Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eνημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριο Θεμιστοκλέους

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ξεκινώντας την ενημέρωση αναφέρθηκε αρχικά στα εμβόλια νεότερης τεχνολογίας κατά του κορονοϊού, τα mRNA, επισημαίνοντας τα εξής:

“Τα εμβόλια, όπως γνωρίζετε, αρχικά είχαν μεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους, αυτό το ξέρει πολύ καλύτερα ο Γενικός Γραμματέας. Βαθμιαία, βέβαια, υπήρξαν βελτιώσεις και σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή συνθήκες καλύτερης συντήρησής τους για μακρότερο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία ψυγείου. Και επιπλέον, πρόσφατα, η έλλειψη ανάγκης ανασύστασής τους.
Είναι εμβόλια που περιέχουν το mRNA και απλά άλλα συστατικά, όπως λιπίδια, νανοσφαιρίδια λιπιδίων, τα οποία σταθεροποιούν το mRNA, αλλά τα άλλα στοιχεία είναι τα γνωστά, σάκχαρα, διάφορα άλατα. Δεν είναι δηλαδή εμβόλια τα οποία περιέχουν αντιβιοτικά, ανοσοενισχυτικά ή άλλες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουνε αλλεργίες.
Η μέχρι τώρα εμπειρία αναδεικνύει τα εμβόλια mRNA ασφαλή και αποτελεσματικά, έχοντας συμβάλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της πανδημίας”.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η μετά τη νόσηση χορήγηση μιας δόσης εμβολίου συστήνεται σε όσους νόσησαν με κορονοϊόεπισημαίνοντας ότι όσοι έχουν νοσήσει και δεν έχουν στη συνέχεια εμβολιαστεί σύμφωνα με μελέτες, διατρέχουν κίνδυνο 2,5 φορές μεγαλύτερο νόσησης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες. «Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι αποτελεσματικότερη από τη φυσική ανοσία» τόνισε η  κα Θεοδωρίδου. Επιπλέον όσον αφορά στα παιδιά που νοσούν με Covid-19 επισήμανε ότι αποτελούν “ρεζερβουάρ” που ευνοεί τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μεταδίδουν τη νόσο ανεξάρτητα της φάσης της λοίμωξης στην οποία βρίσκονται.

Επομένως, επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, για τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν και για τους ενήλικες, να γίνεται εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά της Covid. Επίσης εμβολιασμός παιδιών ευάλωτων και ανηλίκων με το εμβόλιο της γρίπης.
Είναι δύο εμβολιασμοί που σε σημαντικό βαθμό θα βοηθήσουν και την καθημερινότητα της κοινωνίας μας, αλλά και δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson ανέφερε ότι μπορεί να χορηγηθεί δεύτερη δόση μετά από δύο μήνες σε άτομα άνω των 18 ετών. Η απόφαση αυτή είναι προς έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το εν λόγω εμβόλιο προσφέρει αποτελεσματικότητα 90% με τη δεύτερη δόση, σε σχέση με το 70% που πρόσφερε με την πρώτη δόση.

Ο Γ.Γ. ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους συνέχισε την ενημέρωση κάνοντας αναφορά στο σύνολο των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και τον μέσο όρο αντιστοίχως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφού παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία, αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των μεταναστών, λέγοντας τα εξής:

“Έχουν αναπτυχθεί δράσεις για τον εμβολιασμό των μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, εμβολιασμών ευάλωτων ομάδων, όπως για παράδειγμα Ρομά, αστέγων και τοξικοεξαρτημένων, καθώς και έχουμε επιχειρήσει στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και αυτές τις ημέρες έχουν αναπτυχθεί Μονάδες σχεδόν σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με περισσότερα από 40 κινητά συνεργεία και θα αυξηθούν και τις επόμενες ημέρες”.

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN