Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΒΑΝΑ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ  ΓΚΙΚΑ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ξεκινώντας την ενημέρωση ανακοίνωσε τα κρούσματα (20.409), επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μία σταθερή πορεία, αλλά με πάρα πολύ υψηλά κρούσματα.

Η Καθηγήτρια Παιδιατριακής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι ο ιός κυκλοφορεί παντού και ότι όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ενώ παράλληλα ανέφερε ότι παρατηρείται μια σταθεροποίηση της θετικότητας σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 9%, με σαφείς όμως πτωτικές τάσεις τις τελευταίες μέρες.

Στη συνέχεια η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πανδημικού κύματος την τελευταία  εβδομάδα:

Σημαντική μετακίνηση των νέων  κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα την αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά μία δεκαετία.

[…]

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της πορείας της πανδημίας στη χώρα είναι  η διασπορά της «Όμικρον» σε άλλες περιφερειακές ενότητες, εκτός των μεγαλουπόλεων.

Για την μετάλλαξη Δέλτα, η Καθηγήτρια ανέφερε τα εξής:

Στο σημείο αυτό αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κανένας εφησυχασμός και καμία αναβολή εμβολιασμού στη χώρα μας, λόγω ηπιότερης νόσου με την παραλλαγή «Όμικρον», δεν δικαιολογείται., αν αναλογιστεί κάποιος ότι ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ένας στους δύο ασθενείς που έκανε εισαγωγή σε νοσοκομείο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, στην Αττική δηλαδή, είχε μολυνθεί με τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Με άλλα λόγια, η μετάλλαξη «Δέλτα», που συνδέεται με βαρύτερη νόσο, δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κ. Μαγιορκίνης, αναφορικά με την εικόνα της επιδημίας ανά τον κόσμο, είπε τα εξής:

Η επιδημία στον κόσμο καταγράφει μέχρι σήμερα, 317.000.000 μολύνσεις και 5.500.000 θανάτους με την νόσο. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 2,7 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Εχθές ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκαν πάνω από 3.000.000 διαγνώσεις.

Σχετικά με τα τεστ, ο Καθηγητής ανέφερε ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμα και το μοριακό τεστ είναι  πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών, είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στη μύτη, όπου έχει γίνει λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα, όπως για παράδειγμα τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες της νόσου.

Η κ. Παπαευαγγέλου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς με τα παιδιά τους, ανέφερε τα εξής:

Το πρώτο μήνυμα νομίζω, που θα ήθελα να δώσω, είναι ότι οποιοδήποτε παιδί έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού θα πρέπει να κάθεται σπίτι του. Δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος με αντιγονικό τεστ, με self-test αρχικά και να επιβεβαιώνεται με rapid. Και βέβαια δεν χρειάζεται να προσέρχονται όλα τα παιδιά με λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού στο νοσοκομείο, ούτε καν στον παιδίατρο.

Εφόσον υπάρχει κάποιος παιδίατρος, ο οποίος παρακολουθεί το παιδί, σωστό είναι να έρθει σε επαφή ο γονιός να ενημερώσει, ιδιαίτερα αν το self-test είναι θετικό, και από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε αναρτήσει και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου με τις κατευθυντήριες οδηγίες πώς θα παρακολουθούνται τα παιδιά αυτά, αρκεί η καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, εφόσον το παιδί είναι καλά. Νομίζω κάθε μητέρα ξέρει να αξιολογήσει καλά το παιδί της. Παρακολούθηση καθημερινή για τη σωστή λήψη υγρών, να τρώει καλά, να είναι ζωηρό το παιδί και όλα αυτά που ξέρουμε πολύ καλά από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Άρα δεν χρειάζεται να προσέρχονται στο νοσοκομείο όλα τα παιδιά, εφόσον μπορούνε να έχουνε μία καθημερινή παρακολούθηση από τον παιδίατρο τηλεφωνικά. Αυτό αρκεί.

Η κ. Γκάγκα αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα αντιικά φάρμακα, ανέφερε τα εξής:

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, αυτά που φέραμε, έχουν όλα δοθεί και η πλατφόρμα έχει κλείσει και ξεκινάμε την χορήγηση των αντιικών χαπιών.  

Η πλατφόρμα ανοίγει έως αύριο νομίζω. Και θα μπορεί να δίδεται με τα ίδια χαρακτηριστικά για τους ασθενείς, πάλι με συνταγογράφηση από τους γιατρούς.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση:

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN