COVID-19

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από το Υπουργείο Υγείας [20/01/22]

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από το Υπουργείο Υγείας [20/01/22]

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ  ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (18.869), επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα είναι ψηλά, σταθερά αλλά ψηλά και τα νοσοκομεία πιέζονται. Έχουμε αρκετές εισαγωγές, έχουμε αρκετές νοσηλείες.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα ελληνικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας μας με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την 3η δόση.

Η κ. Παπαευαγγέλου επίσης επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας εξακολουθεί να κυκλοφορεί η μετάλλαξη «Δέλτα» που σχετίζεται με βαρύτερη νόσο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επικράτεια το 50% των συνανθρώπων μας που εισάγονται στα νοσοκομεία, ακόμα και σήμερα, έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη «Δέλτα».

[…]

Αναφορικά δε με τις προβλέψεις σχετικά με το τέλος της πανδημίας, μετά την  πιθανή ανάπτυξη ανοσίας της αγέλης που θα προσφέρει η μεγάλη διασπορά της παραλλαγής «Όμικρον» και τη μετάπτωση της πανδημίας σε μια ενδημική νόσο όπως είναι η γρίπη, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο κύριος Ghebreyesus  προειδοποίησε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ενώ συνεργάτες του ξεκαθάρισαν ότι η μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση σαφώς δίνει ευκαιρία στον ιό να αναπτύξει και νέες παραλλαγές.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Να δούμε την εικόνα στον κόσμο, όπου έχουν καταγραφεί 339.000.000 μολύνσεις και 5,58 εκατομμύρια θάνατοι με την νόσο σε όλο τον κόσμο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν περίπου 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.000.000 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με την νόσο αυξήθηκαν κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφονταν περίπου 7.260 θάνατοι ανά ημέρα. Στην Ευρώπη η επιδημία επιδεινώνεται όσον αφορά την διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 8% αύξηση στις διαγνώσεις. Λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν. Ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες. Οριακά, γύρω στο 2%.

Η κ. Γκάγκα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την παρατεταμένη πίεση στο ΕΣΥ ανέφερε τα εξής:

Μας προβληματίζει γενικά όλους η πίεση στο σύστημα υγείας και η κούραση όλων των ανθρώπων που δουλεύουν στο σύστημα υγείας δυο χρόνια τώρα με όλα τα περιστατικά Covid που είναι πολλά.  Είναι δηλαδή αυτή τη στιγμή, σας είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ήδη πάνω από 5.000.

Δεν έχει γίνει μονοθεματικό το ΕΣΥ. Σας έδωσα ξανά νούμερα.   Στην 3η και στην 4η ΥΠΕ, η Μακεδονία και η Θράκη, που είναι οι κατ΄ εξοχήν πληγείσες από τον κορονοϊό, λιγότερο από το 25% των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν είναι περιστατικά Covid και 75 είναι περιστατικά μη Covid. Αυτά σε μια περίοδο πανδημίας. Ελάχιστα νοσοκομεία έχει χρειαστεί να αναστείλουν λειτουργίες. Κάποια μειώνουν λίγο, αλλά δεν έγινε ποτέ το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δηλαδή είναι 2-3 νοσοκομεία που έκλεισαν σε σημαντικό βαθμό τα χειρουργεία τους και σε αυτά τα νοσοκομεία δώσαμε το δικαίωμα να φύγουν οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να πληρώσει ο άρρωστος, και να γίνουν τα χειρουργεία εκεί.

Είναι, όμως, σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι να μην υπάρχει αυτή η πίεση γιατί η πίεση κουράζει πάρα πολύ και πιέζει το προσωπικό και βέβαια το εξαντλεί. Άρα, είναι σημαντικό να προσέξουμε, νομίζω ότι είμαστε κοντά, αλλά πρέπει να προσέξουμε για λίγες εβδομάδες ακόμα.

Επίσης σχετικά με την Όμικρον, η κ. Γκάγκα ανέφερε τα εξής:

Έχουμε ελάχιστους θανάτους από «Όμικρον». […]

Παρόλα αυτά, το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και προστατεύει, η χθεσινή ανακοίνωση από την Πάτρα, που το συζητήσαμε,  ήταν ότι είναι 48 φορές λιγότερη η πιθανότητα. Είναι ένας τεράστιος αριθμός. Αυτά είναι δεδομένα είδαμε εχθές.

Αλλά, γενικά, όλες οι μελέτες μιλάνε για 20 φορές λιγότερες πιθανότητες, είναι τεράστια δηλαδή η προστασία. Αλλά και πάλι σας λέω, με 20.000 κρούσματα κάθε μέρα, πιθανώς θα υπάρχουν θάνατοι και από «Όμικρον».

Άρα, είναι ήπια, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα ή να θεωρούμε ότι δεν θα γίνει τίποτα γιατί πάντα μπορεί να γίνει.

Σχετικά με τις επαναληπτικές δόσεις, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε τα εξής:

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η επιτάχυνση της δόσης στο τρίμηνο είναι προβληματική. Και δεν υπάρχει και καμία μελέτη που να δείχνει ότι η επιτάχυνση οποιασδήποτε δόσης εμβολίου δημιουργεί πρόβλημα.

Να σας θυμίσω ότι κάποια εμβολιαστικά σχήματα δίνουν πέντε δόσεις σε ένα μήνα, όπως είναι για παράδειγμα το εμβολιαστικό σχήμα της λύσσας, από τα οποία υπάρχουν άπλετα δεδομένα ότι μπορεί να γίνει με πλήρη ασφάλεια.

