ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ
Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, αφού ανακοίνωσε τα σημερινά κρούσματα (5.523), ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
“H πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει πλέον σαφή ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με το μέσο κυλιόμενο του 7ημέρου να μειώνεται κάτω από τα 6.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα και τη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να παραμένει σταθερή στα 37 έτη“.
Στη συνέχεια έκανε αναφορά σε δυο νέες μελέτες από το Ισραήλ που εξέτασαν το όφελος της 3ης δόσης, σημειώνοντας οτι η πρώτη έδειξε ότι η χορήγησή της σε άτομα >50 ετών μείωσε τη πιθανότητα θανάτου κατά 90%., ενώ η δεύτερη έδειξε ότι το όφελος αφορά σε όλες τις ηλικίες και μειώνει 12-17 φορές τη πιθανότητα μόλυνσης.
Τέλος, ανακοίνωσε οτι αύριο (9/12/21) ανοίγει η πλατφόρμα και για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών που θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους από την Τετάρτη 15/12.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αφού παρουσίασε την εικόνα της πανδημίας ανά τον κόσμο, μίλησε για την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικό self-test και είπε τα εξής:
“Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικό self-test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 75 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 5,5 εκατομμύρια πολίτες, 60 εκατομμύρια δηλώσεις πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν 201.000. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για ακόμα μία φορά τη δωρεάν παροχή ενός self-test σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό αυτήν την περίοδο από τα φαρμακεία και θα ήθελα να παρακαλέσω να προβείτε στην εκτέλεση αυτού του τεστ για να μειώσουμε το φορτίο στην κοινότητα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων”.
Συνεχίζοντας, μίλησε για την παραλλαγή Όμικρον τονίζοντας τα εξής:
“Όσον αφορά, λοιπόν, τη μεταδοτικότητά της η επέκταση του στελέχους εκτός της Νοτίου Αφρικής, είναι πια δεδομένη με την πιθανότητα επικράτησης του στελέχους έναντι του «Δέλτα», να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
[…]
Όσον αφορά τη νοσηρότητα της «Όμικρον» είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα ο κ. Μαγιορκίνης σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε τα εξής:
“Γενικά τα μονοκλωνικά αντισώματα σε όσες χώρες ξεκινούν, δεν ξεκινούν πολύ γρήγορα, διότι υπάρχει μια βραδύτητα στην ανταπόκριση της Πρωτοβάθμιας.
Η χορήγηση πρέπει να γίνει με την πρωτοδιάγνωση και ένα από τα βασικά προβλήματα που υπάρχει είναι ότι κάποιοι ασθενείς αργούν να πάνε να κάνουν την διάγνωση τους.
Δηλαδή, αν κάποιος έχει συμπτώματα πέντε- έξι μέρες και δεν έχει πάει να κάνει το τεστ, αυτομάτως βγαίνει off από τη διαδικασία να πάρει τα μονοκλωνικά αντισώματα. Γιατί δεν θα έχει κάποιο κέρδος από αυτό”.
Η κ. Παπαευαγγέλου, αναφορικά με την μείωση στους 3 μήνες της ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης, ανέφερε τα εξής:
Ως προς την βράχυνση της διάρκειας τόσο του πιστοποιητικού νόσησης όσο και του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το βασικό κριτήριο με το οποίο προχωράμε είναι η μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών. Και είναι σαφές, είναι αρκετά σαφές, το μόνο για το οποίο δηλαδή έχουμε ένα βαθμό, δεν μπορώ να πω βεβαιότητας, αλλά φαίνεται ότι όντως θα επιβεβαιωθεί είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα της «Όμικρον».
Διαβάστε αναλυτικά όλη την ενημέρωση του Υπουργείο Υγείας: