Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Νέο ΔΠΜΣ: «Επαυξημένες Κειμενικές Σπουδές: Επισημείωση Κειμένων και Εξόρυξη Γνώσης από Κείμενα» από το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ

image 11

Το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης διοργανώνουν το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Επαυξημένες Κειμενικές Σπουδές: Επισημείωση Κειμένων και Εξόρυξη Γνώσης από Κείμενα» («MSc in Augmented Textual Studies: Text Encoding and Text Mining»), το οποίο εστιάζει στην εξέχουσα περιοχή του τομέα των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών της Κωδικοποίησης Κειμένων και της Εξόρυξης Γνώσης από αυτά.

Με δεδομένο ότι ο γραπτός λόγος καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και αποτελεί το κύριο μέσο παραγωγής, διακίνησης και χρήσης της πληροφορίας, η οποία τα τελευταία χρόνια συσσωρεύεται και αποτίθεται στον Παγκόσμιο Ιστό, η σημασία του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος είναι προφανής. Η διεθνής πραγματικότητα αναδεικνύει την ανάγκη κωδικοποίησης των κειμένων και τη διαχείρισή τους με τεχνολογίες του διαδικτύου και του Σημασιολογικού Ιστού για την κάλυψη ερευνητικών σκοπών – κυρίως των Ανθρωπιστικών Επιστημών. 

Σε αυτό το περιβάλλον ραγδαίας μετατροπής των κειμένων σε ηλεκτρονικές εκδόσεις προσαυξημένες – λόγω κωδικοποίησης – με προστιθέμενης αξίας πληροφορία, το ΔΠΜΣ θα παράγει υψηλά εξειδικευμένους επιστήμονες, ικανούς να συμμετέχουν στην ερευνητική δραστηριότητα και να παραδώσουν πλούσια μορφολογική, συντακτική και σημασιολογική κωδικοποίηση στα ελληνογράμματα και λατινογράμματα κείμενα.

Στόχος του ΔΠΜΣ είναι να προσφέρει επιστημονική εξειδίκευση και να αποτελέσει αφετηρία για την ανάπτυξη και διεύρυνση της έρευνας σε ένα εξελισσόμενο και με σημαντική επιστημονική, κοινωνική και οικονομική σημασία τομέα, όπως αυτός των Κειμενικών Σπουδών και συγκεκριμένα στους ακόλουθους τομείς:

  1. Ψηφιοποίηση και υπολογιστική διαχείριση κειμενικού περιεχομένου.
  2. Εφαρμογή ευρέως φάσματος γλωσσικών τεχνολογιών και ποσοτικών μεθόδων στην επεξεργασία γλωσσικών δεδομένων.
  3. Δομικά στοιχεία και λειτουργίες που συγκροτούν το περιβάλλον παραγωγής ψηφιακών τεκμηρίων και διακίνησής τους στο Διαδίκτυο.
  4. Κωδικοποίηση των κειμένων σε όλο το εύρος των επιπέδων της γλωσσολογικής τους ανάλυσης.
  5. Εξόρυξη γνώσης μέσα από κείμενα και σημασιολογική επισημείωσή τους.
  6. Επιμέλεια της πληροφορίας που περιέχουν τα κείμενα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα, η διατήρησή της και η μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε αυτή.

Το ΔΠΜΣ απευθύνεται σε πτυχιούχους Τμημάτων Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, που στοχεύουν σε μια εξειδίκευση στη μελέτη και διαχείριση κειμένων πάσης φύσεως, υποστρώματος και περιεχομένου, αλλά και σε πτυχιούχους Πληροφορικής, Επιστήμης Πληροφορίας, Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών που στοχεύουν σε μια εξειδίκευση στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων για την ψηφιακή διαχείριση, κωδικοποίηση και ανάλυση κειμένων και την εξόρυξη γνώσης από αυτά.

Φοίτηση

Η χρονική διάρκεια φοίτησης είναι τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα. Τα τρία (3) πρώτα εξάμηνα είναι αφιερωμένα σε μαθήματα. Το 4ο εξάμηνο αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στην εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο: https://augtext.phs.uoa.gr/to_programma/mathimata/

Ως γλώσσα διδασκαλίας ορίζεται η ελληνική ή/και η αγγλική.

Πρόσκληση για εισαγωγή Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Το ΔΠΜΣ πρόκειται να καλέσει τους/τις ενδιαφερόμενους/ες να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Προβλέπεται η εισαγωγή τριάντα (30) φοιτητών/τριών. Η χρονική περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων θα προσδιοριστεί σε επόμενη ανακοίνωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ανακοίνωση για την επικείμενη πρόσκληση για την Εισαγωγή Μεταπτυχιακών Φοιτητών είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο:

https://augtext.phs.uoa.gr/fileadmin/depts/phs.uoa.gr/augtext/uploads/admin_docs/ats-prokirixi-1.2.pdf

Πληροφορίες:

Δικτυακή σελίδα: https://augtext.phs.uoa.gr/

Email: augtext@dind.uoa.gr

ΕΚΠΑ © 2024. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος

Μετάβαση στο περιεχόμενο
EN