Οι Πρυτανικές Αρχές με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουν την εκδημία του διακεκριμένου Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνου Κεραμέως.
Ο Κωνσταντίνος Κεραμεύς ήταν Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα 40 και πλέον χρόνια της ακαδημαϊκής του πορείας, συνέδεσε τη δραστηριότητά του με την διδακτική, επιστημονική και ερευνητική προσφορά, ιδίως στον κλάδο του αστικού δικονομικού δικαίου, του συγκριτικού δικαίου και του διεθνούς δικονομικού δικαίου, έχοντας διδάξει σε πολλές νομικές σχολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Κωνσταντίνος Κεραμεύς υπηρέτησε ως τακτικός καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας στο ΑΠΘ (1971) και ακολούθως τακτικός καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας του ΕΚΠΑ (1982). Δίδαξε πολιτική δικονομία, συγκριτικό δίκαιο και διεθνές δικονομικό δίκαιο σε πολλά ξένα πανεπιστήμια (ιδίως Βερολίνο, Αμβούργο, Paris II, Tulane, Louisiana State University, Ohio State University, Ghent) και έδωσε διαλέξεις σε πάνω από 90 ευρωπαϊκά, αμερικανικά και ιαπωνικά πανεπιστήμια. Το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα εγχειρίδια, μονογραφίες, συστηματικά έργα και κατ’ άρθρο ερμηνείες.
Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ Νομικής των Πανεπιστημίων του Αμβούργου (1993), Paris ΙΙ Pantheon-Assas (2000), Λιέγης (2003) και Βιέννης (2003). Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου (1998-2006), διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου (1990-2007), πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1992-1995), πρόεδρος της Academic Cooperation Association (1996-2002), τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (από το 1994), μέλος της Διεθνούς Ένωσης Νομικής Επιστήμης (από το 1993) και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δικονομικού Δικαίου (από το 1995), πρόεδρος της Ελληνικής Ενώσεως για τη Διαιτησία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διπλωματικές διασκέψεις και συνόδους, συμπεριλαμβανομένων της Σύμβασης του Λουγκάνο και των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Ελλάδας στη Σύμβαση των Βρυξελλών, καθώς και σε επιτροπές εναρμόνισης του δικαίου των συμβάσεων, των αδικοπραξιών και της πολιτικής δικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, συμμετείχε ως διαιτητής σε διεθνείς διαιτησίες και άσκησε δικηγορία ενώπιον του Αρείου Πάγου και ως επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μαριλένα Σαρρή-Κεραμέως, δικηγόρο, το γιο του Δημήτρη Κεραμέα, δικηγόρο, και την κόρη του Νίκη Κεραμέως, δικηγόρο, βουλευτή & Υπουργό Παιδείας.
Το έργο του και το παράδειγμά του θα είναι για πάντα φωτεινός οδοδείκτης.
Ο Πρύτανης Καθηγητής Μ.-Α. Κ. Δημόπουλος
Ψήφισμα Νομικής Σχολής για την εκδημία του Ομοτίμου Καθηγητή της Σχολής Κωνσταντίνου Κεραμέως
Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού και αγαπητού Συναδέλφου Κωνσταντίνου Κεραμέως, Ομοτίμου Καθηγητή της Σχολής.
Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες νομομαθείς. Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας αρχικά στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και από το 1982 στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, ο Κ. Κεραμεύς ανέπτυξε πολυσχιδή δραστηριότητα διεθνούς ακτινοβολίας. Δίδαξε πολιτική δικονομία, συγκριτικό δίκαιο και διεθνές οικονομικό δίκαιο και έδωσε διαλέξεις σε πάνω από 90 Πανεπιστήμια και Ακαδημίες στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων η Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, και τα Πανεπιστήμια του Βερολίνου, των Παρισίων ΙΙ, του Αμβούργου, της Λουϊζιάνα, του Οχάιο κλπ. Το συγγραφικό του έργο εκτείνεται σε μεγάλο θεματικό εύρος και περιλαμβάνει πολυάριθμα ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα εγχειρίδια, μονογραφίες, άρθρα και κατ’ άρθρο ερμηνείες.
Ο εκλιπών αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ Νομικής των Πανεπιστημίων του Αμβούργου (1993), Paris ΙΙ Pantheon-Assas (2000), Λιέγης (2003) και Βιέννης (2003). Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου (1990-2007), πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου (1998-2006), πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1992-1995), πρόεδρος της Academic Cooperation Association (1996-2002), τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (από το 1994), μέλος της Διεθνούς Ένωσης Νομικής Επιστήμης (από το 1993) και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Δικονομικού Δικαίου (από το 1995), πρόεδρος της Ελληνικής Ενώσεως για τη Διαιτησία. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διπλωματικές διασκέψεις και συνόδους, συμπεριλαμβανομένων της Σύμβασης του Λουγκάνο και των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Ελλάδας στη Σύμβαση των Βρυξελλών, καθώς και σε επιτροπές εναρμόνισης του δικαίου των συμβάσεων, των αδικοπραξιών και της πολιτικής δικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα ως διαιτητής σε διεθνείς διαιτησίες και ως δικηγόρος του Αρείου Πάγου καθώς και ως επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Η Νομική Σχολή εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος Μαριλένα Σαρρή-Κεραμέως, δικηγόρο, την κόρη του Νίκη Κεραμέως, δικηγόρο, βουλευτή & Υπουργό Παιδείας, και τον γιό του Δημήτριο Κεραμέα, δικηγόρο. Τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου συναδέλφου, αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης για την προσφορά του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ακόλουθα:
- Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στα κτήρια της Νομικής Σχολής
- Να παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία που θα γίνει την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, στο Α΄ Νεκροταφείο, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος και αντιπροσωπεία μελών ΔΕΠ της Σχολής
- Να εκφωνήσει τον αποχαιρετισμό εκ μέρους της Σχολής ο Διευθυντής του Τομέα Β΄ Ιδιωτικού Δικαίου, Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας Δημήτριος Τσικρικάς
- Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του
- Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στις ιστοσελίδες της Νομικής Σχολής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και να δημοσιευθεί στον τύπο.
Ο Κοσμήτορας Καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος