Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ  ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (18.869), επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα είναι ψηλά, σταθερά αλλά ψηλά και τα νοσοκομεία πιέζονται. Έχουμε αρκετές εισαγωγές, έχουμε αρκετές νοσηλείες.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα ελληνικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας μας με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την 3η δόση.

Η κ. Παπαευαγγέλου επίσης επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στη χώρα μας εξακολουθεί να κυκλοφορεί η μετάλλαξη «Δέλτα» που σχετίζεται με βαρύτερη νόσο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επικράτεια το 50% των συνανθρώπων μας που εισάγονται στα νοσοκομεία, ακόμα και σήμερα, έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη «Δέλτα».

[…]

Αναφορικά δε με τις προβλέψεις σχετικά με το τέλος της πανδημίας, μετά την  πιθανή ανάπτυξη ανοσίας της αγέλης που θα προσφέρει η μεγάλη διασπορά της παραλλαγής «Όμικρον» και τη μετάπτωση της πανδημίας σε μια ενδημική νόσο όπως είναι η γρίπη, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο κύριος Ghebreyesus  προειδοποίησε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ενώ συνεργάτες του ξεκαθάρισαν ότι η μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση σαφώς δίνει ευκαιρία στον ιό να αναπτύξει και νέες παραλλαγές.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Να δούμε την εικόνα στον κόσμο, όπου έχουν καταγραφεί 339.000.000 μολύνσεις και 5,58 εκατομμύρια θάνατοι με την νόσο σε όλο τον κόσμο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν περίπου 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 3.000.000 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με την νόσο αυξήθηκαν κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφονταν περίπου 7.260 θάνατοι ανά ημέρα. Στην Ευρώπη η επιδημία επιδεινώνεται όσον αφορά την διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 8% αύξηση στις διαγνώσεις. Λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν. Ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από αρκετές εβδομάδες. Οριακά, γύρω στο 2%.

Η κ. Γκάγκα σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για την παρατεταμένη πίεση στο ΕΣΥ ανέφερε τα εξής:

Μας προβληματίζει γενικά όλους η πίεση στο σύστημα υγείας και η κούραση όλων των ανθρώπων που δουλεύουν στο σύστημα υγείας δυο χρόνια τώρα με όλα τα περιστατικά Covid που είναι πολλά.  Είναι δηλαδή αυτή τη στιγμή, σας είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ήδη πάνω από 5.000.

Δεν έχει γίνει μονοθεματικό το ΕΣΥ. Σας έδωσα ξανά νούμερα.   Στην 3η και στην 4η ΥΠΕ, η Μακεδονία και η Θράκη, που είναι οι κατ΄ εξοχήν πληγείσες από τον κορονοϊό, λιγότερο από το 25% των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν είναι περιστατικά Covid και 75 είναι περιστατικά μη Covid. Αυτά σε μια περίοδο πανδημίας. Ελάχιστα νοσοκομεία έχει χρειαστεί να αναστείλουν λειτουργίες. Κάποια μειώνουν λίγο, αλλά δεν έγινε ποτέ το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δηλαδή είναι 2-3 νοσοκομεία που έκλεισαν σε σημαντικό βαθμό τα χειρουργεία τους και σε αυτά τα νοσοκομεία δώσαμε το δικαίωμα να φύγουν οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να πληρώσει ο άρρωστος, και να γίνουν τα χειρουργεία εκεί.

Είναι, όμως, σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι να μην υπάρχει αυτή η πίεση γιατί η πίεση κουράζει πάρα πολύ και πιέζει το προσωπικό και βέβαια το εξαντλεί. Άρα, είναι σημαντικό να προσέξουμε, νομίζω ότι είμαστε κοντά, αλλά πρέπει να προσέξουμε για λίγες εβδομάδες ακόμα.

Επίσης σχετικά με την Όμικρον, η κ. Γκάγκα ανέφερε τα εξής:

Έχουμε ελάχιστους θανάτους από «Όμικρον». […]

Παρόλα αυτά, το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και προστατεύει, η χθεσινή ανακοίνωση από την Πάτρα, που το συζητήσαμε,  ήταν ότι είναι 48 φορές λιγότερη η πιθανότητα. Είναι ένας τεράστιος αριθμός. Αυτά είναι δεδομένα είδαμε εχθές.

Αλλά, γενικά, όλες οι μελέτες μιλάνε για 20 φορές λιγότερες πιθανότητες, είναι τεράστια δηλαδή η προστασία. Αλλά και πάλι σας λέω, με 20.000 κρούσματα κάθε μέρα, πιθανώς θα υπάρχουν θάνατοι και από «Όμικρον».

Άρα, είναι ήπια, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το παίρνουμε αψήφιστα ή να θεωρούμε ότι δεν θα γίνει τίποτα γιατί πάντα μπορεί να γίνει.

Σχετικά με τις επαναληπτικές δόσεις, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε τα εξής:

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η επιτάχυνση της δόσης στο τρίμηνο είναι προβληματική. Και δεν υπάρχει και καμία μελέτη που να δείχνει ότι η επιτάχυνση οποιασδήποτε δόσης εμβολίου δημιουργεί πρόβλημα.

Να σας θυμίσω ότι κάποια εμβολιαστικά σχήματα δίνουν πέντε δόσεις σε ένα μήνα, όπως είναι για παράδειγμα το εμβολιαστικό σχήμα της λύσσας, από τα οποία υπάρχουν άπλετα δεδομένα ότι μπορεί να γίνει με πλήρη ασφάλεια.

Η κ. Γκάγκα σχετικά με την πλατφόρμα των φαρμάκων ανέφερε χαρακτηριστικά:

Όσον αφορά την πλατφόρμα, όπως σας είπα, η πλατφόρμα είναι έτοιμη και υπολογίζαμε ότι θα είχε ανοίξει. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα που αφορούν το γεγονός ότι τα φάρμακα δεν έχουν πάρει έγκριση, άρα υπήρχε μια διαδικασία με το πώς θα γίνει η δήλωση συγκατάθεσης του ασθενούς.

Λύνονται και νομίζω θα είναι πάρα πολύ σύντομα. Δεν θέλω να δεσμευτώ ακριβώς γιατί θέλω να είμαι σίγουρη ότι έχουν λυθεί όλα τα θέματα.

Τα φάρμακα είναι εδώ από τις 27 Δεκεμβρίου. Τα έχουμε εδώ από τις 27 Δεκεμβρίου. Είναι έτοιμη όλη η διαδικασία. Η πλατφόρμα λειτουργεί, η Επιτροπή είναι έτοιμη, τα κριτήρια είναι έτοιμα. Θέλουμε απλώς να λύσουμε αυτά τα δεδομένα τα οποία συνδέονται πάντα με μία κλινική μελέτη και, όπως ξέρετε, πάντα είναι πιο χρονοβόρα. Λοιπόν, επειδή ερωτήθηκα και αν θα κάνουμε Πάσχα. Πιστεύω ότι θα κάνουμε Πάσχα.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση της 20ης Ιανουαρίου 2022:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN