Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΦΥ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκινώντας την ενημέρωση αναφέρθηκε στην ανασκόπηση των δεδομένων από τη χορήγηση της 3ης δόσης και την επίδρασή της σχετικά πρώτον με τη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον και την αποτελεσματικότητα ως προς τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο μετά από τη χορήγηση δύο ή τριών δόσεων εμβολίων.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Η αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης ως προς τη μείωση των λοιμώξεων, είναι της τάξεως του 50%

[…]

Η χορήγηση της 3ης δόσης προλαμβάνει το θάνατο σε ποσοστό 95%, μετά από δύο εβδομάδες, ενώ αντίστοιχα με δύο δόσεις εμβολίου, μετά από 25 εβδομάδες, το ποσοστό είναι 59%.

[…]

Η Καθηγήτρια συνέχισε με την αναφορά σε τρεις μελέτες οι οποίες είχαν τα εξής συμπεράσματα:

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις μελέτες η μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο με δυο δόσεις, μετά από 4- 6 μήνες, είναι της τάξεως του 44% έως 68%, ενώ με τρεις δόσεις εμβολίου η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83% έως 90% και μάλιστα με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.

Στην συνέχεια η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο Ισραήλ και στην χορήγηση της 4ης δόσης λέγοντας τα εξής:

Όπως θα έχετε ακούσει, πρόσφατα το Ισραήλ άρχισε τη χορήγηση τέταρτης δόσης στον πληθυσμό, των ίδιων των εμβολίων που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα, σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών και σε λίγες ημέρες διαπίστωσαν ότι μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, ήταν κάτι αναμενόμενο, αλλά αποτελέσματα για την πρόληψη των σοβαρών λοιμώξεων και των θανάτων θα δούμε σε συμπεράσματα τα οποία θα δημοσιοποιήσουν σύντομα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα αποτελέσει τη λύση για την αναστολή της ανάδυσης νέων στελεχών.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο σύνδρομο long-Covid, αναφέροντας τα εξής:

Πρόσφατα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας δημοσίευσε στο Lancet Respiratory Medicine τη συχνότητα του long-Covid μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου του 2021. Με αυτοαναφορές καταγράφηκαν 1.266.000 άτομα. Είναι ένας αριθμός που αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού. Και αυτές οι αυτοαναφορές ήταν με συμπτωματολογία που προσιδιάζει με το long-Covid.

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά σε στατιστικά στοιχεία εμβολιασμών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπενθυμίζοντας τα εξής:

Να θυμίσω εδώ ότι και μετά την τελευταία  παράταση που δόθηκε από τον Υπουργό Υγείας, έως τις 7/2, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει 7 μήνες από τη 2η δόση του εμβολιασμού τους για τα διδοσικά εμβόλια και όσοι έχουν περάσει 3 μήνες από τη διενέργεια της μίας δόσης με το μονοδοσικό εμβόλιο της Jonhson & Jonshson, έτσι ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους να παραμείνει ενεργό.

Σχετικά με τον εμβολιασμό κατ’οίκον, ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε τις κάτωθι διευκρινήσεις:

Από την έναρξη του προγράμματος έχουν αιτηθεί εμβολιασμό κατ’ οίκον 110.000 συμπολίτες μας. Έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον έναν εμβολιασμό σε 75.000 συμπολίτες μας και οι Κινητές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τα Κέντρα Υγείας- και το τελευταίο διάστημα συνεπικουρούνται και από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ- έχουν διενεργήσει περισσότερες από 100.000 εμβολιασμούς στα σπίτια, να πούμε ότι κάθε πολίτης μπορεί να χρειάζεται περισσότερο του ενός εμβολιασμού, είναι πρώτη και δεύτερη δόση και αναμνηστική δόση, και εκκρεμούν αρκετές χιλιάδες ακόμη, έτσι έχει τεθεί σειρά προτεραιότητας.  Είναι κατά σειρά η πρώτη και η δεύτερη δόση και ακολούθως είναι η αναμνηστική δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, δήλωσε την προοπτική να πειστούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της Novavax που είναι πρωτεϊνικό, ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το μέτρο της τρίτης αναμνηστικής δόσης δεν έχει σχέση με αναστολή, δεν προβλέπεται στο Νόμο. . Σε αναστολή, ανέφερε, μπαίνουν μόνο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Διαβάστε ολόκληρη την Ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της 1η Φεβρουαρίου 2022:

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN