Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από το Υπουργείο Υγείας [21/3/22]

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση έδωσε κάποια συνοπτικά στοιχεία για την πανδημία μέχρι στιγμής, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε περίπου 170.000 νοσηλείες για ασθενείς με Covid στην Ελλάδα και παράλληλα έχουμε αυτά τα δύο χρόνια, από τις 26 Φεβρουαρίου που δόθηκε το πρώτο κρούσμα, 2.600.000 νοσηλείες για άλλα νοσήματα. Που σημαίνει ότι η Covid μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ. Αύξησε πάρα πολύ τις ανάγκες σε προσωπικό, τις ανάγκες στις κλινικές, αλλά και πάλι τα πολλά περιστατικά ήταν τα μη Covid.

Έχουμε καλά νέα. Έχουν έρθει τα χάπια της Pfizer από σήμερα στη χώρα. Ξεκινάει η διαδικασία της τοποθέτησης της ταινίας που χρειάζεται για να μπορέσουν να δοθούν. Θα τελειώσει όλη η διαδικασία  μέσα στην εβδομάδα και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και τη χορήγηση των χαπιών της Pfizer. Παράλληλα, συνεχίζεται η χορήγηση της μολονπιραβίρης της Merck με καλά αποτελέσματα. Τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι  πάρα πολύ θετικές.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, συνεχίζοντας την ενημέρωση έκανε αναφορά στα κρούσματα αναφέροντας τα εξής:

Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 23.529 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ η κατανομή των νέων κρουσμάτων αφορά σε σχεδόν 8.000, 7.948 νέα κρούσματα στην Αττική και 2.468 στη Θεσσαλονίκη.

Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων σημειώνεται επίσης στο Ηράκλειο της Κρήτης με 1079 κρούσματα και στην Αχαΐα με 631 κρούσματα αντίστοιχα.

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίζει μια σαφή αυξητική τάση τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων κρουσμάτων του 7ημερου να έχει και πάλι ξεπεράσει τις 20.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια αυξήθηκε στους 130.000 συνανθρώπους μας.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, την 10η εβδομάδα του έτους που έληξε την προηγούμενη Κυριακή, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 24% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.

Στην συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην παραλλαγή Όμικρον 2 αναφέροντας τα εξής:

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Ιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, είναι πλέον αξιοσημείωτη η αύξηση της διασποράς της παραλλαγής «Όμικρον 2», που πλέον αφορά περίπου στο 50% των νέων δειγμάτων στην επικράτεια, ενώ στην Κρήτη έχει σχεδόν ήδη επικρατήσει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από δεδομένα που βασίζονται σε άλλες χώρες όπου η «Όμικρον 2» επικράτησε αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, όπως είναι η Δανία, φαίνεται ότι η νοσηρότητα που προκαλεί η «Όμικρον 2» δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν της «Όμικρον».

[…]

Είναι προφανές ότι περνάμε σε μια φάση όπου θα συνυπάρχουμε με τον ιό, θα κυκλοφορεί ανάμεσα μας και όπου ο καθένας από μας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητές του στις οποίες θα συμμετέχει ανάλογα με την ηλικία του, την υγεία του, αλλά και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον.

Σχετικά με την 4η δόση, η κ. Παπαευαγγέλου σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε τα εξής:

Να ξεκινήσω με την 4η δόση.  Να πω ότι είναι κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Στη Σουηδία χορηγείται σε άτομα άνω των 80, στη Γερμανία άνω των 70 και στο Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 75 ετών. 6 μήνες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης.

Είναι κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ισραήλ, που είναι η πρώτη χώρα που το χρησιμοποίησε, οι επιστήμονες εκεί μιλούν ότι το βασικό όφελος είναι της 3ης δόσης, μικρότερο όφελος έχει η 4η δόση.

Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ξεκινήσαμε να κάνουμε κάποια συζήτηση για αυτό το θέμα, όμως τα δεδομένα στη χώρα μας ακόμα δεν έχουν αναλυθεί.  Περιμένουμε να δούμε και τα δικά μας τα δεδομένα για να έχουμε μια απόφαση. Νομίζω ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε άλλες μια-δυο εβδομάδες συζήτησης για να αποφανθούμε.

Είναι κάτι το οποίο σκεφτόμαστε, παρακολουθούμε τι κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες και θα το επανεξετάσουμε.

Η κ. Γκάγκα σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα φάρμακα ενάντια στην COVID-19 απάντησε τα εξής:

Το εμβόλιο θα κάνει έναν άνθρωπο άνοσο σχετικά, ώστε να έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει και άρα αρρωσταίνοντας λιγότερο συχνά, να το μεταδώσει λιγότερο. Να υπάρχει λιγότερη δεξαμενή ιού μέσα στην κοινότητα.

Τα φάρμακα θα προστατεύσουν κάποιον που ανακαλύπτουμε ότι είναι θετικός και άρα πιθανώς σε αυτό το διάστημα μέχρι να το ανακαλύψουμε το έχει μεταδώσει, στο να μην κάνει σοβαρή νόσο.

Δεν θα κάνει τίποτα στη δημόσια υγεία, δεν θα μειώσει την μολυσματικότητα γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι όταν έχουν συμπτώματα, γιατί συνήθως τότε το ανακαλύπτουμε, απομονώνονται, κρατάνε τα μέτρα, δεν βγαίνουν να κολλήσουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση της 21ης Μαρτίου 2022:

ΕΚΠΑ © 2025. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN