιδιαίτερο παλμό και ουσιαστικό διάλογο πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση στην Αρχαία Ολυμπία. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων,ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Ολυμπίας Κώστας Κορδονούρης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, η Δήμητρα Σκαλτσά, φιλόλογος, δημοτική σύμβουλος και Συντονίστρια της Γραμματείας Δικαιωμάτων του Παιδιού της Νέας Δημοκρατίας για τη Δυτική Ελλάδα, και η εκπαιδευτικός Χριστίνα Φωτοπούλου, που χαιρέτησαν την εκδήλωση.Η τοπική κοινωνία εξέφρασε θερμά την υποστήριξή της στο Πρόγραμμα, τονίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης τέτοιων παρεμβάσεων.
Στη Ζαχάρω Ηλείας, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με έντονη παρουσία γονέων και εκπαιδευτικών, υπό τον συντονισμό της Ελένης Παυλοπούλου, μέλους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Ιωάννης Τερζής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως Κωστούλα Χριστοδουλοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Ζαχάρως Αναστασία Ζήρου, ο ψυχίατρος και τέως δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος, καθώς και η Δήμητρα Σκαλτσά, φιλόλογος, δημοτική σύμβουλος και Συντονίστρια της Γραμματείας Δικαιωμάτων του Παιδιού της Νέας Δημοκρατίας για τη Δυτική Ελλάδα, με πολυετή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση ως τ. Αντιδήμαρχος Παιδείας. Οι ομιλίες ανέδειξαν τη σημασία της έγκαιρης πρόληψης και της ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών στη διαχείριση ψυχοκοινωνικών προκλήσεων.
Το πρόγραμμα «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά», που υλοποιείται στην Ελλάδα, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Ομότιμο Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γεράσιμο Κολαΐτη, από το ΕΚΠΑ, εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU4Health 2021–2027 και παρέχει σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δομημένα εργαλεία για την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών και την υποστήριξη των οικογενειών τους. Η εκπαίδευση προσφέρεται δωρεάν και περιλαμβάνει τρεις δια ζώσης ή/και διαδικτυακές συναντήσεις, εποπτεία και πρακτική εφαρμογή της μεθόδου LTC με δύο οικογένειες. Στο τέλος της εκπαίδευσης παρέχεται πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Οι τελευταίοι εκπαιδευτικοί κύκλοι του προγράμματος έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2025. Η συμμετοχή στις εκπαιδεύσεις είναι δωρεάν και πραγματοποιείται διαδικτυακά. Η συμμετοχή στους κύκλους αυτούς αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους και να προσφέρουν ενεργά στην προώθηση της ψυχικής υγείας μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση του προγράμματος ltc@uoa.gr.
Το πρόγραμμα «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» συνεχίζει να χτίζει γέφυρες αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων, προωθώντας ένα σχολείο με ενσυναίσθηση, φροντίδα και ουσιαστική στήριξη για κάθε παιδί.