Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mετα-αναλύσεις διερευνούν τη σχέση ανάμεσα στην αριστεροχειρία και τον τραυλισμό

Ο Βασιλέας Γεώργιος ΣΤ’ είναι ίσως είναι το πιο γνωστό άτομο με τραυλισμό. Αλλά ο Βασιλέας Γεώργιος ΣΤ’ ήταν και αριστερόχειρας.

Μία νέα μελέτη εμβαθύνει στην συναρπαστική σχέση μεταξύ της κυριοχειρίας (δηλαδή της αριστεροχειρίας, δεξιοχειρίας, ή μικτής προτίμησης χεριού) και του τραυλισμού, ρίχνοντας φως σε αυτό το νευροαναπτυξιακό αίνιγμα. Η μελέτη, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychology Review, συμβάλλοντας σημαντικά στην κατανόηση των νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Μέσα από μία σειρά μετα-αναλύσεων, ερευνητές από την Ελλάδα και τη Γερμανία υπό την καθοδήγηση της Δρ. Μαριέττας Παπαδάτου-Παστού, Επίκουρης Καθηγήτριας Νευροψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναζήτησαν τα ποσοστά κυριοχειρίας σε άτομα που τραυλίζουν σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου. Η ανάλυση βασίστηκε σε 52 δημοσιευμένες μελέτες οι οποίες συμπεριελάμβαναν πληροφορίες για 2.590 άτομα που τραυλίζουν και 17.148 άτομα που δεν τραυλίζουν.

«Δε βρήκαμε ευρήματα για διαφορές στην μικτή προτίμηση χεριού ανάμεσα στα άτομα που τραυλίζουν και τα άτομα που δεν τραυλίζουν», ανέφεραν οι ερευνητές. Ωστόσο, υπήρχαν κάποια ευρήματα, αν και όχι ισχυρά, όσον αφορά την αριστεροχειρία και τη μη-δεξιοχειρία.

Screenshot 2023 10 06 at 11.18.12 AM1

Η Δρ Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού δήλωσε ότι «Τα ευρήματά μας δε μας επιτρέπουν να βγάλουμε ξεκάθαρα συμπεράσματα για το αν ο τραυλισμός σχετίζεται με μειωμένες ημισφαιρικές ασυμμετρίες, τουλάχιστον όσον αφορά στη συμπεριφορική τους εκδήλωση, δηλαδή την κυριοχειρία.».

Η μειωμένη ημισφαιρική ασυμμετρία και η μη τυπική κυριοχειρία (π.χ. αριστεροχειρία ή μικτή προτίμηση χεριού) συνδέονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως η διαταραχή αυτιστικού φάσματος και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, καθώς και με ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ τραυλισμού και κυριοχειρίας δεν είχε μελετηθεί με τη χρήση μετα-ανάλυσης μέχρι σήμερα.

Ο τραυλισμός, που χαρακτηρίζεται από συχνές επαναλήψεις ή δυσχέρεια στον προφορικό λόγο, επηρεάζει περίπου το 1% των παιδιών και των εφήβων και το 0,2% των γυναικών και το 0,8% των ανδρών παγκοσμίως. Η διαταραχή παρουσιάζει υψηλά ποσοστά κληρονομικότητας, μεταξύ 70 και 80%.

Η μελέτη μπορεί να ενημερώσει την κλινική πράξη και την εκπαίδευση. Η μη τυπική κυριοχειρία δε θα πρέπει να θεωρείται κεντρικός παράγοντας κινδύνου για τον τραυλισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι γονείς δε θα πρέπει να ανησυχούν αν το παιδί τους δεν είναι δεξιόχειρας στο πλαίσιο της πρόγνωσης του τραυλισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να αποκτήσετε πρόσβαση στο συνολικό ακαδημαϊκό άρθρο, παρακαλώ επισκεφθείτε τον σύνδεσμό: https://doi.org/10.1007/s11065-023-09617-z.

Η μελέτη «Hand Preference in Stuttering: Meta-Analyses» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuropsychology Review.

DOI: https://doi.org/10.1007/s11065-023-09617-z.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN