Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Γεράσιμο Σιάσο, και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον Διευθυντή και Πρόεδρο του Δ.Σ. Καθηγητή κ. Εμμανουήλ Πλειώνη, επισφραγίζοντας τη συνεργασία του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) στο πλαίσιο του προγράμματος ERMIS (Hellenic Cubesat Demonstration Mission). Το Μνημόνιο υπεγράφη στο πλαίσιο της ημερίδας «Ημέρα Σταδιοδρομίας στις Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες Made in Greece» που διοργάνωσαν το Τµήµα Αεροδιαστηµικής Επιστήµης και Τεχνολογίας και το Διιδρυµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Ʃπουδών στις «Διαστηµικές Τεχνολογίες, Εφαρµογές και Υπηρεσίες» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Καθηγητής κ. Βάιος Λάππας, ο Διευθυντής του ΔΠΜΣ STAR Καθηγητής κ. Αντώνης Πασχάλης και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Σπύρος Βασιλάκος.

LEN 9837
LEN 9843
LEN 9804
Ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πλειώνης και ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος κατά την υπογραφή του Μνημονίου

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης τόνισε:

«Με χαρά παρευρέθηκα στην υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου που επισφραγίζει την συνεργασία του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) και του Τμήματος Αεροδιαστημικής στο πλαίσιο του προγράμματος ERMIS (Hellenic Cubesat Demonstration Mission).

Πρόκειται για δυο κορυφαία επιστημονικά – ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας τα οποία συνεργάζονται για ένα σημαντικό project.

Το συγκεκριμένο project προάγει ευρύτερα την εξωστρέφεια της χώρας στην Έρευνα και την Καινοτομία.

Στην προκειμένη περίπτωση αξιοποιούνται σύγχρονες εθνικές ερευνητικές υποδομές για να πιστοποιηθούν για πρώτη φορά στην Ε.Ε νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

Εντυπωσιάστηκα με την προοπτική κατασκευής εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα ενός σμήνους τριών τεχνολογικά προηγμένων νανοδορυφόρων (CubeSats), με σκοπό να ελεγχθούν καινοτόμες τεχνολογίες επικοινωνιών, δια-δορυφορικών συνδέσεων (inter-satellite links) και υπερφασματικής τηλεπισκόπησης (hyperspectral remote sensing).

Όπως εξίσου εντυπωσιακή είναι η αξιοποίηση του τηλεσκόπιου “Αρίσταρχος” στον Χελμό, η οποία δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η χώρα μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στις διαστημικές τεχνολογίες».

LEN 9658
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος
LEN 9679 1
Ο Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Πλειώνης
LEN 9714
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης
LEN 9626B
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας Καθηγητής κ. Βάιος Λάππας
LEN 9753
Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Σπύρος Βασιλάκος

Το πεδίο συνεργασίας των Ε.Κ.Π.Α. και Ε.Α.Α. καλύπτει όλο το εύρος των κοινών ερευνητικών ενδιαφερόντων, καθώς και την οργάνωση κοινών εκδηλώσεων, συνεδρίων, μεταπτυχιακών μαθημάτων αλλά και την από κοινού καθοδήγηση πτυχιακών, μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. Αναλυτικότερα τα πεδία συνεργασίας αφορούν:

1. Διαμόρφωση ενός πλαισίου για την ενίσχυση της έρευνας και την από κοινού διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και δημοσίευση σε επιστημονικά έντυπα ή/και  επιστημονικά συνέδρια σχετικών μελετών.

2. Διευκόλυνση των μετακινήσεων – επισκέψεων των φοιτητών, των μελών Δ.Ε.Π. A.E.I. και του ερευνητικού προσωπικού μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών με σκοπό τη δια ζώσης συνεργασία.

3. Παροχή δυνατότητας στους φοιτητές του Τ.Α.Ε.Τ. να εκπονήσουν πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες καθώς και διδακτορικές διατριβές με επιβλέποντες Ερευνητές από το Ε.Α.Α. και μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Α.Ε.Τ.