Η κ. Γκάγκα σχετικά με την πλατφόρμα των φαρμάκων ανέφερε χαρακτηριστικά:

Όσον αφορά την πλατφόρμα, όπως σας είπα, η πλατφόρμα είναι έτοιμη και υπολογίζαμε ότι θα είχε ανοίξει. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα που αφορούν το γεγονός ότι τα φάρμακα δεν έχουν πάρει έγκριση, άρα υπήρχε μια διαδικασία με το πώς θα γίνει η δήλωση συγκατάθεσης του ασθενούς.

Λύνονται και νομίζω θα είναι πάρα πολύ σύντομα. Δεν θέλω να δεσμευτώ ακριβώς γιατί θέλω να είμαι σίγουρη ότι έχουν λυθεί όλα τα θέματα.

Τα φάρμακα είναι εδώ από τις 27 Δεκεμβρίου. Τα έχουμε εδώ από τις 27 Δεκεμβρίου. Είναι έτοιμη όλη η διαδικασία. Η πλατφόρμα λειτουργεί, η Επιτροπή είναι έτοιμη, τα κριτήρια είναι έτοιμα. Θέλουμε απλώς να λύσουμε αυτά τα δεδομένα τα οποία συνδέονται πάντα με μία κλινική μελέτη και, όπως ξέρετε, πάντα είναι πιο χρονοβόρα. Λοιπόν, επειδή ερωτήθηκα και αν θα κάνουμε Πάσχα. Πιστεύω ότι θα κάνουμε Πάσχα.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση της 20ης Ιανουαρίου 2022:

Μια πρωτότυπη μέθοδος προσέγγισης μονοκόρυφα εξελισσόμενων δεδομένων και η  εφαρμογή της σε μια έξαρση Covid-19

Μια πρωτότυπη μέθοδος προσέγγισης μονοκόρυφα εξελισσόμενων δεδομένων και η εφαρμογή της σε μια έξαρση Covid-19

Ο καθηγητής Ιωάννης Κ. Δημητρίου δημοσίευσε μια μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Optimization Methods & Software με τίτλο “Least Squares Monotonic Unimodal Approximations to Successively Updated Data and an Application to a Covid-19 Outbreak”. Η μελέτη αναπτύσσει έναν αλγόριθμο προσέγγισης δεδομένων εν εξελίξει, αλλοιωμένων από σφάλματα, ώστε να εκτιμήσει το σημείο στροφής (ακρότατο) μιας έξαρσης (outbreak). […]

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για την ανακαίνιση χώρων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha: «Χώροι της Νομικής Σχολής που βρισκόταν για χρόνια υπό κατάληψη και παρουσίαζαν εικόνα εγκατάλειψης, αποκαταστάθηκαν, ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν στους φοιτητές και στους καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τους χώρους αυτούς επισκέφθηκε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική»

Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργανώνουν το νέο Διϊδριματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Γεωπολιτική Ανάλυση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική». […]

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Επιστημονική εκδήλωση για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό (Ε.ΒΙ.Ε.)

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομικής Βιβλιοθήκης, η επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: Ψυχοκοινωνικές και νομικές διαστάσεις – Προεκτάσεις και κριτικός αναστοχασμός». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Εργαστήριο Ποινικών και […]

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Georgetown υπογράφηκε τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 στο Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, από την πλευρά του ΕΚΠΑ, και ο Κοσμήτορας του Earth Commons Institute Καθηγητής Peter Marra, από την πλευρά του Georgetown University. Στην […]

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Παρουσίαση του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενημερωτική παρουσίαση με αντικείμενο τη συγκριτική ανάλυση μεταξύ του Πλαισίου Ταξινόμησης Πόρων των Ηνωμένων Εθνών (UNFC) και του Διεθνούς Προτύπου Αναφοράς CRIRSCO. Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Βασιλάτο, Αναπληρωτή Καθηγητή Κοιτασματολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και […]

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Συμμετοχή σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας του ΕΚΠΑ    – WCTRS, University of Antwerp 

Το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχε δυναμικά στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ‘International SIGA2 Conference 2025’ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (7-9.5.2025) στο University of Antwerp, Βέλγιο, με εστίαση στο ‘Academic Excellence Meets Global Dialogue on Strategic Maritime Affairs’. Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώθηκε από το Special Interest Group A2: Ports and […]

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το Ε.Κ.Π.Α. το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου του 1837, αρχικά στεγάστηκε σε ένα ανακαινισμένο οθωμανικό κτήριο στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, το οποίο στις μέρες μας έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Μουσείο του Πανεπιστημίου. Αρχικά ονομάστηκε «Οθωνικό Πανεπιστήμιο» από το όνομα του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα και αποτελούνταν από 4 ακαδημαϊκά Τμήματα με 52 φοιτητές. Καθώς αποτελούσε το πρώτο Πανεπιστήμιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά και της ευρύτερης βαλκανικής και μεσογειακής περιοχής, απέκτησε σημαντικό κοινωνικο-ιστορικό ρόλο, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για την παραγωγή συγκεκριμένης γνώσης και πολιτισμού μέσα στη χώρα.

Stay Connected

Ακολουθήστε το hub.uoa.gr στα Social Media

Newsletter

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερώσεις

closebutton
Μετάβαση στο περιεχόμενο