4. Διερεύνηση της δυνατότητας για δημιουργία Διϊδρυματικού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μεταξύ του Τ.Α.Ε.Τ. και του Ε.Α.Α.

5. Ενίσχυση της συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ των Συμβαλλόμενων Μερών, και από κοινού αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας.

6. Σχεδιασμό και συνυποβολή κοινών αναπτυξιακών ή ερευνητικών χρηματοδοτούμενων έργων σε Περιφερειακό, Εθνικό και Διεθνές επίπεδο, με έμφαση στις Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές.

7. Οργάνωση κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων και δράσεων δημοσιότητας όπως Workshops, Ημερίδων, Σεμιναρίων, Συνεδρίων κ.λπ. με τη συμμετοχή και άλλων Α.Ε.Ι., Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του:

«Έχω τη χαρά και την τιμή να χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση με τίτλο: «Ημέρα Σταδιοδρομίας στις Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες Made in Greece», που διοργανώνουν για δεύτερη φορά από κοινού για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές τους, καθώς και για τους αποφοίτους τους το Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις «Διαστημικές Τεχνολογίες, Εφαρμογές και Υπηρεσίες» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η υπογραφή του Μνημόνιου Συνεργασίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο επισφραγίζει την πρόσφατη συνεργασία του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπισης σε θέματα Αεροδιαστημικής και ευρυζωνικότητας του Διαστήματος καθώς και η αναβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαστημική, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Η Ημερίδα αναμένεται να δώσει στους ενδιαφερόμενους φοιτητές και απόφοιτους την ευκαιρία να γνωρίσουν το Ελληνικό οικοσύστημα στον χώρο της Διαστημικής και να ενημερωθούν για τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει ο χώρος της Διαστημικής στην Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι ο τομέας της Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας καταγράφει σημαντική δυναμική τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο το Πανεπιστήμιό μας προχώρησε μέσω της εμβληματικής Σχολής Θετικών Επιστημών και σε αυτούς τους τομείς.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα σε τομείς όπως δορυφορικές επικοινωνίες και ζεύξεις, δορυφορική πλοήγηση, συστήματα ραντάρ, τηλεπισκόπηση και παρακολούθηση Γης, ψηφιακή επεξεργασία σήματος και εικόνας, αρχιτεκτονική αξιόπιστων ψηφιακών συστημάτων, ηλεκτρονική και αυτοματισμός, δορυφορικά συστήματα, καθώς και σε εφαρμογές, όπως η ασφάλεια των μεταφορών, η παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, η γεωργία ακριβείας, η πρόληψη και αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (π.χ. πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές), οι «έξυπνες» πόλεις, κ.ά.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  έχει κάνει με όλους σας, μεγάλα σταθερά βήματα προς το μέλλον που οραματιζόμαστε και οι Διεθνείς Κατατάξεις αναδεικνύουν τη σημαντική του θέση ανάμεσα σε χιλιάδες σε όλο τον κόσμο.

Το νεοφυές τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης  και Τεχνολογίας, μοναδικό στην Ελλάδα στον τομέα αυτόν, αποτελεί ένα τέτοιο βήμα που διευρύνει το Πανεπιστήμιό μας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της Επιστήμης με προσήλωση στην αριστεία, την καινοτομία και  την εξωστρέφεια.

Κυρίες και κύριοι, εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Σενετάκη, επίσης να συγχαρώ ιδιαίτερα τον Διευθυντή του ΔΠΜΣ STAR Καθηγητή κ. Αντώνη Πασχάλη, και τον Πρόεδρο του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Καθηγητή κ. Βάιο Λάππα και όλα τα μέλη του Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού για το έργο τους στην επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου μας.

 Εύχομαι να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο την άοκνη προσφορά τους στους φοιτητές, στο Πανεπιστήμιο και στην κοινωνία!»

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN